Jeg er visst Norges beste amatørkokk

I går konkurrerte jeg i finalen av NM for amatørkokker i regi av aperitif.no.

Før jeg begynner å skryte meg selv opp i skyene, må jeg si at det finnes MANGE amatørkokker i Norge som helt sikkert er bedre enn meg, men i akkurat denne konkurransen var jeg altså best tross feber og en cocktail med Sør-Afrikanske smertestillende og en herlig ingefærshot innabords laget av juicedronningen Carina Dahlmann.

Konkurransen fant sted på scenen på Matstreif og jeg møtte finalist Randi Strand til duell der vi begge skulle lage en torskerett på 30 minutter. Det gikk akkurat takket være min hjelpekokk Hannah Emilié Akre, og jeg kunne ta gullet hjem. Hurra!

(Foto: Erik Valebrokk)
(Foto: Erik Valebrokk)

Vinnerretten min har jeg publisert på bloggen tidligere, men skitt au. Tar den en gang til. Premiene var virkelig flotte: En fantastisk opplevelse under Matfestivalen i Lofoten 26. og 27. september til en verdi av 17.000 kroner og tipp topp ovn fra Electrolux verd 24.000 kroner. Saker!

Jurien: Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, Christer Rodin, Restaurant Fjord og Sebastian Gomez, Feinschmecker.
Jurien: Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, Christer Rodin, Restaurant Fjord og Sebastian Gomez, Feinschmecker.

Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Dette trenger du til to personer:

Ryggstykke uten bein av lettsaltet torsk (beregn ca 200 g per person)

1/2 spisskål eller sommerkål

6 medium store nypoteter

1 neve hasselnøtter

timian

1 god neve små kantareller (ca 20-30 stk)

2 skiver god spekeskinke med lavt saltinnhold. Santa Kristina eller Æra er to norske som er veldig bra.

Ca 50 g smør

salt og pepper

1/4 ts sukker

• Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

• Sett ovnen på 200 grader, varmluft.

• Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gnukk av skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

• Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

• Vask poteterne og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort.

• Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

• Stek potetskivene i litt smør i pannen.

• Skjær kålen i tyne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

• Sett torskestykken i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Denne retten drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie til. Den fungerte kjempegodt.

 

Forrige

Om matavfall, «skralling» og en bærekraftig restaurant i København

Kanskje Londons mest spennende restaurant akkurat nå

Neste

Legg igjen en kommentar