Is med kaffesirup, ristede nøtter, marsipan og sjokolade

Har du en god sirup i huset kan du lage gode drikker, drinker og spennende desserter. Jeg har laget kaffesirup og smaken er en blanding mellom karamell og rund og god kaffe. Det er så godt, så godt!

For å lage en sirup må du ha sukker, og jeg bruker helt vanlig sukker. Mange siruper er laget av 50/50 væske og sukker. Jeg vil heller ha mer smak av kaffe inn i sirupen og velger heller et annet blandingsforhold der kaffen har større plass. Velger du å lage sirupen med espresso bør kanskje forholdet være 50/50 sukker og kaffe. Jeg bruker filterkaffe og får en mye rundere sirup enn hvis man hadde brukt espresso. Det er verdt å bruke de ekstra ti minuttene på å koke inn væsken. Ja, for det tar sine minutter. 5 dl traktekaffe + 2 dl sukker skal kokes ned til 2 dl væske. Først da har du en konsentrert kaffesirup som egner seg til å helle over is uten at den sklir av.

Sirupen smaker fantastisk på vaniljeis, men jeg er sikker på at den vil smake godt på ekte sjokoladeis også. Du kan også bruke sirupen i en kopp varm sjokolade med krem. Tenk en stråle med deilig sirup over nypisket krem… Mmmm. Det skal jeg ha i dag!

Kaffesirupen er fin å gi bort i gave. Hell den over på små flasker og gi den til noen som er like glad i kaffe som deg. Men jeg tror også at de som egenltig ikke liker kaffe vil like denne sirupen. Den har som nevnt en dyp karamellsmak.

Dette trenger du:

5 dl nytraktet kaffe fra Farmer’s Coffee. (30 g filterkaffe til 5 dl vann)

2 dl sukker

Vaniljeis av god kvalitet

1 bit marsipan

1 bit mørk sjokolade

1 liten neve hasselnøtter

Slik gjør du:

Først av alt brygger du kaffe. Det gjør du slik. Jeg bruker Farmer’s Coffee som er Fairtrade-sertifisert.

Hell nytrukket kaffe over i en kjele sammen med 2 dl sukker. Kok opp og la dette koke til du ser at boblene blir glinsete og gylne. Nå skjer det noe. Nå har væsken begynt å konsentrere sukkerinnholdet og sirup dannes. Du skal stå igjen med ca 2 dl sirup, så koketiden tar litt tid. Ikke gi deg før du ser at boblene er gylne og glinsete. Når det skjer koker du noen minutter til mens du rører i gryten.

Små, glinsende bobler av kaffesirup.

La sirupen avkjøles i gryten før du heller den over i flasker. Sirupen holder seg i ukevis, men det spørs om du ikke spiser opp alt innen få dager…

Hakk nøtter og rist dem i varm og tørr panne til de er gylne og de lukter deilig. Scoop et par kuler iskrem over i en skål. Riv (med et fint rivjern) marsipan og mørk sjokolade over iskremen. Dryss nøtter over og hell forsiktig en jevn stråle kaffesirup over desserten.

Til info: Dette er en del av et større samarbeid som jeg har med Farmer’s Coffee.

Forrige

Spansk på bordet og under juletreet

Brød til julebordet

Neste

6 kommentarer om “Is med kaffesirup, ristede nøtter, marsipan og sjokolade”

  1. Laget is med kaffesirup, kjempegodt! Ga kaffesirup bort i gave, det var veldig populært. Tusen takk for oppskrift!

    Svar

Legg igjen en kommentar