Brød til julebordet

Det er så fint å ha et nybakt brød på bordet i jula. Og er det rødt også, så oser det jo ekstra «jul». Litt teit, kan du kanskje mene. Litt enig med deg der, men det ser superflott ut og da er det greit.

Du kan farge brøddeigen din med rødbetejuice eller konditorfarge. Du kan faktisk bake med rødbeterestene etter juicepressing også. Her har jeg en oppskrift på det.

Dette trenger du:

2 ts tørrgjær

1 ss sukker

2 dl vann (kroppstemperert).

Dette blandes og settes til side i ca 10 minutter. Dette er det viktigste steget. Etter 10 minutter skal det ha dannet seg et kraftig skum på toppen. Hvis det ikke er slik må du starte forfra. Skummet (gjæringsprosessen) er oppskriften til et superluftig resultat.

I en bakebolle tilsetter du dette:

250 g siktet økologisk speltmel (jeg bruker Holli Mølle-mel for det funker best for meg)

1 ts salt

1 ss rød konditorfarge

2 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

Sett igang kjøkkenmaskinen og elt dette sammen med gjærvannet og rød farge. Elt i 10 minutter til konsistensen er glatt. Sett til heving i 1 time på et lunt sted med plast over.

Trill ut tre like store pølser. Flett deigen og legg fletten på en stekeplate med bakepapir på. La fletten heve i 30 minutter under plast. Pensle med vann og sett midt i ovnen på 200 grader i ca 15-17 minutter. Ta ut og sett på rist.

Pensle med Extra Virign Olivenolje og strø over bittelitt flaksalt mens brødet er varmt. Det gir en fin glans og smak til brødet.

Bind julesløyfe rundt brødet og sett det på en fjøl slik at man kan skjære det opp ved bordet.

 

Forrige

Is med kaffesirup, ristede nøtter, marsipan og sjokolade

Det hemmelige krydderet som passer så godt til and

Neste

Legg igjen en kommentar