Hjemmelaget Pizza Grandiosa

«Pizza Grandiosa har vært Norges favorittpizza siden lanseringen i 1980. Siden den gang er det spist over 420 millioner av den populære pizzaen. Grandiosa er laget av de beste råvarer, kombinert i en unik og hemmelig oppskrift. Derfor er Grandiosa en sikker vinner – hver gang. Vi snakker ekte kjærlighet!»Dette står skrevet på Stabburets hjemmesider.

Tanken slo meg:  Hvordan kan så mange nordmenn kjøpe denne pizzaen igjen og igjen? Hva er det jeg ikke liker med butikkskjøpt Pizza Grandiosa? Er den egentlig så ille? For meg er det et av livets mange mysterier.

Jeg har smakt Grandis, men det er flere ting ved den jeg ikke liker. Jeg liker ikke paprikaskall når paprikaen er varm. Jeg liker ikke bunnen. Den er for tørr og hard. Jeg liker ikke kjøttet. Vel, kjøtt og kjøtt, Fru Blom. Visste du at kjøttet i Grandiosaen kun inneholder 40% kjøtt? Resten av «kjøttet» inneholder vann, soyaprotein og stivelse.

Dette inneholder en Pizza Grandiosa: Hvetemel, vann, Jarlsberg (22 %), pizzakjøtt(storfekjøtt(40%), vann, soyaprotein, stivelse (hvete), salt, krydder, konserveringsmiddel (E250)), tomatpuré, paprika, surdeig, gjær, salt, krydder, rapsolje, enzymer.

Er det ikke på tide at noen lager Grandiosaen selv? Det gjorde jeg!

• For meg var det viktig å gjøre pizzaen så lik originalen som mulig i form av råvarer. Paprika, storfekjøtt, tomatsaus, krydder og ost. Konsistensen på pizzakjøttet (på originalen) er løs , så vanlig stekt biff ville ikke gå. Derfor tok jeg utgangspunkt i høyrygg av okse. Dette er et billig og herlig stykke av storfe som trenger lang koketid for å få det skikkelig mørt. Med litt smak i kokevannet ble kjøttet utrolig smakfullt. Det var et perfekt valg. Konsistensen og smaken ble perfekt.

• Og så var det paprika-problematikken. For å unngå skallet, valgte jeg å grille hele paprika i ovnen til de nesten er sorte, og så dra av skinnet lett. Ikke bare fikk jeg en skinnfri paprika, men sødmen som kommer frem i en grillet paprika, er et absolutt kick!

• Pizzabunnen lager jeg tynn, men ikke like tynn som en italiensk pizza. Og pizzasausen lager jeg enkel.

• Ostevalget mitt lander på en smakfull og lagret Gruyère. Denne har en deilig syrlig smak som kler de andre ingrediensene. Ikke at det er noe galt i Jarlsberg (som originalen har), men jeg ønsket en heftigere smak. Og det fikk jeg.

Har du lyst til å lage min hjemmelagde Pizza Grandiosa?

Grandiosa
Øverst til venstre: kjøttet trekker i rødvin, vann, løk, hvitløk, rosmarin, salt, pepper og laurbærblad. Øverst til høyre: Cherrytomatene kvises for kjerner. Paprikaen griles i ovnen. Tomatene kokes inn til saus. Nederst til høyre: Fiks ferdig pizza

Slik går du frem:

Pizzadeig:

3 dl finsiktet hvetemel (tipo 0)

1 dl durumhvetemel (italiensk type)

1/2 ts sukker

1/2 ts salt

vann

2 ss olivenolje

1/2 pakke tørrgjær

Bland ingrediensen og tilsett vann nok til at deigen blir smidig, men ikke tørr. Elt og sett lunt med plast over i 2 timer.

Kjevl ut deigen.

Kjøttet:

600 g høyrygg av okse brunes kjapt i litt olje i en gryte. Tilsett 3 dl rødvin. Kok opp og la alkoholen dampe av. Så tilsetter du 2 dl vann, 1 laurbærblad, 2 fedd hvitløk og en halv løk i båter. Tilsett gjerne noen kvister rosmarin. Krydre med en god klype flaksalt og pepper. Senk temperaturen til medium og sett på lokket. La stå et par timer til kjøttet nesten faller fra hverandre når du stikker en knivspiss i stykket. Sil av kraften og sett til side. La kjøttet avkjøle seg litt, før du renser det for sener og fettrester. Du trenger ikke bruke alt dette kjøttet til pizzaen. Det er alt for mye. Dette er nok til 3-4 pizzaer. Legg kjøttet du ikke bruker tilbake i kraften og frys det ned eller bruk det til en deilig rett. Kraften smaker himmelsk!
Kjøttstykkene skjærer du i små, tynne staver. Salt litt. De er nå ferdige til bruk.

Tomatsausen:

Ta et par grener med cherrytomater. Vask dem godt og press frøene ut ved å skvise tomatene. (Dette spruter, så sørg for å stå over en vask). Ta vare på tomatgrenene og legg dem i en gryte sammen tomatene som du har grovhakket. Tilsett 1 s olivenolje, en klype sukker og en klype salt. Hell på 1/2 dl vann og kok opp. La småkoke i 15 minutter før du tilsetter 1 ss olivenolje til og kjører alt med en stavmikser til en glatt saus. Tomatgrenene kaster du. De har gitt smak til sausen. Olivenoljen gjør at sausen blir riktig konsistens og ikke for flytenede.

Paprika:

Sett på grilleelementet i ovnen. Smakspaprika er perfekte å bruke. Prikk dem lett i skallet med en kniv. Legg så mange du trenger inn under grillen. Snu dem etterhvert som de mykner og får farge. Når de er myke nok tar du dem ut og legger i en bolle med plast over. La dem ligge i 5 minutter før du tar dem opp og river av skallet. Fjern frø og membran og skjær paprikafiletene i terninger. Fiks ferdig. Du får kjøpt ferdiggrillede paprikafileter på glass, men det er jo superenkelt å lage det selv, er det ikke?

Ok! Nå er det bare å smøre tomatsaus på pizzabunnen. Legge kjøtt og paprika på. Krydre litt med oregano, salt og pepper og så strø et tynt lag revet Gruyère-ost på toppen. Stek gyllen og sprø i ovnen, på grillen eller i en pizzaovn.

Jeg er så utrolig spent på om noen tør prøve seg på denne oppskriften. Tilbakemeldinger settes pris på:) Lykke til!

IMG_9435

Forrige

Sør-indisk curry med ribberester

5 x utradisjonelle ribbeoppskrifter

Neste

Legg igjen en kommentar