brød Dressing tilbehør

Hesteburger på en seng av høy

februar 22, 2013

Hest er ukens mest utskjelte ord, satt i bås uten hverken rettergang eller dom. Vi må få ryddet opp i dette i en galopperende fart!

Da jeg kom til Oslo for 22 år siden, bodde jeg sammen min barndomsvenninne Silje som jobbet på Veterinærhøyskolen på det tidspunktet. Hun jobbet med hester hver dag. Det var vel favorittdyret hennes også. Da lønningsdag kom, travet hun ned til slakteren på Grünerløkka (den som i sin tid lå ved siden av Skorpius) og kjøpte hestebiff. Ganske spesielt å spise det dyret du jobber med hver dag, tenkte jeg kanskje, men da jeg fikk ta del i et av Siljes hestemåltider skjønte jeg hennes fascinasjon for hest. Kjøttet er supermørt, magert og, ikke minst, billig.

Nå var det mange år siden sist jeg hadde spist hest. Den siste tids skriverier om infisert hestekjøtt gjorde at jeg hadde lyst å renvaske gampen og fortelle mine lesere hvor fantastisk dette kjøttet er hvis du kjøper det av seriøse produsenter og ikke i en lasagne fra Findus eller andre ferdigmatprodusenter.

Jeg dro over til Mathallen og favorittbutikken min Slakterhuset der de hadde fått inn ytre- og indrefilet av hest fra Jens Eide. Jeg ville lage ekte cowboymat i form av hesteburger på en seng av høy. Ikke bare det, jeg hadde også en plan om å lage tilbehør som passet til det en hest ville ha vært stolt som en hingst av å spise.
Tilbehøret ble derfor laget av noen av hestens favorittmatvarer: Havre, eple og gulrot. Det ble til en slags coleslaw med Rørosrømme, pepperrot (jøss! heter jo Horseradish på engelsk. knegg,knegg…), revet gulrot og eple.
Havren puttet jeg i hamburgerbrødene og purre ble fritert til høy. Nå begynte det å ligne på et ekte stallmåltid!
Jeg fikk slaktermannen til å kverne ytrefilet av hest og et stykke økologisk tynnribbe av svin for å få litt fett til det magre hestekjøttet. Vrinsk! Dette blir bra! Og det ble det. Slik ble mitt nye møte med hestekjøtt:

Stalltips: Bland tre deler ytrefilet av hest og en del tynnribbe fra svin for et perfekt resultat.
Havrebrød til hestebiffen: Sammalt havre og hvetemel fra Røtter. Økologisk, selvsagt.

Oppskrift på hamburgerbrød med havre:
2,5 dl sammalt havremel
4 dl hvetemel
1 ts kardemomme
5 dl vann
2 ts kokossukker eller vanlig sukker
1,5 ts flaksalt
5 ss olivenolje
50 g gjær eller en pose tørrgjær.

Bland vann, olje, salt, sukker og gjær. Så tilsetter du kardemomme og havremel. Rør godt og bland i hvetemel til du har en fin deig. La deigen stå og heve på et lunt sted i en time før du triller ut flate rundstykker. Legg dem på en bakeplate som er kledd med bakepapir og pensle hvert hamburgerbrød med et sammenpisket egg. Strø på sesamfrø og bak på 200 g med varmluft til brødene er fine og gylne.

img_80472
Klare for ovnen.

 

Ferdige hamburgerbrød.

 

img_80622
Hesteburgere.
Så er vi klare til å blande kjøttdeigen med 1 egg, 1,5 ts salt og 1/2 ts pepper. Jeg hadde til sammen 750 g kjøtt.
Form kjøttdeigen til hamburgere og salt og pepre overflaten før du legger dem i pannen eller på grillen. Jeg har brukt fettholdig svinekjøtt for å tilføre burgeren fett, og da er det viktig at burgeren ikke er rå inn i. Jeg grillet den på medium varme til kjøttet var gjennomstekt, deilig og saftig.

Coleslaw på cowboyvis:
I en bolle blander du et halvt beger økologisk Rørosrømme med 2 ss sitronsaft og et par drag pepper. Riv 5-6 ss frisk pepperrot og bland i rømmen. Jeg brukte også 1 ts Dijonsennep.
Så river du et par gulrøtter og et ferdigskrellet grønt eple på et rivjern. Bland dressing med epler og gulrot og smak til om du trenger mer pepperrot eller sitronsaft på oppløssiden.
La stå en halvtime i kjøleskapet før du bruker den, slik at smakene får blandet seg.

Jeg la inn noen ekstra hestekrefter og lagde en enkel ketchup-variant der jeg blandet 7 ss Heinz ketchup med 1 fedd presset hvitløk og 1/2 ts røkt paprikapulver. Det ble en deilig og hot versjon som virkelig sparket fra, verdt å sette pengene på.

Høyet ble laget av finstrimlet purre som jeg frityrstekte i solsikkeolje.

Fristet dette? Gjør stas på hesten og lag deg en kneggende god burger i helga, du også!
Mørt, billig og supergodt!

Trenger du musikk til maten, kan min mann i dag friste med en hestevennlig playlist på bloggen sin: Hestemusikk

img_80492

 

Kanskje liker du disse også

6 Kommentarer

 • Svar Andrea februar 28, 2013 at 12:39 am

  Synes det er helt sykt å reklamere for hestekjøtt. Torturering og dreping av kyr, sau og gris er allerede noe som skjer på daglig basis, og er vanskelig å stoppe, er det virkelig nødvendig å dra med hester også? Hester er vakre, intelligente dyr som fortjener langt bedre enn å bli hengt opp ned etter et bakbein og få strupen kappet. Og alt dette for at du kan spise kroppsdeler som kroppen din ikke en gang klarer å fordøye skikkelig, bare fordi det smaker godt? Sykt.

 • Svar Anonymous februar 28, 2013 at 12:54 am

  Andrea: dette var en meget upassende inlegg, som ikke har rot i virkeligheten. Det er visse religioner som da ikke spiser kjøtt på normal måte, hvor denne fremgansmåten blir brukt. Om man kjøper hest, ku, sau eller gris blir de så og si slaktet på samme måte, dvs at dyret ikke lider noe unødig før det blir slaktet. Så til han/henne som har denne bloggen, må jeg si meg totalt enig i hva du mener ang hestekjøtt. Dette er et utrolig mørt kjøtt og et ypperlig substitutt for mye annet kjøtt som er og få kjøpt. Dette med forbehold om at det er en velkjent produsent av kjøttet og de har visse kvalitetskrav. proplemet er medisinger og tilskudd som hestene får mens det fortsatt er et friskt dyr. Det er mange ting som hester får av medisinger som vi ikke skal ha i oss. Derfor er Findus litt i vinden for tiden. Men jeg vil så et slag for Hestekjøtt/biff, og ønsker det hjertelig velkommen i mitt hjem.takk for meg

 • Svar Anonymous februar 28, 2013 at 5:14 am

  Hæst eller ei :p Korr e osten og baconet? MÅ jo HA DET PÅ. No skal jeg gå høre på sikkelig hestemusikk :p

 • Svar Anonymous februar 28, 2013 at 7:16 am

  Hva er den prinsippielle forskjellen på ku og hest? Er det bambi-effekten? Vi har hatt hest i det norske kostholdet i hundrevis av år, så dette er ike noe nytt.

 • Svar Helle Øder Valebrokk februar 28, 2013 at 9:17 am

  Hei på dere! Bra med engasjement! Selv om du er for eller imot hestekjøtt. Når det gjelder hvordan dyr behandles mens de lever og under slakting, kan jeg anbefale mitt blogginnlegg om akkurat hva jeg mener om akkurat det: https://helleskitchen.org/2013/02/26/vit-hvordan-dyrene-har-hatt-det-mens-de-levde/ Fortsett gjerne å følg bloggen min for nye og spennnede oppskrifter, restaurantanmeldelser,reisereportasjer og annet matrelatert stoff. hellevalebrokk.blogspot.com

 • Svar Malene Hovden februar 28, 2013 at 10:23 am

  Andrea, bli vegetarianer da. Jeg er også imot masseproduksjonen av kjøtt som prioriterer menneskelig behandling av dyr sist, og jeg spiser heller ikke kjøtt. Men det er mitt valg. Jeg, og heller ingen andre med mitt synspunkt har rett til å si at andre ikke har rett til å spise kjøtt, fordi vi mener det er galt. Hva de velger å spise er dem sitt valg, og vi har like lite med det som de har med det vi spiser. Jeg er lei av dyreelskere/vegetarianere som skal hetse folk som velger å spise kjøtt fordi de spiser kjøtt. De har ikke noe med det.

 • Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: