Helgens Michelinmiddag på Vippa

Lørdag kveld ble Vippa i Oslo forvandlet til «Michelinrestaurant».

Kokken Paco Mendez fra Hoja Santa og Niño Viejo hadde tatt turen fra Barcelona til Oslo forrige uke. Han har jobbet tett med kokkene i matbodene på Vippa. Resultatet ble Super Taco Friday – en ekte meksikansk fest som alle kunne delta på. Det ble en suksess, og da jeg var på Vippa i åttetiden på kvelden, hadde de fleste matbodene solgt ut rettene sine.

For å forklare litt mer om Paco, kan jeg nevne at resturantene hans drives av Albert Adrìa – den verdenskjente kokken som sammen med broren Ferran Adrià drev legendariske elBulli.

Les mer om restaurantene til Albert Adrìa i Barcelona her.

Les mer om Super Taco Friday her.

Lørdag var det Pacos tur til å arrangere en liten og eksklusiv middag der han brukte norske ingredienser i sine meksikanske retter.

Det er blikkstille på fjorden. Det ligger en ubåt til kai 100 meter fra Vippa og det er en av de høstdagene man vil huske for resten av livet.

Inne i chambre séparèe’n til Vippa, som egentlig bare er en krok av hallen, er det pyntet flott og høstlig. Vi får et glass champagne servert av bartender Xuseen Simon-Miskell, som også mikset noen helt herlige cocktails på Super Taco Friday.

Fint pyntet

Det er femten heldige sjeler som skal spise en eksklusiv seksretters meny denne kvelden.

Margarita med saltskum. Akkurat den samme som serveres på Hoa Santa og Nino Viejo i Barcelona.
Blåskjell i salsa vuelte a la vida

Første rett ut er blåskjell i salsa vuelte a la vida – en herlig kald kraft laget av hvitvin, spisskummen, tomatsaus og syltet jalapeno-emulsion. Vi plukker og slafser og er superglad for tøyservietten vi har fått. Grisete og godt.

amskjell med eple-aguachile

Rett nummer to blir servert på en skål med is. Kamskjell med eple-aguachile. Den serveres med korianderolje, jalapeno-salt, stekt mais for krønsj og ringblomst. Retten er forfriskende og skjønn. De norske kamskjellene er delikat skåret i tynne skiver.

Nydelig kongekrabbe med pipiansaus.

Paco kommer inn med store kongekrabbebein. De serveres med pipian-saus. Dette er en saus laget av gresskarkjerner – også kjent som grønn mole. På toppen er det pyntet med sesamfrø, gresskarkjerner, frisk korianderfrø og tomatillo.

Vi blir tatt med ut til grillen utenfor. Her får vi servert en nydelig mezcal. Vi heller litt over hendene og gnir dem sammen. Nå lukter det sorte oliven og fingrene er helt rene. Ikke snev av sukkerkliss. Dette er et tegn på at mezcalen er av god kvalitet.

Til mezcalen får vi en appelsinskive med ormesalt på. Det er sinnssykt godt.

Paco blir igjen for å grille, mens vi setter oss inn igjen. Det er tid for retten «Oslove».

Reinsdyrshjerte og langkokt reinsdyrtunge med peanøtt-mole. Så ufattelig mørt og nydelig. Retten serveres med langstekt purre.
God stemning rundt bordet på Vippa.
Så kommer vi til siste rett før desserten. Paco tilbereder pattegris utenfor. Grisen ligger på eplegrener og hygger seg noen timer.
Hei lille gris.

Noen synes det er brutalt å spise noe så lite og søtt som en pattegris. Dessverre er det fryktelig godt, så jeg klarer ikke å ikke like det.

Pattegrisen brukes til de beste tacoene du kan tenke deg. Cochinita med recado negro bønnesaus. Paco har med tortilla fra restaurantene sine i Barcelona og ifølge ekspertene rundt bordet, er de av den aller beste kvalitet.

Kjøttet fra pattegrisen kommer inn i skåler og kjøttet er vendt i bønnesausen. I andre skåler ligger det lime, sprøtt pattegrisskinn, salsa verde og fermentert kål. Vi setter sammen tacoene selv etter egen smak og de smaker helt fantastisk!

Taco med pattegris.
Ja da. Mer å drikke
Så en av de aller beste dessertene jeg noen gang har spist.

Den spektakulære desserten består av røkt iskrem infusert i mais. Den serveres med karamellgeite- og sjokoladesaus. Å, lykke!

Takk til dette flotte teamet bestående av kokker fra Vippa og Paco Mendez.
Forrige

Jakten på god, britisk mat fortsetter

Øl, surdeig, teplantasje og middag inne i en matbutikk

Neste

Legg igjen en kommentar