Gravlaksen du lager på en dag

Jeg har alltid brukt dager på å lage gravlaks. Det er den gamle, gode måten å gjøre det på, men det går faktisk an å korte ned prosessen hvis du plutselig kommer på at du vil servere gravlaks i selskap samme dag.

Metoden jeg bruker her er graving i 7-8 timer. Jeg bruker laksefileter som du får vakumpakket. De som er egnet til sushi, ikke sant. Av en eller annen grunn kaller folk dette for Salma-laks. Det heter det ikke. Det heter laks. Salma er bare en brand. Ikke et spesielt bra brand heller, om jeg må være ærlig. Det finnes andre merker på markedet som du kan sjekke ut.

Ok. Du har en laksefilet. Jeg valgte midtstykket som er fetere. Det er ikke mye styr du trenger å gjøre. Du trenger 1 dl salt og 1 dl sukker.

Så smaksetter du laksen slik du vil. Jeg dynket litt cognac over. Gin og akevitt er også bra alternativer.

Jeg brukte også 1 god neven revet, rå rødbete for å gi fin og julefarget kant til laksen. Det gir også en deilig smak til fisken.

Jeg knuste en ss korianderfrø som jeg krydret fisken med. mange bruker dill også. Jeg bruker heller dill ved servering.

Som du skjønner kan du gjøre som du vil. Men salt- og sukkermiksen er den som graver fisken og trekker fuktigheten ut av den slik at man får den spekede konsistensen og smaken.

Slik gjør du:
Bland salt og sukker. Strø et godt lag i bunnen av en form. Legg laksefileten i formen. Strø resten av salt-sukkermiksen over. Strø korianderfrø over og fordel rødbeter over fisken. Legg på plast og på toppen legger du noe tungrt på fisken for å gi et press. Det gjør graveprosessen lettere.

La dette stå i kjøleskapet i 8 timer eller mer. Skyll av, tørk fisken og skjær den i tynne skiver. Legg dill på toppen.

Jeg serverer gravlaksen som forrett på en «forsyn-deg-selv-måte» med frityrstekte wonton-brød. Det er enkelt. Du kjøper wonton-plater fra asiatisk butikk eller større supermarkeder. Tin dem og friter en og en plate i nøytral olje til de er sprø. Legg dem over på tørkepapir for å renne av oljen.

Friterte wonton-plater gir spennende krispy brød som er perfekte til f.eks gravlaks.

Du kan også bruke flatbrød eller toast hvis du ikke vil fritere.

Jeg lager en enkel dressing av rørosrømme (den er syrlig og deilig i smaken og passer godt til dette) og masse dijonsennep, hakket dill og en skvis sitronsaft. Smak til med pepper og sørg for at dressingen har litt kick, for gravlaksen er mild og søt.

Jeg serverer også agurk i små terninger til. Jeg liker noe friskt til retten.

Igjen har jeg tatt frem Champagne-flasken. Rosa champagne til rosa fisk er den perfekte kombinasjonen. Veuve Clicquot Brut Rosé er laget på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Den er mild, fruktig og frisk og er helt perfekt til den fete fisken og den lett spicy dressingen. Prøv det!

Forrige

Julens lekreste smørrebrød

Dumplingsguide til Shanghai

Neste

4 kommentarer om “Gravlaksen du lager på en dag”

Legg igjen en kommentar