Julens lekreste smørrebrød

//Annonsesamarbeid med Gårdsand//

Julen nærmer seg og jeg er godt i gang med å nyte den fine tiden før selve juleaften. Det er faktisk akkurat disse ukene jeg liker aller best. Hvorfor? Jo, fordi man kan ta ting på sparket. Vil man smake på ribbe, så kan man steke et lite stykke for å trene på å lage sprø svor. Man kan steke noen medisterkaker for å mumse på eller man kan gå løs på større prosjekter som lutefisk og pinnekjøtt. Alt er lov!

Men det enkleste du kan gjøre hvis du skulle ha en liten julelunsj før julen – eller i juledagene – er å lage smørrebrød.
Jeg er halvt dansk og smørrebrød er noe av det beste jeg vet. Det finnes så mange varianter og smaker og du kan gjøre det ganske så avansert hvis du vil. Men det er ikke alltid jeg vil det. Noen ganger skal det være enkelt. Det har jeg en ypperlig oppskrift på.

Se etter disse produktene i dagligvarebutikken din.

Hva tror du jeg har gjort her? Brukt masse tid og krefter på matlaging? Stått i timesvis?
Nope! Dette er lekre smørrebrød laget på rekordtid.
Jeg må innrømme, smørrebrødene ser fantastisk gode ut og de smaker deretter. De er faktisk helt nydelige. Det handler rett og slett om å bruke gode produkter.

Deilige smørrebrød og lave skuldre. Du må ikke stå på kjøkkenet i mange timer selv om du skal servere noe godt.

Min hemmelighet for å lage disse smørrebrødene er to vesentlige ingredienser som du faktisk kjøper i butikken: Røkt andebryst og andepaté fra Gårdsand. Dette er fantastiske produkter som er enkel å bruke og enda enklere å like. Patéen er laget av andelever, andeconfit og krydder. Dette er bedre enn julepostei i min bok.

Det varmrøkte andebrystet kan varmes og skinnet kan gjøres sprø ved å varme skinnsiden i pannen en kort periode. Jeg foretrekker å spise andebrystet kaldt på smørrebrød. Det er bare å åpne pakken, tørke andebrystet og skjære det i tynne, delikate skiver. I år dropper du roastbeefen på julebordet og går heller for varmrøkt andebryst.

Smørrebrød med varmrøkt andebryst servert med et utvalg enkle og deilige ingredienser: Fire varianter på en fjøl. Øverst til venstre: And, rødkål og appelsin. And og polkabeter. And med persimon og lynsyltet løk. And og sylteagurk.

Så hva her jeg gjort? Jeg har brukt andepaté og varmrøkt andebryst fra Gårdsand. Og så har jeg brukt noen enkle ingredienser som er deilige til and.

Hva passer til and? Alt! Både søtt, salt og surt, og det er det som er så genialt. Jeg har brukt appelsinmarmelade, for appelsin og and er den perfekte kombinasjonen. Jeg har også brukt fersk frukt som appelsin og persimon. Lynsyltet løk har jeg brukt. Sylteagurker også.
Sprøstekt bacon og champignon er fantastisk til andepatéen. Det samme er gelé av tranebær, rips eller rognebær.

Andepaté på smørstekt brioche. Noen har appelsinmarmelade, andre har tranebærgelé, sylteagurk eller en appelsinskive. Noen har også smørstekt sopp og bacon på toppen.

For å lage et bord fylt med de lekreste smørrebrød trenger du godt brød. Rugbrød passer perfekt til både andepaté og andebryst. Men for variasjonens skyld kan det være bra å bruke to forskjellige brødsorter. Jeg brukte dansk rugbrød og brioche som jeg smørstekte. Smørstekt brød og andepaté er nesten kriminelt godt sammen. Jeg kjøpte briochesandwich i pose fra dagligvare, skar dem i skiver og stekte dem gylne i pannen med smør. De holder seg sprø en liten stund etter at du har smurt på pålegg, så ikke lag smørrebrødene ferdig for tidlig før servering.

Dansk rugbrød er tungt og mektig. Sørg for å skjære tynne skiver og del dem heller i to og legg ekstra pålegg på. Det er jo pålegget som skal mette, ikke brødet, synes jeg da.

Varmrøkt andebryst passer så godt sammen med rødkål. Bruk enten krydderkokt rødkål eller rå rødkål som du skjærer i tynne-tynne strimler. Begge deler er veldig godt til and.

Er ikke dette et koselig bord, da? Null stress og deilige smaker.

Lynsyltet løk gjør lager du på fem minutter. Skjær tynne skiver av rødløk og legg i en bolle. Press saften av en sitron over og la dette stå på benken. Syren fra sitronen tar bort masse av den sterke løksmaken og gjør den myk. Perfekt tilbehør til julematen.

Skal du lage et slikt smørrebrødbord anbefaler jeg deg å ha alle pynteelementene klare før du setter sammen smørrebrødene. Skjær ferdig andebrystet i delikate, tynne skiver. Sett frem små skåler med lynsyltet løk, sylteagurker, rødkål, marmelade og geléer osv. Så steker du sopp (som du kan krydre ganske godt med salt, pepper og timian eller rosmarin). Baconskiver kan stekes flatt i oven for å få dem jevnt stekt.
Alt dette har du klart.

Så kan du smørsteke brød og skjære rugbrødskiver, smøre dem og legge dem klarer på fjøla.

Å pynte smørrebrødene tar ikke mange minuttene og kan gjøres rett før servering. Da blir de best.

Du kan også sette frem en fjøl med skiver av varmrøkt and og en liten skål med dijonsennep. Det er ofte alt man trenger sammen med litt godt flatbrød. Sett også frem andepaté og en skål med god gelé slik at folk kan ta en liten blings når smørrebrødfatene er tømt.

Enkelt, ikke sant? Men viktigst av alt: De ser ut og smaker som en million!

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gårdsand. Produktene jeg har brukt i denne saken er fra denne leverandøren som jeg er superstolt av å samarbeide med.

Forrige

Hvordan har det gått med Spanias aller første charterdestinasjon?

Gravlaksen du lager på en dag

Neste

Legg igjen en kommentar