potet tilbehør

Gratinerte poteter med bacon. Alt du trenger i hele verden.

januar 13, 2015

En fin måte å kutte ned på kjøttforbruket ditt er å bruke mindre mengder kjøtt og da gjerne bruke bacon for å gi en skikkelig smaksforsterkelse. Det lønner seg også å bruke bacon med mye smak og som er røkt på ekte vis – ikke tilsatt røykaroma. Jeg lager gratinerte poteter med bacon som er en rett i seg selv eller perfekt sammen med en salat eller noen dampede grønnsaker. Slankerett? Ikke i det hele tatt, men akkurat det bryr jeg meg ikke om.

Slik lager du en form med gratinerte poteter. Prøv potetene til dampet torsk. Knallgodt!

Start med å skrelle masse poteter. Bruk gjerne beatepoteter som har lilla skall. Vurder hvor mange poteter du trenger til ditt bruk. Hvis du bruker ca 5-6 store poteter er det nok til denne oppskriften.

Skjær potetene så tynt som mulig. Jeg bruker en mandolin og da kutter jeg dem slik at de er like tynne som en femkroning. Ha dem over i en gryte med saltet vann og la skivene forkoke i 5 minutter. Hell av vann og la dem dampe av i et dørslag.

Ta frem en ildfast form. Hell litt nøytral olje i bunnen og pensle kantene. Legg et solid lag med potetskiver. Så legger du på ca 100 g røkt kvalitetbacon som du har skåret i små terninger. Jeg vil anbefale alle å prøve og få tak i skikkelig bacon. A. Idsøe er et bra navn å se etter. Flaneur på Riddervoldsplass i Oslo har det. Fromagerie på Majorstuen har det også. Ellers vil jeg sterkt anbefale bacon fra Haugen gardsmat. Det får du i Bondens butikk i Mathallen. Til info: Jeg er ikke sponset av hverken Idsøe eller Haugen gardsmat, men liker å gi konkrete tips om gode råvarer når jeg kommer over dem.

Over til retten igjen: Så legger du på mer potet til formen er full. 1 liten kartong kremfløte blandes med litt salt, pepper og 1/3 ss muskattnøtt. Hell over potetene. Riv en god neve parmesan over retten (eller en annen litt skarp ost) og sett i forvarmet ovn på 180 grader i ca 45 minutter eller til potetene er gylne og fløten bobler langs kantene. Kjenn etter med en kniv i midten for å forsikre deg om at formen er ferdig.

Som tidligere nevnt er det opp til deg hva du vil spise til denne retten. Setter du deg ned med en stor tallerken bare med disse potetene, skal ikke jeg legge meg borti det, altså. Men et lite salatblad til skader jo ikke for balansen:)

Kanskje liker du disse også

2 Kommentarer

  • Svar Margaret Emdal januar 13, 2015 at 4:24 pm

    Kjøpte et stykke bacon fra Haugen på Bondens marked, det har vart lenge, det skal ikke så mye til for å sette fin smak på salater, pasta eller hva som helst! Fikk et råd om å ta det ut av plastemballasjen og oppbevare det i matpapir i kjøleskapet. Da modner det på naturlig vis og en kan se bort fra holdbarhetsdato.

  • Legg inn en kommentar

    %d bloggere liker dette: