Tenker du deg en tur til Hongkong? Da får du gode tips til hvor du skal spise og hva du bør gjøre, her på HellesKitchen.
Du flyr til Hongkong fra flere destinasjoner i Norden, men Finnair via Helsinki er den korteste veien.
Fra Hongkong flyplass kan du ta båt til Macao, som er en destinasjon jeg anbefaler på det varmeste. Det er lille Lisboa i Asia.
Hvordan kommer man seg fra flyplassen?
Airport Express går fra flyplassen til Hong Kong Station og det tar 24 minutter. Den stopper et par steder på veien. Billettprisen er 115 HK$ (ca 130 norske kroner).
Men nå skal det handle om Hongkong. Byen er ikke så himla stor, men har over 7 millioner innbyggere, så da skjønner du hvorfor det er en god idé å ha høyhus på så lite areale. For høyhus er det i Hongkong. Du går med konstant kink i nakken når du går rundt i byen. Bygningene er så sinnssykt høye og fordi Hongkong ligger på mange høyder, ser de ekstra høye ut der de ligger oppetter åser og fjell.
Hongkong er en er spesiell administrativ region i den sydlige delen av Fastlands-Kina. Hongkong ble overført til Kina fra Storbrittania i 1997, men den endelige overføringen skjer først i 2047. Derfor trenger du ikke visa til Hongkong ennå.
Jeg visste ikke hva som ventet meg da jeg kom til Hongkong. Jeg hadde som alltid gjort masse research på hva vi skulle finne på de få dagene vi skulle være i byen, men man vet ikke hvordan byen er før man kommer dit.
Det som jeg ikke var forberedt på var hvor lite systematiske folk er når de går på fortauet. Da jeg besøkte Tokyo i fjor var jeg positivt overrasket over hvor lett det var å gå i folkemassene, for alle tok hensyn og hadde et system på hvordan man kom seg frem. Dette gjelder ikke i Hongkong, kan jeg melde. I en by med så mange innbyggere på så lite areal skulle man tro at man hadde et system. Slik er det ikke. Folk subber og har nesa ned i mobiltelefonen samtidig. Fortauene er smale og dette gjør at man ikke kommer seg av flekken. Mitt tips til deg er å velge bakgatene fremfor hovedgatene, især i Central.
Et annet tips er kanskje det beste tipset du kan få: Finn det rullende fortauet (Central-Mid-Levels Escalators), som er verdens lengste rullende fortau (overbygd) i verden. Lengden på rulletrappen er 800 meter og den går hele 135 meter opp i høyden. Når det er 30 grader i skyggen med en luftfuktighet på nærmere 100 % er det veldig fint å spare på svetteperlene, skal jeg si deg. Den går fra Jubilee St. og oppover i byen. Derfra kan du utforske nettverket av smågater.
Hvor skal man bo i byen?
Vi bodde i Old Town Central (eller bare Central, som det også kalles). Dette er det historiske området av Hongkong og et utmerket sted å bo. Vi bodde på et enkelt, men supert hotell som heter Mojo Nomad Central. Herfra var det lett å utforske den gamle bydelen, men også enkelt å komme seg til metro og togstasjon.
Yum cha
Nan Fung Tower, 2/F, Nan Fung Place
Yum cha har flere avdelinger i byen. Jeg besøkte den som ligger i Central.
Dette er et gøyalt sted både for store og små. Her spesialiserer de seg på Dim Sum. Visste du at Dim Sum sies å være den originale brunsjen? Uansett, Dim Sum kan også sammenliknes med Afternoon Tea. Man drikker te og spiser småretter, både søte og salte.
Vi gikk for noen dumplings og kaker. Vi bestilte BBQ Piggy Buns som er tradisjonelle buns med søtlig, grillet svinekjøtt i midten. Fantastisk gode og myke. Vi prøvde også Hot Custard Buns – buns med flytende vaniljekrem i midten. Her må jeg innrømme at v i lekte en del med maten, for når du stikker et hull i munnen på den gule bun’en flyter det vaniljekrem ut og det ser ut som figuren kaster opp. Barnslig? Sorry, jeg synes det er gøy.
Vi bestilte også et fuglebur med små fugler fylt med ananas. Nesten for fine til å spises.
Det skal nevnes at de har «vanlig» mat her også, ikke bare mat som ser ut som figurer. De har fristende retter som alle går inn i kategorien Dim Sum, for det er ikke bare dumplings.
Ps: De arrangerer også kurs i dumplings på dette stedet.
Little Bao
Shop H1, Fashion walk, 9 Kingston St, Causeway Bay
Den originale Little Bao i Staunton Street ble nylig lagt ned. Nå er det kun avdelingen i Causeway Bay som er åpen. Little Bao er en institusjon. May Chow er kvinnen bak suksessen som har dratt kunder fra hele verden til Hongkong. De er kjent for moderne bao burgere, cocktails og andre småretter.
Den originale beliggenheten var perfekt. Den nye i Causeway Bay ligger dessverre lite sjarmerende til i utkanten av en bydel av Hongkong der man finner shoppingsenter og kjedebutikker. Når det er sagt ligger restauranten i utkanten, så man føler ikke at man sitter midt i shopping-helvete.
Hva spiser man her? De er jo kjent for bao, så prøv et par forskjellige. Vi hadde Pork Belly Bao med langtidsstekt ribbe, sesammajones, hoisinketchup og salat med shiso og purre. Vi prøvde også kylling-bao med panert og fritert kylling servert med chiangkiang sort eddik-glaze, szechuan-peppermajones og coleslaw.
Vi spiste også en utsøkt porsjon gyoza laget med short ribs og fantastisk lammetartar med fermentert bønnemajones og tofuchips.
Prøv også dessert-bao, som de kaller Sweet Ending med iskrem i midten. Supergode. Vi hadde en med matcha og en med salt iskrem med karamellsaus. Delicious!
Happy Paradise
UG/F, 52-56 Staunton St., Central, inngang Aberdeen St.
Dette er det nyeste stedet til Little Bao-kokken May Chow.
Jeg synes dette stedet er utrolig kult. De spesialiserer seg på cocktails og småretter, og det skal jeg jammen meg si at de får til. Vi spiste her siste kvelden i Hongkong etter å ha spist enkel og tradisjonell gatemat. Det var lurt, for på Happy Paradise får du nytolkninger av retter.
Vi drakk to nydelige cocktails: Hong Kong Lemon Tea er en drikk du får overalt. Det er te med masse sitron og isbiter. På Happy Paradise har de laget sin variant med vodka, sort te, sitron og søt sojasaus. Vidunderlig!
Erik gikk for «Get Nuts» laget med peanøttinfusert bourbon, sesamolje og szechuan salt og pepper.
Maten på Happy paradise er helt nydelig. Kjøkkensjef Ng Samwich lager kreative og moderne retter basert på tradisjonelle retter. Vi fikk en deilig surdeigs bubble waffle med bottargakerm til forrett. Bubble Waffle er typisk Hongkong. Du får de vanligvis i søt sammenheng med iskrem, sauser, nøtter og allverdens pynt. Å lage en salt-versjon er genialt!
Vi bestiller terøkt due med five spice-salt. Så mørt og lekkert.
Skjell i hvit pepperssaus er også en smaksbombe uten like.
Plutselig får vi shots og kjøkkensjef Ng Samwich og gutta i baren skåler med oss. Hva skjedde nå egentlig? Og så får vi dessert på huset. En fantastisk eplekake med korianderkrem og epleaske.
Etter måltidet tar Ng Samwich med oss over gaten til et lite smug med en trapp ned. Vi skal åpenbart ned til det som viser seg å være Asias beste bar i følge «50 best bars».
The Old Man
37-39 Aberdeen Street
The Old Man er en speak easy cocktailbar som serverer skikkelig gode cocktails. Baren er inspirert av Ernest Hemingways bok «The Old Man and the Sea».
Jeg bestilte «The Sun Also Rises – 1929» med kokos fat-washed applejack (eplebrennevin), karriblad-infusert gin, søt vermouth sous-vide med pandanblader og kaffirlime. Setter man et lys under drinken vil den se selvlysende grønn ut.
Erik går for en Negroni, selvsagt.
Tai Cheong Bakery
35, Lyndhurst Terrace
Dette bakeriet, som har flere avdelinger er kjent for en spesiell ting: Eggeterter. Det er ikke de samme som man finner i Portugal og Macao, der de heter pastel de nata.
Disse eggetertene, som dette bakeriet har laget siden 1954 , har ganske salt bunn og fastere fyll enn de portugisiske tertene. Det er alltid lang kø utenfor bakeriet, så det er bare å puste med magen.
Rundt hjørnet finner du et av stedene i Hong Kong som serverer Milk Tea på gamlemåten.
Lan Fong Yuen
2 Gage St
Lan Fong Yuen er et av byens eldste Milk Tea-steder. De åpnet i 1952 og lager Milk Tea på den tradisjonelle måten med tørrmelk og Indian Assam Black Tea. Denne drikken ble populær da britene regjerte i Hongkong. Teen siles gjennom tefilter som ser ut som tykke silkestrømper og prosessen ble faktisk oppfunnet av Lan Fong Yuen i 1952. Milk tea blir ofte kalt «silk stocking milk tea».
Milk tea er en rund og fyldig drikk som du får i kald eller varm versjon og du kjøper den gjerne fra boder på gaten. Hos Lan Fong Yuen kan du enten kjøpe med deg fra teboden utenfor eller drikke den i restauranten, som er et veldig populært frokoststed i Hongkong.
De er kjent for sine svinekotelett-sandwicher og også en av Hongkongs spesialiteter Pineapple Bun. Dette har ingenting med ananas å gjøre, men toppen på bollen er krakelert slik at den ser ut som mønsteret på en ananas. Søtt, men godt sammen med lett bitter milk tea. En ekte opplevelse å sitter her sammen med så og si bare lokale gjester.
Lan Fong Yuen ligger rett under «det rullende fortauet» og Graham Street Market, som er verdt å få med seg. På dette markedet finner du grønnsaker, kjøtt og egg, samt ting du tror du trenger, som du sannsynligvis ikke trenger.
Yat lok
Stanley St, 34-38
Dette stedet spesialiserer seg på stekt gås. Ikke bare det. De gjør det åpenbart så bra at de er hedret med en michelinstjerne. Hvordan man tenker i Østen når det kommer til å dele ut michelinstjerner, skal ikke jeg spekulere i, men vit at det er en helt annen standard enn de vi forbinder med Michelin.
På Yat lok må du dele bord med andre hvis du ikke får et av de få tomannsbordene som finnes her. Du får ikke servietter, så det må du alltid huske å ha en pakke av i veska. Det er heller ingen hvite duker. Dette er enkelt. men maten er nydelig.
Erik og jeg deler en porsjon med gås og ris og drikker hver vår deilige Hong Kong Lemon Iced Tea til og vi regningen kommer på 100 HK$ (som er ca 100 norske kroner). Ja, dyrt er det ikke!
Litt lenger ned i gata ligger nok et Michelinsted. Ja, det er mange av disse, enkle og billige stedene med utmerkelse av Michelinguiden.
Tsim Chai Kee
98 Wellington St
Tsim Chai Kee er nudelhuset med Bib-Gourmandstatus. Du slipper ikke unna med romantisk lunsj for to her heller. Du blir stuet inn på firemannsbord og samme regel gjelder når det kommer til servietter. Det har du med deg eller kjøper i kassa.
Her får du nudler som ligger i en ganske funky kjøtt- og skalldyrkraft. Du kan velge mellom tre toppinger: Biffstrimler, wonton eller fiskeboller. Du velger også hvilke nudler du vil ha: eggenudler, risnudler eller vermicelli. Det koste ikke mer enn 20-30 kr for en enorm bolle nudler.
Bestiller du Hong Kong Lemon Iced Tea får du en burk. So much for Michelin…
Piqniq
R/F (Rooftop), H Queen’s, 80 Queens Road Central
Piqniq er en Rooftop Bar med en helt lamslående vakker utsikt utover Hongkong. Dette er et sted som man bare må dra ved solnedgang eller en sen kveld. Piqniq serverer cocktails, vin og øl, men også mat. Stedet har åpent fra lunsjtider og du får faktisk servert maten i en superkoselig piknik-kurv. Definitvt et instergramvennlig sted, for den som bryr seg om det.
Piqniq ligger på toppen av H Queen’s, byens hotteste kunsthus.
Midt på taket står det flotte kunstverket «Pumpkin» av den japanske kunstneren Yayoi Kusama.
PMQ
35 Aberdeen Street, Central
PMQ er det tidligere bygget der politiets familier bodde. Nå er det et hus fylt av butikker, kunstgallerier, kaféer, sakebutikk, restauranter og mye mer. Etasje på etasje er fylt med spennende og kreative prosjekter.
Cafe Life har en avdeling her og de serverer rimelig god kaffe.
Ikke langt fra PMQ ligger Man Mo Temple (124-126 Hollywood Road), som ble bygget i 1847. Det er det største Man Mo-tempelet i Hongkong. «Man» betyr Litteraturguden og «Mo» betyr krigsguden.
Hollywood Road er en gate du kommer til å gå en del på, samt sidegatene. Her finner du veldig mange utesteder samt en veldig kul vintagebutikk. Select 18 i Bridges Street 18. Her kan du finne skatter, men prisene er litt stive.
En annen vintagebutikk er InBetween som ligger i det trendy strøket Sheung Wan. I dette området finner du den svenske toppchefens restaurant Frantzén’s Kitchen , kule kaféer, hipsterølsteder som Craftissimo.
Lok Ku Street (ned fra Hollywood Road) har flere antikk-butikker og her kan man virkelig finne skatter. Gamle kinesiske plakater, krimskram og kjøkkenutstyr.
På Hollywood Road ligger også naturvinbaren La Cabane Wine Bistro. Er det et bra sted? Jeg synes ikke det. For det første er de som jobber der ganske uhøflige. Men det største problemet er at stedet er fylt opp av vestlige turister og amerikanere som skriker og skråler. Altså, alt jeg ønsker å unngå når jeg utforsker nye steder. Jeg elsker naturvin, men hvis det er et slik sted der man ikke klarer å nå ut til andre enn turister, er det ikke et bra sted for meg. Da kan jeg like godt drikke naturvin hjemme. Ja, jøss, utvalget deres av viner er veldig bra, men det kunne like gjerne vært hvor som helst i Europa eller USA.
Jeg opplevde det å gå på naturvinbar i Tokyo som noe fullstendig annerledes. Der var det japanere som gikk og jeg som var «gjesten». På La Cabane har de bare klart å fylle opp et usjarmerende lokalet med en gjeng trygghetssøkende turister.
Hva gjør du når du ikke spiser og drikker? Jo, du tar fotmassasje. Det er en greie i Hongkong. Du finner skilt over alt og du bør virkelig benytte deg av de gode tilbudene. For en hundrings eller to får du virkelig et nytt liv til slitne bein. For du blir sliten i beina når du går rundt i storbyen.
Gough Street er en liten, koselig gatestubb med en veldig god kaffebar, Noc Coffee, restauranter og butikker. Rundt hjørnet ligger nok noe som er hakket mer interessant, men som jeg ikke fikk tid til å prøve da jeg var der.
Utenfor Sing Heung Yuen står folk i kø. Dette er en av de få gjenlevende «dai pai dong» (spisesteder rett på gata) i byen. Mest unge mennesker, men alle er lokale. Dette er et sted som serverer nudler i kjøttkraft.
Sham Shui Po ligger på fastlandssiden av Hongkong. Dette området er kjent for matmarked, gatemat og ikke minst tekstiler. Her kan du gå amok i stoffbutikker eller egne butikker for pyntebånd og knapper.
Her må du rett og slett bare gå på kryss og tvers og se glinsende ender og sprø ribbesider hengende på kroker. Kyllingføtter ligger i bokser. De er attraktiv mat pga av det høye innholdet av kollagen. Fisk svømmer i kar og blir slaktet når kunden bestemmer hvilken fisk som skal med hjem i posen.
Dim sum-steder ligger på rekke og rad og du kan spise deilig gatemat over hele strøket. Prøv de deilige fiskebollene som kommer i en ganske spicy karrisaus. Deilig!
Pei ho Street Market selger både grønnsaker og kjøtt. For sarte sjeler kan det være lurt å holde seg unna slike markeder.
Café Sausalito
201 Tai Nan St
Café Sausalito er en kafe som lager ganske god kaffe. Drikken jeg vil trekke frem er Cucumberano – en americano med agurksmak og kullsyre. Synes du det høres rart ut? Det er det også. Godt og vondt på samme tid.
Tim Ho Wan
9-11 Fuk Wing St
Michelin-dumplings er ikke noe man spiser hver dag. Tim Ho Wan har flere avdelinger i Hongkong og andre steder i verden, men denne avdelingen, som er originalen har fått Michelinstjerne.
Det sies at dette er den billigste michelinrestauranten i verden. Det er ikke umulig det, for vi betalte itt’no.
Det var lang kø da vi kom, og vi fikk en lapp med et nummer. Problemet er bare når personen som er ansatt for å rope opp nummer (ja, det er et eget yrke) ropes det ut på kinesisk. Men vi skjønner at det blir en del venting med så mye folk rundt oss. Etter ca en time er det vår tur. Dette skjønner jeg etter å hengt over disken til opproperen og sett hvor i løypa vi lå an.
Du blir plassert på et bord. De fyller opp så dropp drømmen om en romantisk middag med kjæresten. Her har de faktisk servietter, så hurra for det. Du får en bolle til å vaske ditt eget servise, bestikk og kopp. Dette er vanlig i denne delen av verden. Altså alt er vasket før, men når du heller kokende te eller vann over så sørger du selv for å desinfisere utstyret.
Bestill og test ut forskjellige dim sum-retter. Du får dumplings, stekte og dampede retter, ris- og eggeretter, den kjente retten Congee, svineribbe, BBQ Pork Buns og mye, mye mer. Små bambuskurver med herligheter kommer fra kjøkkenet og ut på bordet etterhvert som de er ferdige.
Vi drikker jasminte til og det er utrolig behagelig å drikke varm drikke til varm mat i varmt klima.
Toolss
Shop 2-3, G/F, Fook Tin Building, 38 Wai Chi Street
Et veldig trendy sted i Sham Shui Po er Toolss. Dette er en kombinert kafé og paprihandel (!). Jepp, du leste riktig. Den lille kafeen har altså et utvalg av skrivesaker og andre småting. Her får du iskaffe og andre kalde drikker, og selvsagt kaffe i alle former. Maten er vestlig og stilen er brunsj.
Rundt hjørnet finner du en veldig kul isenkrambutikk som heter Wai Chi Street Playground som er verdt å sjekke ut når du først har tatt turen til Toolss.
Temple Street Night Market
Temple St, Jordan
Dette markedet er egentlig mest for den som er ute etter jade og jøggel. Men det er også et område der du kan spise sjømat og selvsagt andre retter også. Og jeg som går under navnet «krabbekvinnen» må jo selvsagt ta meg en tur hit. Det ligger krabbesteder på rad og rekke og krabbene ligger enten i vanntanker eller i kurver utenfor restaurantene.
Vi spiser på Temple Street Spicy Crabs. De har to avdelinger og de ligger overfor hverandre i samme gate. Damene som jobber her er sure, bestemte og har skrikende stemmer. De kommanderer og de forlanger effektivitet. Vil du ha krabbe må du bare finne deg i det.
Erik overlater krabbegildet til meg, for jeg elsker å kaste meg over hele krabber og spise så det skvetter skall og kjøtt over hele trynet. Ikke et pent syn, men det kan jeg ikke bry meg om. Jeg er i krabbetranse.
Til krabben, som er rimelig spicy og helt vidunderlig, drikker vi øl. Kaldt, lokalt øl smaker godt i varmen og ikke minst til krabben. Et must for krabbeelskere.
Sheung Wan Market
Sheung Wan Municipal Services Building, 345 Queen’s Road Central, Sheung Wan
Det finnes mange overbygde markeder i Hongkong. Sheung Wan Market er et av dem og det ligger et steinkast fra hotellet vi bodde på. I første etasje finner du grønnsaker og andre ferske varer. I toppetasjen ligger mathallen der du kan spise på flere spennende spisesteder. Ta en tur på morgenen når de lokale spiser frokosten sin. Bestill en deilig Hong Kong Lemon Iced Tea om ikke annet.
NB: Se mer på instastories på Instagram eller på bildene som ligger på Instagram fra besøket.
Til info: Jeg var i Hongkong privat. Dagene etter var jeg invitert på pressetur av Macaos turistkontor.