Annonse
grill laks Taco

Fra gull i Bocuse d’Or Europe til fredagstaco på festival

juni 15, 2018
L1470701 1080x720 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

For tre dager siden vant Christian André Pettersen gull i Bocuse d’Or Europe. I dag holdt han grillkurs på musikkfestivalen Piknik i Parken (PIP) i Oslo.

Kjøkkensjefen fra Bodø jobber på Mondo i Sandnes. Denne uken ble han kåret til Europas beste kokk. Nå står det utallige timer med trening foran Bocuse d’Or i Lyon i 2019 der han kan ende opp med å bli kåret til verdens beste kokk i fint selskap med tidligere, norske gullvinnere som Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem og Ørjan Johannessen.

image001 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Gull til Norge, Sølv til Sverige og bronse til Danmark i Bocuse d’Or Europa i Torino.

Den nykronede vinneren av Bocuse d’Or Europe har alt fra stjernenykker når han står på Jernia og Norsk sjømatråd stand på Piknik i Parken. Han skal lære de fremmøtte å grille Fish Taco.

L1470667 1080x775 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Christian André Pettersen

Jeg slår av en prat med Christian André Pettersen.

Burde ikke du være hjemme å slappe av etter måneder med trening til Bocuse d’Or Europe?

– Legger man seg ned og slapper av kan man møte veggen og tenke «hva skal jeg gjøre nå?»  Det er viktig å holde tempoet oppe.

Bocuse d’Or Europe-vinneren har måneder med reising og trening foran seg før finalen i januar 2019.

Hvorfor griller så få nordmenn fisk, tror du?

– Folk er redde for at fisken skal sette seg fast på grillristen og at man ødelegger råvaren. Fisk er en skjør råvare, men det er ikke vanskelig å grille den. Bruk gjerne planke når du griller fisk for da får du aroma fra treverket og fisken holder seg saftig.

L1470661 1080x720 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Grillet laks på planke.

Christian André forteller at det er viktig å bløtlegge planken i 4-5 timer før bruk. Han bruker en spesialplanke fra Weber til grillingen.

– Se på grillen som en induksjonsplate. Bruk støpejernspanne på grillen og få aroma fra røyken. Den oppnår du når du bruker kull, sier europamesteren.

L1470679 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalChristian André legger hvetertortillas direkte på grillen. De får fine grillstriper.

– Det er enkelt å lage spennende taco.

Christian André er glad i å grille og han elsker å grille fisk og skalldyr. Sjøkreps er favoritten, men han forteller også at krabben gjerne får en omgang på grillen.

– Bruk klørne på taskekrabben og legg dem i jernpanne. Tilsett sauser, gjerne asiatiske for god smak. Så enkelt!

L1470672 1080x746 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalGrillkurset på Piknik i Parken starter og Christian André legger laks på planke. Han pensler med olje tilsatt krydder. Han har brukt krydder som man finner i tacokryddermikser som paprika, chili, koriander, spisskummen. Dette har han blandet med god olivenolje.

Les mer: Lag ditt eget tacokrydder

L1470675 1080x744 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalNå får laksen et dryss flaksalt før planken settes på indirekte varme i grillen. Han lukker lokket og venter 7-8 minutter før han kjenner med fingrene i kanten på laksestykket.

L1470709 1080x720 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

L1470713 1080x695 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

I fyr og flamme: Planken hadde nok ikke ligget lenge nok i vann før bruk. Denne tok fyr.

– Flaker det seg lett er fisken snart ferdig, sier Christian André Pettersen.

– Tacolefsene blir ekstra gode hvis du pensler med smeltet smør. Gjerne tilsatt hvitløk eller urter.  Det gir god smak, sier gullvinneren.

L1470684 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Fisken er ferdig. Lefsene er grillet. Nå er det på tide å sette sammen fisketacoen.

L1470664 1080x686 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalChristian André har laget en majones tilsatt hakket jalapeño, frisk koriander, salt, pepper og litt sitronsaft.

Majonesen smøres på tacolefsene før en liten neve råkost legges på. Råkosten består av revet gulrot, sommerkål, vårløk, koriander, litt god olivenolje og limesaft.

Les mer: Lag egen majones på under et minutt.

L1470700 1080x712 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalDeilige flak av nygrillet laks legges på toppen før Pettersen pensler bittelitt av den deilige tacooljen over fisken. Så får fisketacoen litt deilig karse som pynt.

L1470694 1080x672 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festivalChristian André Pettersen elsker taco.

– Taco et tingen. Taco er verdens letteste mat å lage.  Jeg håper folk tør å eksperimenter med tilbehøret og fyllet. Det må ikke alltid være paprika og mais, sier europamesteren.

L1470703 1080x720 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

L1470704 1080x627 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Smaksprøver til de fremmøtte på grillkurset. Mange var nok ikke klar over at de fikk servert taco laget av Europas aller beste kokk.

Christian André  bekrefter at det er deilig med enkel mat som taco etter å ha deltatt i verdens aller mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

– Torsk og kveite passer superbra å grille for så å bruke i tacoen. Fisk generelt er veldig bra å bruke. Sett frem en bolle med reker midt på bordet og la folk pille dem selv. Putt rekene i tacolefser og bruk for eksempel tilbehør som agurk og avokado. Frukt som ananas og mango kan også brukes. Det er så enkelt, sier Christian André!

Christian Andrés aller beste triks for å lage smakfull taco er å steke kjøttdeigen med soyasaus, sriracha og litt sweet chilisauce. Stek til du får en deilig karamellisert skorpe og server det som en kul variant av taco, anbefaler Europas aller beste kokk.

L1470702 1080x720 - Fra gull i Bocuse d'Or Europe til fredagstaco på festival

Fakta om Christian André Pettersen:
Fra Bodø. Kjøkkensjef på restaurant Mondo i Sandnes. 
Christian André  kom på andre plass i S. Pellegrinos Young Chef i Milano i 2015
I Bocuse d’Or består Team Norway av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes

Piknik i Parken startet i dag og varer hele helgen. Det skal fremdeles være dagspass tilgjengelig.

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: