Fårikål med en twist

Jaggu er det ikke den tiden av året igjen! Fårikålens dag er alltid på siste torsdag i september og det vil si den 28. september i år.

Jeg digger fårikål og spiser det flere ganger i året. Men lager jeg den på tradisjonell måte? Nei, jeg gjør ikke det. Men det betyr ikke at jeg har tullet med den for det. Jeg har bare forsterket smakene.

I tillegg til å lage en fårikål som er litt mer spenstig enn originalen serverer jeg retten med hvitvin (!). Jepp, funker som bare rakkeren.

Her skal det bli fårikål til folket!

Lyst til å lage min fårikål med to typer kål? Her er oppskriften:

Dette trenger du til fire personer:

Ca 2 kg blandet fårikålkjøtt eller 1,5 kg lammebog i skiver

1 laurbærblad

Frisk timian

1 stor løk

4 fedd fersk hvitløk, grovhakket

1 stor hodekål

16 rosenkål

2 dl hvitvin (bruk gjerne den samme som du skal drikke til maten)

1 ss grovkvernet sort pepper

flaksalt etter smak

1 ts tørket peperoncino (chiliflak). Valgfritt

1 dl brunet smør

nøytral olje til steking

Perlepoteter eller andre små poteter

Slik gjør du:
Brun lammekjøttet i en gryte med litt olje. Salt og pepre kjøttet. Legg til side.
Mykne løk i gryten. Tilsett restene av krydderet, hvitløk og laurbærblad.

Hell på hvitvin og la dette dampe noen minutter før du legger kjøttet tilbake i gryten.

Skjær båter av hodekålen. Bruk 1/3 av kålen i første omgang. Legg den mellom kjøttstykkene. Tilsett fire-fem stilker frisk timian og dekk så kjøttet med vann. Kok opp, skru ned til medium og sett på lokk. La stå i en times tid.
Legg så en ny porsjon kål i gryten. Spar siste tredjedel til slutt. Sett på lokk og småkok til kjøttet begynner å falle av beinet.

Sett på lokket og la varmen Do it’s Magic!

Nå er kjøttet mørt og godt. Det er på tide å smake til kraften med mer krydder og timian. Legg resten av kålen i gryten. Sett på lokk.
Skjær hver rosenkål i fire båter og legg på når det er fem minutter til servering. Den dampes med fårikålen under lokk i siste fase.

Namme-lam!

Brunet smør: Smelt ca 200 g smør i en gryte på medium varme. La smøret bli lett nøttebrunt og ta av platen når du lukter en behagelig nøttaktig duft. Nå kan du sile smøret i et linklede eller helle meget forsiktig fra gryten over i fårikålgryten. Bunnslammet skal ikke med. Kun det lysebrune, klarer smøret.
Pynt med frisk timian og server fårikål med kokte perlepoteter (små poteter) og selvsagt et godt glass hvitvin til.

Så er det fårikål!
God og billig vin til retten. Jeg gikk for Welmoed Chenin Blanc til fårikålen. En fruktig og herlig vin til retten. Den fungerer bra i selve retten og som drikke til retten. Vinen er ikke minst er et varp hva angår pris, men også en fullverdig vin til en robust rett som fårikål. Jeg var faktisk overrasket over at en hvitvin kunne passe så til en lammerett.
Forrige

Dessert på 15 minutter: Eplevafler med skogsbæris og vaniljesaus

Meksikansk ostefondue

Neste

Legg igjen en kommentar