Jaggu er det ikke den tiden av året igjen! Fårikålens dag er alltid på siste torsdag i september og det vil si den 28. september i år.
Jeg digger fårikål og spiser det flere ganger i året. Men lager jeg den på tradisjonell måte? Nei, jeg gjør ikke det. Men det betyr ikke at jeg har tullet med den for det. Jeg har bare forsterket smakene.
I tillegg til å lage en fårikål som er litt mer spenstig enn originalen serverer jeg retten med hvitvin (!). Jepp, funker som bare rakkeren.
Lyst til å lage min fårikål med to typer kål? Her er oppskriften:
Dette trenger du til fire personer:
Ca 2 kg blandet fårikålkjøtt eller 1,5 kg lammebog i skiver
1 laurbærblad
Frisk timian
1 stor løk
4 fedd fersk hvitløk, grovhakket
1 stor hodekål
16 rosenkål
2 dl hvitvin (bruk gjerne den samme som du skal drikke til maten)
1 ss grovkvernet sort pepper
flaksalt etter smak
1 ts tørket peperoncino (chiliflak). Valgfritt
1 dl brunet smør
nøytral olje til steking
Perlepoteter eller andre små poteter
Slik gjør du:
Brun lammekjøttet i en gryte med litt olje. Salt og pepre kjøttet. Legg til side.
Mykne løk i gryten. Tilsett restene av krydderet, hvitløk og laurbærblad.
Hell på hvitvin og la dette dampe noen minutter før du legger kjøttet tilbake i gryten.
Skjær båter av hodekålen. Bruk 1/3 av kålen i første omgang. Legg den mellom kjøttstykkene. Tilsett fire-fem stilker frisk timian og dekk så kjøttet med vann. Kok opp, skru ned til medium og sett på lokk. La stå i en times tid.
Legg så en ny porsjon kål i gryten. Spar siste tredjedel til slutt. Sett på lokk og småkok til kjøttet begynner å falle av beinet.
Nå er kjøttet mørt og godt. Det er på tide å smake til kraften med mer krydder og timian. Legg resten av kålen i gryten. Sett på lokk.
Skjær hver rosenkål i fire båter og legg på når det er fem minutter til servering. Den dampes med fårikålen under lokk i siste fase.
Brunet smør: Smelt ca 200 g smør i en gryte på medium varme. La smøret bli lett nøttebrunt og ta av platen når du lukter en behagelig nøttaktig duft. Nå kan du sile smøret i et linklede eller helle meget forsiktig fra gryten over i fårikålgryten. Bunnslammet skal ikke med. Kun det lysebrune, klarer smøret.
Pynt med frisk timian og server fårikål med kokte perlepoteter (små poteter) og selvsagt et godt glass hvitvin til.