Fantastisk med ny mathall, men glem ikke Bondens Marked

Jeg er skikkelig fornøyd med å få mathall i Oslo. Her har vi et område fullt av spennende butikker og serveringssteder. Du får kjøtt, fisk, pølser, grønnsaker og ost på et og samme sted. Dessuten får du spanske, italienske og tyske spesialiteter osv. Men det mangler fremdeles en del av det norske. Ja, du har Stangeriet som selger produkter fra Stange, Den Blinde ku med sine oster, Mat fra Valdres og skalldyr fra Frøya. Men det får du mange andre steder også. Vil jeg ha mat fra de små produsentene, får jeg det på Bondens marked.

I dag ble det arrangert Bondens marked på Majorstuen i Oslo. Bod på bod med økologiske varer i sesong og stolte produsenter. Her var det pressing av eplemost, svelesteking, viltkarbonader og fiskekaker til salgs. Deilig street food.

Jeg handler på Bondens marked og hvorfor gjør jeg det? Jeg er blitt bortskjemt med gode råvarer fra små leverandører som kjenner produktene de selger. De forteller om hvordan dyrene deres lever, og hvordan de så skånsomt som mulig blir avlivet i slaktetiden. Akkurat det er viktig for meg som forbruker. Det gjør meg glad å vite at dyrene har hatt det best mulig mens de har levd og at slutten har vært mild. Bøndene forteller hvordan grønnsakene dyrkes og hvordan du best bruker dem. Derfor kommer jeg tilbake og tilbake.

Jeg handler for eksempel kjøtt hos Haugen gardsmat. Her står Odd, lørdag etter lørdag, og selger sine fantastiske produkter i sesong. Du får kje på våren, spekemat på sommeren, lam og vilt på høsten og svineribbe, pølser og posteier på vinteren.
Skal jeg ha lag, sender jeg Odd en mail og forteller hva jeg trenger. Da har Odd med seg det jeg har bedt om over fjellet til markedet i Oslo nærmeste lørdag.

Jeg snakket med en stolt matprodusent fra Heidal landbruktprodukter i dag. Thomas Ole Stebergløkken står selv på stand når det er Bondens marked i Oslo. Hele 95 % av det han produserer selges i Oslo på dette markedet. Jeg spør om han selger varene sine i butikk i tillegg. ”Nei, jeg vil møte kundene mine og fortelle dem om dyra mine”, sier han. Standen hans bugner av flotte lammeprodukter. Til og med pinnekjøttet var på plass.

Et av mine høydepunkter på Bondens marked er boden til Korsvold gård. Foruten å ha noen av landes beste egg, har de et imponerende utvalg økologiske grønnsaker; hestebønner, beter i alle regnbuens farger, gresskar, poteter, løk, chili osv. Avhengig av sesong, selvsagt. De leverer blant annet til Michelin-restauranten Maaemo, noe som i seg selv er et kvalitetsstempel.

I dag kjøpte jeg beter, gulrøtter i spennende farger, løk og spagettigresskar for å nevne noe. Jeg handler og får råd av Else Thorenfeldt om hvordan jeg kan bruke råvarene.
På bondens marked får du også hjemmerøkt ørret, syltede plommer, syltetøy med artige smakskombinasjoner, og i dag smakte jeg også på en spennende sennep tilsatt solbær. Herlige og mektige smaker overalt. Det liker jeg!

Jeg skulle gjerne reist rundt til de mange småprodusentene og kjøpt rett fra gård, men jeg har ikke bil og er stuck i asfaltjungelen i Oslo. Derfor er det stor glede med steder som Mathallen og Bondens marked.
Jeg skal ikke klage, for jeg bor tilfeldigvis også i en av Norges beste matgater – Bygdøy allé – men se da bort fra alle kjedebutikkene som også ligger der. Jeg har tøffelavstand til Fjelberg fisk & vilt, Frogner Special, Skafferiet og andre kvalitetsbutikker. Jeg er heldig.
Dyrt, sier du kanskje? Ja, kvalitet koster, men jeg er opptatt av kvalitet fremfor kvantitet.

Bondens marked finnes i mange byer og steder i Norge. Sjekk på bondensmarked.no og se når de kommer til ditt område.

Forrige

Hjort: Spis i sesong

Sopprisotto for to

Neste

Legg igjen en kommentar