Sopprisotto for to

oktober 24, 2012

Det er faktisk ikke vanskelig å lage god risotto. Det viktigste er rolige bevegelser og god kraft. Dette er rimelig helgemat.
Denne risottoen er smekkfull av kraftig smak i form av tørket sopp og parmesan, så vær parat til en ekte ganefest.

Slik gjør du:

100 g tørket sopp, f.eks steinsopp, kantareller, morkler etc. Soppen vannes ut i minimum en halv time. (vannet skal dekke soppen når den svelelr ut)Ta vare på væsken. Den er deilig å spe på i kalvekraften.

80 g røkt bacon skåret i strimler

3 spiseskjeer grovhakket rosmarin eller andre urter du liker.

Stek i smør og litt olje, med salt og pepper – sett til side.

Ca 1 l kalvekraft varmes (tilsett soppkraften, men vær obs på at det kan ligge litt sand i bunn av kraften (etter soppen), så hell forsiktig)

1 halv løk finhakkes

2 fedd fersk hvitløk finhakkes

1 ss smør og 1 ss olivenolje blandes i en varm panne. Ha i løken, skru varmen ned til middels. La løken ”svette” i ca 15 minutte til den er gjennomsiktig.
Rør jevnlig.

200 g risottoris tilsettes. Skru opp varmen og rør rundt i et par minutter til kornene blir lett gjennomsiktige. Tilsett et kjøkkenglass hvit vermouth eller hvitvin og rør til væsken har trukket inn i risen. Deretter tilsettes en øse kraft. Jobb kraften rolig inn i risen. Tilsett mer kraft og la risen absorbere kraften mellom hver øse. Bruk ca. l liter kraft, kanskje litt mer. Rør i ca. 15-20 minutter. Ta pannen av varmen. Mens risottoen fremdeles er litt fuktig tilsettes soppblandingen: 35 g smør og 50 g parmesan (bruk gjerne en lagret type hvis du liker litt ekstra smak). Rør dette godt inn.

Server i porsjoner og dryss god olivenolje over og pynt med urter.

Kanskje liker du disse også

4 Kommentarer

  • Svar Tuva november 9, 2012 at 12:10 pm

    Denne bruker vi også mye. Vi koker risen i dampkoker og tilsetter buljong og smør, men vi er jo ikke helt gourmet enda.. men det kommer seg.Tørket sopp fra svigers i Milano gjør seg jo også i en slik rett, safran også.

  • Svar Eva Lind september 12, 2014 at 9:03 pm

    Dette ble kjempegodt. Og en flott måte å bruke all min tørkede sopp på. Selv med første gang jeg lager risotto, det ble vellykket. Tusen takk!!!

  • Legg inn en kommentar

    %d bloggere liker dette: