Få opp dampen!

Denne bambuskurven i to etasjer gjør det lett å dampe et helt måltid for en hel familie. En slik konstruksjon koster ca hundrelappen i asiatiske butikker. Jeg plasserer dem på toppen av en wokpanne eller en gryte. I gryten har jeg kokende vann som står på platen og produserer damp under hele prosessen. Se nedenfor hvordan jeg går fram.
Snitt tynne, tynne skiver av fennikel (passer så godt til fisk), gulrøtter i tynne staver , kjørvel, ristede mandler, revet skall av en sitron og en teskje revet ingefær.
Pakk en fin skinn- og benfri laksefilet i et stykke bakepapir (jeg brukte ca 350 g laks, som er mer enn nok til to personer). Legg grønsaker rundt fisken, mandler på toppen sammen sitronskall, ingefær og kjørvel. Salt og pepre.
Skjær et par skiver meierismør med en ostehøvel (for å få tynne skiver). Legg dem på toppen av fisken.
Smørskivene er på plass på toppen av fisken. Du kan med stort hell bruke olivenolje i stedet for. Smøret eller oljen skal sammen med kraften fra fisken og grønnsakene bli til en deilig sky.
Pakk sammen fisken og sørg for at pakken er tett. Dampen som produseres inne i fiskepakken skal bli inne i fiskepakken og gjøre retten saftig.
Når vannet i wokgryten koker, løfter du av lokket på bambuskurven og legger fiskepakken ned i. Sett på lokket og la den stå i 20-25 minutter.
PS: Har du ikke en slik bambuskurv, kan du bruke vanlig gryterist (damperist). Men sørg for at pakken ikke er i berøring med vannet.
Pakk ut og server med en gang.
Deilig dampet laks med mandler og grønnsaker. Kjøttet på fisken var helt perfekt og saftig i midten. Jeg serverte den sammen med en herlig agurk- og kjørvelsalat. Oppskriften på den salaten finner du her: Kjørvel- og agurksalat
Forrige

Dette spiser kokkene på jobb

Lekker liten munnfull

Neste

11 kommentarer om “Få opp dampen!”

 1. Hei, Helle!Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.noEr det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no Hilsen Magne i VG

  Svar
 2. I utgangspunktet er det å dampe mat både sunt og godt. Ved å dampe så sparer man fettet man bruker i steking. Vil da påpeke at dette er ikke dampet, men smørdampet. For min del blir retten både langt mer usunn ved å legge til smør. Ikke bare smør, men også med denne mengden her. Vei smøret du har brukt og se hvor mye usunt fett og kalorier du har lagt til en eller sunn rett 🙂 Dette smaker nok himmelsk(!) uten tvil, men å kalle det sunt er nok å ta i. Dette er nok absolutt ikke slankemat, og det usunne fettet i smøret nuller nesten ut det gode fettet i fisken. Og ved å smørdampe tilbringer man fantastisk smak, men man nuller også ut det fettet man sparer ved å dampe.Så er det dette med hva som er sunt og ikke da. Dette er jo et fantastisk lav-karbo måltid. Man kan kanskje justere litt grønnsakene, men er ikke mange karbohydratene i dette her uansett. Fett mengden er jo perfekt.

  Svar
 3. Hei på deg! Som jeg skriver i oppskriften kan man også bruke olivenolje i stedet for smør. Ved å skjære smøret med ostehøvl får du tynne skiver smør, i stedet for klumper. Jeg er av den oppfattelse at ekte smør ikke er usunt i små mengder. Jeg har aldri sagt at retten er slankende, så man får være av den oppfatning man vil om smør er sunt eller ikke:) Så overlater jeg litt til leseren også: Man kan trygt droppe både olje og smør i retten hvis man vil Alt er lov.God helg!

  Svar
 4. Jeg snakket om retten og oppskriften. Ikke hva man evnt. kunne gjøre med den. 😉 Vil også påpeke at mange tynne skiver med smør tilsvarer en større klump om man presser det sammen. Du sa at ikke at den var slankende og det påsto jeg heller ikke. Derimot fremstiller du retten som sund, og da kan det være greit å nevne at siden retten inneholde en del usunt fett i form av smør så er det forskjellige meninger om sunt og ikke. Jeg nevnte jo også at dette er en perfekt rett for de som går på lavkarbo. Om man ser ut fra norske kostholdsråd og hva norske utdannede ernæringsfysiologer sier, så har nok denne retten for mye fett og for lite karbohydrater.Meningen om smør er delte. Gjeldende kostholdsråd sier: "Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør". Lavkarbofolket sier: Kjør på! Jo mer jo bedre! Man må bare velge side. Men som jeg også sa i sted, denne retten er nok fantastisk god. Det skal vanskelig gjøres å få smørdampede grønnsaker og fisk til å smake vondt 🙂

  Svar
 5. Vill nok lagt ut oppskriften med bruk av olje. og heller skrive at man kan bruke meierismør om en vil lage en ekstra god søndagsmiddag eller spesiell anledning.

  Svar
 6. Hei! Jeg liker å la folk få bestemme selv. Derfor står det at man kan bruke enten smør eller olivenolje. Da er det opp til hver og en hva de vil bruke. Enkelt og greit, ikke sant? Husk at smør inneholder mye vitamin D. Det er et vitamin vi trenger på vinteren. Det er altså ikke bare "styggedom" med smør. Smør i små mengder gjør dessuten underverker på smaken. Men for all del, retten kan trygt lages uten hverken smør eller olje. Det er opp til deg. God matuke!

  Svar
 7. Syns du får mye unødvendig tyn og pirking for dette! Det ser kjempe godt ut og retten er til en stor grad sunn selv om det er mye smør i. Definisjonen på sunn er ganske variert også – for meg ville dette måltidet vært ekstremt sunt i forhold til det jeg spiser til vanlig. Jeg tror også de som er veldig oppmerksom på hvor mye fett og kalorier de får i seg skjønner dette selv, og ikke stoler blindt på at oppskriften er "sunn" bare fordi oppskriften sier det.Fin blogg, skal absolutt følge med på deg:)Hilsen My

  Svar
 8. Fant bloggen din da vi lette etter noe å bruke ribberestenen på, curryen var helt fantastisk, vi hadde den i går. I morgen skal denne prøves ut, håper bare vi får tak i kjørvel.

  Svar

Legg igjen en kommentar