Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

Vi kjenner godt til gleden ved å gå på tapas– eller pintxos-runde i Spania eller cicchetti-maraton i Venezia. Det vanlige er å spise en liten rett eller to, ta et glass med noe å drikke for så å dra videre til neste bar.
Dette er ikke noe vi nordmenn gjør her hjemme. Kan man gjøre det?
Ja, i Oslo finner du mange steder der du kan gå innom, spise noen retter og så gå videre til neste sted, men det er ikke mange som gjør det. Har man først satt seg ned, blir det gjerne til at man blir sittende i timevis.

Jeg hadde lyst å prøve å gå på runde i Oslo på samme måte som man ville gjort i Spania eller i Venezia. Resultatet? 10 fantastiske steder og en drøss med morsomme opplevelser.

Jeg har lagt opp en rute som enten går fra østkanten til vestkanten eller motsatt. Det velger du selv. Du rekker ikke over 10 steder på en kveld. Det kan jeg si med en gang. Du når maks 4 steder.

Jeg og mannen min, Erik, som jeg tok med på denne artige ruten, avsluttet hver kveld med å bli litt lenger på siste stopp. Her kan man slappe av og kanskje dele en flaske vin. Ikke gjør dette på stopp en eller to, for da blir du der.
Tenk også nøye over hvilket sted du vil avslutte kvelden. Det bør helst være et sted du er litt ekstra nysgjerrig på.

Det kan være lurt å ringe stedene i forkant og høre om de har bord og avtale tider som du selvsagt må passe nøye på å overholde. Er det fredag eller lørdag er det fullt trøkk i byen, og det er ikke sikkert du får plass på stedet du ønsket deg. Med litt taktisk planlegging kan dette likevel gå helt etter planen din.
Vi hadde et slikt tilfelle. Vi skulle på Katla. Der var det fullt, men de skrev oss opp på liste og sa at de ville ringe ca en time etter. Da gikk vi til Izakaya og spiste og drakk litt, og når Katla ringte, gikk vi ned de få minuttene det tar å gå mellom disse to stedene og til dekket bord.
Lurt, ikke sant?

Jeg legger opp vår rut fra vest til øst, siden det er der vi holder til i Oslo, og hva er da bedre enn å starte med stedet som egentlig definerer hele denne saken, nemlig tapasbaren Delicatessen.

Delicatessen
Vibes gate 8A. Telefon: 22 46 72 00
Erik og jeg velger alltid Delicatessen på Grünerløkka, men fordi vår rute starter her på vestkanten, blir det denne gangen avdelingen på Majorstuen. Det er heller intet dårlig valg. Det som kjennetegner Delicatessen er at det alltid er bunnsolid kvalitet. Du får de klassiske tapasrettene servert på samme måte som de har presentert dem siden de åpnet for minst hundre år siden. Noen nye retter dukker opp på menyen fra tid til annen, men det klassiske utvalget som albondigas, patatas bravas, chorizo, pimientos de padron, brød og ailioli vil alltid være på menyen og presenteres på lik måte hver gang. Takk og pris for det. For av og til er noen skåler med tapas det du vil ha.
Delicatessen har et lite utvalg av vin på glass, mye øl på flaske (til og med favoritten min Enedit) og San Miguel på tap.

Publikum: Passer for alle.

Gå videre nedover Bogstadveien på vei mot sentrum. På høyre side finner du en liten portugisisk vinbar som serverer deilige småretter.

Pedro’s Tiny Winebar
Hegdehaugsveien 36C. Telefon: 901 62 301
Pedro Garcia Cruz driver denne lille naturvinbaren som også serverer små, portugisiske retter som passer godt til vinene.
Utvalget av viner på glass står utstilt på bardisken og bak disken står gutta og lager de lekreste retter.

Erik og jeg falt spesielt for retten med flatbrød, rømme og revet bottarga (saltet eller tørket fiskerogn) over. Bolinhos de bacalhau (klippfisk) med acorda er en annen fabelaktig portugisisk rett som er verdt å prøve.
Pedro’s har åpent fra tidlig morgen til langt på kveld så da er det mulig å stikke innom når det måtte passe deg.

Publikum: Unge, trendy mennesker som er glad i naturvin.

Herfra går du videre nedover mot byen og forbi Lorry. Da kommer du til Ahaan.

Ahaan
Hegdehaugsveien 22. Telefon: 22 56 43 00
Plahs lillesøster, Ahaan disker opp med thailandsk street food signert den fabelaktige kokken Terje Ommundsen.
I lekre omgivelser får du fantastiske retter som både ser fristende ut, men som også smaker autentisk og deilig. Er det helg, må du bestille bord, både til lunsj og kveld. Så populært er det.
Du kan bestille snacks som rekechips eller peanøtter med thaikrydder eller klassikere som thaifiskekaker, satayspyd eller Tom Kha Gai. Men også østers, akkarringer, bao med svin eller curries. Jeg vil på det sterkeste anbefale kylling satay. De er laget av lårkjøtt, og er derfor ufattelig saftige. De kommer i en innkokt peanøtt-kokossaus med masse smak.
Drikkemessig kan Ahaan friste med et sjukt bra utvalg vin (også på glass), thailandsk øl og en fransk, tørr sider som jeg vil anbefale til denne type mat.

Publikum: Høyt innslag av vestkantklientell, og gjerne damer.

Herfra går du ned til sentrum.

Katla
Universitetsgata 12. Telefon: 22 69 50 00
Etter at islendingen Atli Mar Yngvason stengte Pjoltergeist startet han Katla i Universitetsgata. Stedet har allerede rukket å bli en klassiker. Restaurantdelen serverer satt meny, men i matbaren kan du bestille småretter fra en innholdsrik meny. Hør på de som jobber der. Sier de at de har en spesiell rett som ikke står på menyen, ja, da slår du til.
Rettene på menyen består av alt fra chicharrón (fleskesvor) til kyllingvinger, steam bun burger til spareribs.
Da vi var der fikk vi tilbud om grillet sjøkrepshale med brønnkarse og rehydrerte beter. En rett vi ikke kunne motstå. En av greiene på Katla er nemlig den fantastiske sveivegrillen der mange av ingrediensene får kjærlig behandling. Systemet som også brukes på Firedoor i Sydney og Asador Etxebarri utenfor Bilbao gjør at man kan grille med mer presis avstand til varmen og dermed varmebehandle delikate råvarer som skalldyr på den beste måten.
Hva drikker man hos Katla? Her vil jeg anbefale deg å prøve en av de herlige cocktailene de har på menyen. Gå for en av de fristende frozen margeritas eller et glass naturvin.

Publikum: I restaurantdelen kan du nå finne godt etablerte mennesker i voksen alder blandet med studenter som har kostet på seg en helaften ute. I matbaren, som er eneste sted å sitte for småretter, finner du alt av folk: hipstere, øst- og vestkantfolk og turister.

Det er lett å ville bli på Katla. I helgene spiller DJ’s, og det er et sosialt og herlig sted. Men skal du videre på runde, så må du bryte opp i tide, betale og gå til neste sted. Herfra går ferden til det lille japanske stedet Izakaya i St. Olavs Gate, en perle som du ikke må gå glipp av.

Izakaya
St. Olavs Gate 7. Telefon: Ingen oppgitt
Denne lille japanske baren er så unorsk som du får det. Med en gang du går ned i kjelleren og inn i baren føler du at du kunne vært i en ekte japansk izakaya i Tokyo.
Hva er så en izakaya? Dette er en bar som selger drikke med alkohol og som også serverer billige, tradisjonelle retter fra Japan.
Da kan du selvsagt regne med å finne gyoza på menyen, og det er jo noe av det aller beste som finnes. Du finner edamamebønner, agurkstaver med spicy misodipp, pannekaker med spinat, soya- og mirinmarinerte egg og mange andre japanske retter.

Når det kommer til drikke må sakeutvalget nevnes spesielt. Spør de som jobber der om råd og bestill små kopper eller karafler med den saken du bestemmer deg for. Jeg er ølhund og elsker å få snitt med Kirin, det japanske ølet. Izakaya har også et stort utvalg spennende cocktails.

Publikum: Her går det nok en god del naboer, løkkafolk, og Japan-frelste. Et blandet klientell som nok helst ser at dette er et sted som forblir litt hemmelig.

Ok. Nå har du valget om du vil gå til sentrum eller mot Vulkan. Jeg vil anbefale deg å gå mot Vulkan og til årets (hittil) heteste restaurantnyhet. Hrímnir Ramen serverer nordisk ramen, men også masse fabelaktige småretter som tidligere sous chef på Maaemo, Peder Støylen er sjef for.

Hrímnir
Maridalsveien 9A. Telefon: 22 60 60 30
Amerikaneren David Quist åpnet ramenbaren Hrímnir i februar i år. En porsjon ramen er for mye mat hvis du skal gjøre dette til en runde der du spiser litt på hvert sted, men smårettene vil være perfekte i en slik setting og de er enkle å dele.
En sikker rett som må bestilles er umamipotetsalat med bonitomajones og sprøtt kyllingskinn. Smårettmenyen består av flere grønnsaksbaserte retter samt delikatesser som sjøkreps og kamskjell. Føler du for en dessert er iskrem av ristet koji et must.
Drikkemessig kan de friste med øl laget spesielt til stedet i samarbeid med Aass, kombucha, sider, naturvin og cocktails laget med egenfermenterte ingredienser.

Publikum: Løkka-hipsterene er en selvfølge, men også folk fra hele byen og uten rullelue finner veien til Oslos nye ramenbar.

Night Pig
Bernt Ankers gate 37. Telefon: Ikke oppgitt
Nå bærer det ned til sentrum og Night Pig i Bernt Ankers gate. Søsterrestauranten til Koie Ramen serverer småretter, izakaya style. Her finner du gyoza, korokke (kroketter), sashimi og bao på menyen til priser fra 50 til 130 kr.
I baren kan du også bestille småretter og her får du et stort utvalg av cocktails, vin, sake, te og asiatiske ølmerker.

Night Pig er et av de nyeste tilskuddene på utelivsfronten i Oslo.
I annen etasje kan man bestille bord, mens barområdet er drop in. Et stort pluss er at stedet har to dametoaletter. Noen har skjønt hvordan verden henger sammen og på hvilket toalett det vanligvis er lengst kø. Kudos.

Publikum: Variert og fra alle kanter av byen.

Du trenger ikke gå langt nå. Er du ute etter god stemning og masse matalternativer kan du besøke Oslos nyeste mathall, Oslo Street Food i Torggata. Her finner alle et eller annet de liker. Men jeg skal ikke guide dere innom her, selv om stedet er superflott. Jeg vil heller at du sjekker ut Arakataka.

Arakataka
Mariboes gate 7B. Telefon: 23 32 83 00
I den lille gatestubben ved Rockefeller ligger klassikeren Arakataka. Dette er en restaurant og matbar. Når du kommer inn i lokalet ligger matbaren til høyre. I dunkle og koselige omgivelser kan du slappe av med et glass vin fra en imponerende stor vinliste og du kan velge retter av høy kvalitet fra kjøkkenet. Menyen skiftes ut ofte, og dette er stedet der du definitivt får mest for pengene i forhold til kvalitet. Servicen er formidabel og du vil nok vurdere å satse på dette stedet som endestasjonen der du vil dele en flaske vin og bli litt lenger. Er du så heldig å få bord i matbaren vil du neppe rikke deg resten av kvelden.
Arakataka er et kult sted der jeg alltid trives. Det er bra musikk som pumpes ut av kjøkkenet. Maten er lekker og stemningen er den beste. Et tips er å komme etter konsertstart hos naboen Rockefeller, for da kan det kanskje være mulig å få en plass enten i sofaen i vindusrekka eller ved langbordet.
Det er svært dunkel belysning i lokalet, noe som gjør stedet passende for sene kvelder når sminken har begynt å gå til sengs. Og så slipper du alle som skal ta masse bilder av maten, for jeg kan skrive under på at det er bortimot kul umulig å fotografere i denne belysningen. Men, hei! er ikke det deilig, da?
Kjøkkenet er åpent til 00:30, noe som er unikt i forhold til stedene jeg omtaler i denne guiden. Arakataka er stedet som har klart å utvikle seg i takt med mattrender i inn- og utland og er å regne som en ekte klassiker.

Publikum: Her er det alt fra godt voksne, vindrikkende folk fra Oslo vest til yngre mennesker med hipsterlua på snei.

Neste stopp er et lite stykke unna, men hvis du er lur og går ned Brugata (som ikke er en av byens aller mest sjarmerende gater), over Grønnlandsleiret og opp Tøyengata (noen kvartaler) kommer du til mitt favoritt-dumplingssted.
Enter The Golden Chimp.

The Golden Chimp
Heimdalsgata 37. Telefon: 22 19 91 22
Det er Stian Floer, Tom Victor Gausdal, Anders Braathen og Even Ramsvik som står bak stedet. De har jo blitt rene utelivsbaronene i Oslo. De står også bak steder som f.eks Hitchhiker, Hrimnir, Katla, Sentralen og Brutus.
I et lokale som er så kitch at det er kult ligger The Golden Chimp. I kjelleren spiser du satt meny, mens du kan velge fra menyen når du sitter i første etasje.
Vi kom innom en fredag kveld og alt var reservert, men takket være snartenkte og løsningsorienterte folk på The Golden Chimp fikk vi sitte i godstolen i et hjørne av «salongen». Det var helt tipp topp!

På The Golden Chimp må du selvsagt prøve dumplings. Vi gikk for klassikeren kongekrabbedumplings med spicy kimchirøre og brunet smør (140 kr for fire dumplings). Dette er en smakseksplosjon av de sjeldne. Den spicy og syrlige kimchirøren erstattes av lekkert kongekrabbekjøtt og det uimotståelige brunete smøret binder hele retten sammen.
Vi gikk også for en porsjon friterte oksehaledumplings. Alt stemmer. Alt av toppings, sauser og kremer gjør at hver bit gir en lykkefølelse som er helt ubeskrivelig. Nok til å bli høy av!
Drikkemessig kan The Golden Chimp friste med naturvin, sake og fruktsake.

Publikum: Høy prosent av trendy østkant-beboere som er opptatt av god mat og spennende drikke.

Brutus
Eiriks gate 2. Telefon: 22 38 00 88
Når man allikevel er på Tøyen er det helt naturlig å stikke innom Brutus. Dette er stedet for den som er seriøst opptatt av naturvin. Her kan du spise småretter til lyset på kjøkkenet slukker klokken 00:30.
Brutus er et av de få stedene i byen der du kan få en tallerken med norsk kvalitets-spekemat eller litt ost. Og det er jo egentlig akkurat dette man vil ha når man drikker god vin, er det ikke? Når det er sagt skal man ikke kimse av de fantastiske andevingene der kjøttet detter av beinet og pepperroten gir deg et skikkelig kick langt opp i nesa.
Vi gikk også for et islandsk flatbrød (Flatkökur) som jeg kjenner som tilbehør til hangikjöt som jeg får servert når jeg besøker familien min på Island.
Brødet på Brutus var toppet med det jeg tipper er skyr med hakkede sylteagurker og et lass med deilig rognkjeksrogn.

Maten som serveres på Brutus er til tider litt eksperimentell med det det innebærer av noen vellykkede og noen litt rare kombinasjoner. Jeg vil si de likner i stilen på det man fikk servert på min favorittbar i Barcelona, Bar Brutal tidligere.

Publikum: Både unge og halvvoksne besøker Brutus for gode vinopplevelser og en matbit. Lokalet er vanvittig koselig og det er definitivt et sted å runde av kvelden med en god flaske vin.

Men ønsker du å jekke opp stemningen et par hakk, kan du gå inn nabodøren (eller evt gjennom kjøkkenet hvis du får lov) til Gurken Gurken Gurken Gurken, som er Brutus sin bar. Her kan du også spise noen av smårettene fra Brutus samt drikke naturvin og ikke minst natursider, som de faktisk har på tap.

Dette er mine forslag til steder å gå på hvis du vil gjøre noe som er tilnærmet en «tapas»-runde i Oslo. Ingen av stedene er steder der du kan stå i baren og ta en matbit i farta før du svinser til neste sted. Vi er åpenbart vant til å sitte ned når vi spiser. Å sitte er fint det, og for meg og mannen min var det så gøy å gå fra sted til sted. Da blir man ikke så daff og dessuten fikk vi spist så mye forskjellig og spennende på en og samme kveld.

Det koster jo litt å ta et glass på hvert sted. Vin er ikke det billigste man kan kjøpe på glass i Norge, og det er det mange årsaker til, alle som jeg er helt inneforstått med. Vi er ingen druedyrkende nasjon og med diverse avgifter kan det fort bli kostbart å drikke glass kontra flaske. Men altså. Så dyrt er det heller ikke. Dessuten kan man drikke alkoholfritt hvis man vil, drikke snitt med øl, sake, cocktails osv. Variasjon er helt topp!

På våre kvelder rundt på Oslos serveringssteder slo det oss hvor mange hyggelige folk som jobber i servicebransjen og hvor bra utvalg vi har av spennende spisesteder. Og det å ta et par retter hvert sted er jaggu ikke dyrt.
Jeg anbefaler på det varmeste å ta en runde som vi tok en kveld eller flere.
Vår rute går fra Oslo vest til øst. Du kan snu alt på hodet eller holde deg til sentrumsstedene. Du velger helt selv. Men når du legger opp ruta må den være gjennomførbar i forhold til avstand mellom stedene. Å hoppe fra et sted på vestkanten til østkanten er ikke optimalt. Ta høyde for dette når du planlegger ruten din.

Lykke til!

Forrige

Helgedrinken: Aquavit Sour

Pannekaker fra fortiden

Neste

4 kommentarer om “Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo”

  1. takk for svar – godt gjort aa huske saapass bra allikevel ! Selv bor jeg i Cape Town, muligens noe aa forsoeke her !!

    Svar
    • Cape town er deilig, da! Var der for et par år siden. Prøvde blant annet The Test Kitchen og Pot Luck Club. Veldig bra!

      Svar

Legg igjen en kommentar