Derfor elsker jeg Zanzibar

Dette er min femte tur til den tanzanianske øya i det indiske hav. Hvorfor reiser jeg tilbake og tilbake? Det er det mange grunner til.

Jeg og Erik er på tur rundt i verden på oppdrag for TINE. Les reisebloggen vår her. Vi skal samle oppskrifter fra utlandet som skal fungere sammen med rømmen som tilbehør. Vi ligger godt an, for å si det sånn, og resultatet av oppskriftene får du se senere i vår.

Uansett: Vi er på herlige Zanzibar der havet er turkist og sanden kritthvit. Innbyggerne er utrolig vennlige og det er null stress. Hakuna matata. Her er det store smil. De er veldig nysgjerrige på hvor du kommer fra som turist og hva du liker ved Zanzibar. Selvsagt er det de som skal pushe på deg både turist-ræl og dop, men dette er kun enkelttilfeller. De fleste har ingen agenda. De vil bare snakke. Og alle ønsker deg velkommen. «Karibu Zanzibar!»

Setter du deg ned på en av byens baraza’er, som er et benksystem de har i hele byen, i alle smug, da får du være i fred. Da chiller du, og det liker de. De liker ikke at man stresser. Da får du høre ”pole, pole”. Sakte, sakte. Stress ned. Jeg liker dette.

Blinde Asha masserer meg. (foto: Erik Valebrokk)
Blinde Asha masserer meg. (foto: Erik Valebrokk)

De første dagene man er her er man litt stressa. Man må riste av seg stresset man har med seg og bli i ett med stedet. Jeg anbefaler å ta en god massasje. Byen er full av massasjesteder. Mange av dem er gode, men jeg har et sted som er min favoritt. Mrembo Spa. Her jobber det folk som har et handikap. Eksempel: Asha er blind. Ali er døv. Har jeg noen gang fått bedre massasje enn den jeg fikk fra Asha? Aldri. De bruker kun økologisk dyrkede urter i oljene og de andre produktene.

De serverer en fantastisk krydderte i salongen. Her får du oppskriften.

Kontrastene utgjør Zanzibar, og især Stone Town. Du kan gå ut i de lurvete gatene, spise street food og så gå tilbake til luksushotellet og bade i bassenget der.

Serena Inn. Gammeldags og ærverdig.
Serena Inn. Gammeldags og ærverdig. (foto: Helle Øder Valebrokk)
Jaws Corner. Et sted i Stone Town hvor man diskuterer politikk og dagens gjøremål. Et sted man tar en kaffe med de lokale og sitter på baraza'n og slapper av. Hakuna matata.
Jaws Corner. Et sted i Stone Town hvor man diskuterer politikk og dagens gjøremål. Et sted man tar en kaffe med de lokale og sitter på baraza’n og slapper av. Hakuna matata. (foto: Erik Valebrokk)
Matmarkedet i Stone Town.
Matmarkedet i Stone Town. (foto: Erik Valebrokk)

Stone Town er hovedstaden på øya. Dette er kanskje en av mine favorittbyer i hele verden. Den er som en labyrint av eventyr. Det er skittent. Det er hyggelig. Den har sjarm som ingen andre steder jeg kjenner.

Et av de flotte og individuelle rommene på Emerson Spice hotel.
Et av de flotte og individuelle rommene på Emerson Spice hotel. (foto: Erik Valebrokk)

Skal du bo i Stone Town, bør du prøve et av ”1001-natt-hotellene”. Disse hotellene er helt spesielle. Alle rom er ulike. Du kan ende opp med å ha badet på utsiden av husveggen og de fleste har teahouses på taket der du finner restaurant. Hotellrommene har ekte antikviteter fra britenes kolonitid. Alle laget på Zanzibar. Vi bodde på Emerson Spice denne gangen. Det ligger midt i Stone Town. Her blir du vekket til bønnerop før hanen har galt. Det er altså så fantastisk. Det gjaller igjennom byen. Vår egen Andreas Viestad har en finger med i menyen på kjøkkenet på dette hotellet, da han også har et helt spesielt forhold til Zanzibar. Bra mann.

Forodhani gardens.
Forodhani gardens.

Et obligatorisk sted å dra er Forodhani gardens. Dette er et utemarked der det serveres deilig street food. Spyd av grillet fisk, skalldyr, kylling og grønnsaker. Her får du spesialiteter som Zanzibar pizza, curry og masse annet snadder. Det er rimelig trygt å spise her. Alle som har tillatelse til å stå her er godkjent av et slags hygienepoliti. Pga portforbudet er det ikke mange åpne boder når vi er her, men vi får notert oss noen spesialiteter til oppdraget vårt.

Klesdesigner, Doreen Mashika lærte oss å lage en fabelaktig lokal rett. Les mer her.
Klesdesigner, Doreen Mashika lærte oss å lage en fabelaktig lokal rett. Les mer her. (foto: Erik Valebrokk)
Livingstone's
Livingstone’s

Livingstone’s er stedet der du kan sitte med beina i sanden og spise og drikke godt. Ja, det er turister der, men det er det jo på steder der det serveres alkohol. Fordi Zanzibar har en befolkning på 95 prosent muslimer, er det ikke alle steder som serverer alkohol. Men frykt ei! Det er mange steder der du kan få en øl eller drink. Livingstone’s er favoritten min. En ting er å sitte med beina i sanden. En annen ting er å sitte inne i baren. Et stort rom med en antikk, bred vindeltrapp, avskallet maling og lamper med noen få lyspærer. Det er alltid spennende kunst på veggene. Alle som sitter her er expats, turister, horer som tar en pause eller doplangere som har lyst på en cola. Men de sitter der for seg selv. De bryr meg ikke. Her elsker jeg å drikke en iskald Kilimanjaro eller en Tusker.

L1200850
Se på den fargen, da!
Indigo Beach på østkysten har de vakreste, hvite strendene. Dette bildet er tatt fra sengen min.
Indigo Beach på østkysten har de vakreste, hvite strendene. Dette bildet er tatt fra sengen vår.

Men etter dager i Stone Town vil man ha luft.

De luftige og kritthvite strendene i øst eller hippiefavoritten i nord. Her er det bare å velge ditt Zanzibar. På denne turen har vi bodd på 6 forskjellige hoteller på 8 dager. Vi har vært over hele øya. Det er kult, det! Og det anbefales! På denne måten får man litt resort, litt eventyr, litt hippistrand og litt komfort.

De karakteristiske dørene på Zanzibar.
De karakteristiske dørene på Zanzibar. (foto: Erik Valebrokk)

Hvorfor elsker jeg Zanzibar og StoneTown?

Jeg liker at folk ikke stresser. Jeg liker måten de bruker krydder på, hvordan fisken og skalldyrene er tilberedt. De har det beste oksekjøttet og det smaker faktisk noe. Jeg elsker livet og støvet og heten og de ufattelig vennlige menneskene.

L1200732

Lyst til å drikke en ekte drink fra traktene? Prøv Zanzibars svar på mojito. Oppskrift på dawa her.

Visste du at selve Freddy Mercury ble født på Zanzibar og bodde sine barneår i Stone Town? Les Eriks innlegg om det. Les også Eriks ukeoppdatering fra Zanzibar.

Skylle føttene sine i et slikt kar? Ja, gjerne.
Skylle føttene sine i et slikt kar? Ja, gjerne. (foto: Erik Valebrokk)

Zanzibar, jeg kommer tilbake igjen og igjen. 5 ganger er ikke nok for meg.

Har du lyst til å lese alt vi har gjort denne uken? Klikk deg inn på ukerapporten vår fra Zanzibar.

Nå skal vi videre til andre verdensdeler. Reisen har akkurat begynt.

Til info: Vi er hyret inn av TINE for å samle oppskrifter og blogge. Alle utgifter ved turen er dekket av prosjektet dRømmepartner og TINE.

Les innleggene fra Tine-bloggen her:

Velkommen til Zanzibar.

Fakta om Zanzibar.

Møt Zanzibars hotteste klesdesigner som også er en habil hobbykokk.

Bli med på kryddersafari

Vaffelsteking i stekende sol.

Eksotiske The Rock.

Skagenrøre på Zanzibar? Jepp! Her er oppskriften.

 

Forrige

Lam med smaken av Midtøsten

Rødbetehummus

Neste

En kommentar om “Derfor elsker jeg Zanzibar”

  1. Fint og lese min datter og jeg drar 12-12 og det blir første gang . Så tips tas mot og leses nøye

    Svar

Legg igjen en kommentar