Danmark rundt med tog. Siste stopp: Aalborg og Skagen

| | , ,

Vi har kommet frem til siste togstrekk. Det skulle også vise seg å bli det aller fineste. Vi reiser fra Aarhus stasjon til Aalborg. Det tar to timer og ti minutter. Igjen suser vi forbi koselig landskap og utegående griser, kyr og hester.

Fint å kjøre tog i Danmark. Erik nyter utsikten.

På togstasjonen i Aalborg putter vi koffertene i oppbevaringsboks (20 kr for små og 4o kr for store som rommer to svære kofferter). Så vandrer vi ut i gatene. Så enkelt!

Jeg har aldri vært i Aalborg før og det er alltid spennende med nye destinasjoner. I hovedgaten (kan det være Boulevarden den heter, da?) ligger masse bruktbutikker som både selger servicer og klær. Er du glad i vintage, er dette stedet å dra, med andre ord.

Koselig i Aalborg.

Vi er ikke på shopper’n men går heller rundt som ekte turister i de små brosteinsbelagte gatene.

I en av gågatene ligger et sted jeg gjerne skulle satt meg ned på: Good Life Society er fantastisk kaffe- og tesalong som også har bartralle, for å si det sånn. Her kan du få bakverk som imponerer,afternoon tea, cocktails og kaketapas! (dvs en smak av flere av kakene). Vi har ikke mulighet til å sette oss ned, for vi har booket lunsj på Mortens kro.

Før vi går dit går vandrer vi videre på oppdagelsesferd i Aalborg, som må sies å være en skikkelig koselig by.

Luksuriøse smørrebrød på Mortens kro. Foto: Erik Valebrokk

Ved Mølleåparken ligger Mortens kro – smørresbrødrestauranten du bare må besøke hvis du er i byen. Morten Nielsen driver stedet og han har så mange utmerkelser at det knapt nok er plass til flere. Siste pris var for beste sild nå i 2018. Og da er det soleklart av silden må prøves.

Altså. Når et sted vinner prisen for beste sild, ja da bestiller man sild. Det var lurt.

Erik og jeg bestiller tre smørrebrød hver. Når vi ser rundt oss, er dette det de fleste andre også har gjort. Til maten drikker vi Marilyn’s Kiss, Mortens eget øl.

Det er et spesielt lokale vi befinner oss i. Det er ikke en lun, dansk kro. Dette er en moderne, neonbelyst restaurant som man kunne ha funnet i Las Vegas. Vi sitter i hvite,  behagelige skinnsofaer. Litt lilla neon under bardisken. Litt rosa neon i et hjørne. På den egen veggen henger et vovet maleri.

Ikke for de sarte.

Maleriet heter Made in Denmark og er malt av amerikaneren Marcos Byrd.

Bildet viser den berømte møbeldesigneren Arne Jacobsen og Poul Henningsen (lampedesigner) sammen med pornostjernen Katja Kean.

Morten Nielsen har Royal Copenhagens klassiske musselmalte mønster som tatovering på armen.

Morten er champagneentusiast og i restauranten har han en nesten komplett samling Dom Perignon-årganger. Han mangler dog den første fra 1926. Kan noen hjelpe Morgen med det, så ta kontakt.

Mine tre smørrebrød er med sild og rabarbra, svin og svor og den siste er med deilig Gammel knas fra Arla Unika.

Erik går for røkt laks, tartar og kyllingsalat.

Alle smørrebrødene er vidunderlige. De er fantastisk sammensatt av smaker og ingredienser. De stråler på tallerkenen og får definitivt oppmerksomheten vår bort fra store malerier og neonlys.

Etter en helt fabelaktig lunsj tusler vi sakte tilbake til togstasjonen. Vi henter ut koffertene fra oppbevaringsboksene og hopper på et tidligere tog til Skagen. De går hele tiden, viser det seg. Nå er vi over på lokaltog i mer t-bane-stil.

Det er da fantastisk! Spise middag et sted, stoppe for lunsj i en by og spise middag et helt annet sted. Så enkelt er det, og du kan til og med nyte en øl til lunsj hvis du vil. Det er jo ikke du som kjører toget.

Ja, vi skal til Skagen. Erik har vært der på utallige presseturer opp gjennom årene. Jeg har aldri vært der før. Utrolig, men sant. Mine barndomsminner stammer fra Sjælland og steder som Ølstykke, København og Gilleleje.

Mine tanker om Skagen før jeg kommer dit består av disse ordene: Klisjé. Sukkersøtt. Paradis for ”lilla-damer” (de med lilla strikkeplagg, asymmetriske frisyrer og en lang øredobb i øret. Kunstnersjeler som jeg vokste opp med på 80-tallet. Ikke et stygt ord om dem. Det er kun en beskrivelse).

Skagen er alt annet enn det skal det vise seg. Jeg må innrømme at jeg ikke helt har styring på historiene bak Skagen-maleriene. For meg ser det ut som romantiske bilder i pastell. Men det skal visstnok være så mye mer.

Vi ankommer Skagen stasjon og triller koffertene noen minutter ned forbi Skagens museum og inn på ærverdige Brøndums Hotel

Erik har alltid ønsket å bo på dette hotellet, og det skjønner jeg godt!

Her har H.C. Andersen bodd. Karen Blixen også. Kunstnere som Marie og P. S. Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen, Carl Locher og Michael Ancher ”hang” på Brøndums hotel. Det er så mye historie i dette huset og ikke minst fin kunst fra Skagen-malerne på veggene i spisesalene.
Jeg får nesten klump i halsen av å sjekke inn på dette hotellet.

Rommet vårt.

Rommet vårt i annen etasje er lyst, og trivelig. Det ligger badekåper på sengen til bruk når man skal på badet i gangen. Ja, det er ikke moderne her på Brøndums, og takk og pris for det. Vi har håndvask på rommet, knirkede gulv og et lite skrivebord. Tiden har stått stille. Det er litt av sjarmen.

Slagter Munch

Erik og jeg er ute i viktig ærend. Det er fem minutter til Slagter Munch stenger for dagen. I morgen er det helligdag, så vi må handle med oss godsaker hjem nå.

Vi er ikke de eneste i køen. Det er mange som skal ha slaktervarer til helgen. Vi handler med den legendariske skagen-skinken, spekepølser og et stykke Gammel Knas fra Arla Unika. Bedre ost skal du lete lenge etter. Nå har jeg fått den nesten alle steder jeg har vært på denne togturen i Danmark og jeg har blitt hekta!

Ok. Kjøttvarer i boks. Nå kan vi utforske Skagen!

Vi går ned til havna, som for meg overrasker veldig. Det er jo en ekte havn – ikke en idyllisk småbåthavn. Det er ekte lasteskip her og passe rufsete. Det liker jeg!

Nede i havnen ligger det noen serveringssteder og vi er ikke fremmed for å prøve lokalt øl fra Skagen bryghus. Vi går for Pakhuset, som ser ut som et ekte havneserveringssted med gallionsfigurer, skipsklokker og andre maritime referanser. Jeg tilbyr meg å gå i baren for å hente et par øl. Der sitter en flokk eldre sjøulker. De er norske. Skal jeg anslå alder heller jeg mer mot 65 enn 60. De har skipsluer på seg og snakker sørlandsdialekt. Noen av dem er sørpe fulle og en av dem holder seg fast i baren for ikke å falle på gulvet. Sjarmerende.

Han som holder seg fast, bestemmer seg for å være Don Juan og seiler ned fra barkrakken og grafser de store hendene sine over meg. Jeg skriker ”slutt å ta på meg” hvorpå han momler et eller annet uforståelig og prøver igjen. Jeg skriker atter en gang til ham og river labbene hans av skuldrene mine og går sint tilbake til bordet i det andre rommet, der Erik sitter. Han blir sendt i baren for jeg gidder rett og slett ikke å bli tatt på av gamle griser. Ikke av noen griser, når det er sagt.

Erik kommer tilbake med håndbajer og jeg får roet meg ned. Det blir faktisk bare komisk etter dette. Sjøulken aka den gamle grisen, holder seg mer og mer fast til baren som om han sitter i båt med høye bølger og må til slutt bæres ut av kameratene sine der han legges i bilen som sikkert skal ta denne ”sjarmerende” gjengen over til Kristiansand.

Jeg har nulltoleranse for slik oppførsel og jeg har ikke sansen for fyll. Dette er et trist eksempel på at noen absolutt ikke bør drikke alkohol.

Vi får bare tatt noen slurker og ser på klokken at vi må avgårde til Brøndums Hotel for middag. Jeg gleder meg.

Vi pynter oss og går ned trappen til spisesalen. Vi blir ført inn i peisestuen der vi får et utvalg av småretter og et glass champagne. Ord kan ikke beskrive hvor fantastisk dette er.

Om vi vil ha et glass champagne? Alltid!

I peisestuen sitter en gruppe eldre damer og synger. På et annet bord sitter to venninner og drikker kaffe. Vi sitter i sofaen foran peisen og nyter. Vurderer du et opphold på Brøndums Hotel kan jeg anbefale deg å gå for hotellpakken der du får med champagne, snacks, middag med vin, kaffe og petit four. Det er så verdt det!

Champagnen fra Deutz smaker fantastisk til de flotte munnfullene. Igjen får vi rognkjekskaviar. Denne gang servert med kremet geitost og salt, tørket kyllingskinnchips. Det er magisk! Den kombinasjonen kunne jeg ha spist hver dag for resten av livet.

Rognkjekskaviar. Den beste til nå.

Vi får skiver av tørket kronhjort og røkt dyrekølle. Vi får sjøkreps på pinne, terteskjell med tørket torskerogn og glasskål”dumplings” med rå reker og estragon.

Skinke på gran og sjøkreps på pinne.

Det er overraskende hvor bra maten er her på hotellet. Jeg trodde selvsagt av den skulle være god, men så god?

Kjøkkensjef ved Brøndums Hotel, Dennis Boe Carlsen. Foto: Erik Valebrokk

Det trodde jeg ikke. Det er den nye kjøkkensjefen ved Brøndums, Dennis Boe Carlsen som står for de velsmakende og kreative rettene.

Etter champagne-kosen blir vi ført inn i spisesalen og bort til et utrolig hyggelig bord ved vinduet. Det sitter svensker bak oss og på siden sitter en gjeng med trivelige nordmenn. Noen spiser den berømte fiskesuppen, andre har kommet til desserten og har bestilt Crêpes Suzette som tilberedes slik de skal: Ved bordet. Flammene står opp fra pannen når Grand Marnier helles i. Det er teater. Det er show. Det er old school og så vakkert å se!

Vi velger sesongmenyen som består av tre retter med viner til. Brød bakt på ølandshvete, ramsløksmør og pisket smør med surdeigsknas på toppen kommer på bordet.

Mørket senker seg og stearinlysene kommer til nytte. Rundt oss henger ekte kunstskatter på veggene. Jeg føler meg ekstremt privilegert å være på et sted som klarer å ta vare på historien og stilen. Det finnes nok av eksempler på steder som pusser opp for mye slik at sjarmen forsvinner. På Brøndums Hotel sitter man midt i historien.

Vi får en liten apetittvekker først. En liten ”beta” hjemmeløkt færøysk laks med dillmajones og –olje.

Forretten kommer inn og det er et herlig stykke helleflyndre med surdeigskrummer, hjemmerøkt spekk, nypepuré, brokkolini og noen grønne blader som jeg ikke gjenkjenner. De smaker deilig. Er det en slags strandurt, mon tro? Retten serveres med en utsøkt kremet fiskekraft.

Rødvin fra Bandol skjenkes i glassene før fynsk kalvefilet servers. Den kommer med ramsløk, fermentert hvitløk, syltet løk, knutekålremser og en nydelig kalvesaus. Til retten får vi poteter og løkskum.

Det er fin størrelse på rettene og vi får også god tid mellom hver rett til å drikke litt vin og bare ”være”.

Og gjetter du nå at vi får rabarbra til dessert, så gjetter du korrekt. Rabarbrapuré med råmarinert rabarbra, råmelksiskrem og fermentert honning. Dette serveres med en slags krumkake og små marengsstaver. Det smaker fantastisk!

Igjen føres vi inn i peisestuen og sofaen. Et perfekt måltid må avsluttes med kaffe. Slik er det bare. Og vi får ikke bare kaffe. Et lekkert stettefat fylt med alt fra solbæris med sjokoladetrekk til karameller og makroner ligger på fatene.

Mette og særdeles lykkelige går vi opp trappen til vår lille drøm av et værelse.

Vi kan høre naboen hoste og det knirker i gangen utenfor. Slik er det med gamle hus og det er litt av sjarmen.

Det duskregner da vi våkner og jeg ligger å lytter etter lyder i gangen. Er det noen på badet eller kan jeg liste meg ut nå?

Jeg tar sjansen og har flaks.

Solen begynner å titte frem i tide til frokost. Deilige nystekte rundstykker, marmelade og sterk ost. Deilige tebirkes med marsipanfyll unner jeg meg også. Kaffe servert i klassisk Royal Copenhagen-kopper. Det er gjennomført her på hotellet.

Vi må dessverre sjekke ut. Vi lover dog oss selv å komme tilbake en gang om ikke lenge. Vi vil oppleve dette igjen.

Vi går ned på stranden for å se landskapene som Skagenmalerne brukte i sine malerier. Det blåser frisk – som det ofte gjør i Danmark. Jeg elsker det! Det er fantastisk å gå i sanden og suge inn frisk luft.

Nå! Ja, nå kan jeg gå på museum og lære alt om kunsten.

Mange benytter fridagen til å gå på museum.

Erik tar meg meg til Skagens museum (som ligger rett ved hotellet). Han har vært her flere ganger tidligere og blir dermed min guide når vi går rundt og ser på de klassiske maleriene vi kjenner så godt.

Vi ser ”Sommeraften på Skagen Sønderstrand” og ”Sommeraften ved Skagen” malt av P.S. Krøyer. Erik forteller meg om dramaet bak motivet på maleriet ”Sankt Hansblus på Skagen strand”, som ikke er fullt så idyllisk som tittelen skal ha det til. Vi ser bilder fra det harde livet som fisker og sommeridyll i rosehager.

Brøndums gamle spisesal

Brøndums gamle spisesal er gjenskap i museet og der henger portretter av alle Skagen-malerne og der i blant våre norske kunstnere, Christian og Oda Krogh.

Vi får også med oss spesialutstillingen ” Michael Ancher og KVINDERNE FRA SKAGEN” – som virkelig er å anbefale for de som besøker byen før 26. August 2018.

Fin butikk på museet.

Det er på høy tid med lunsj og vi går nedover de små gatene mot havnen. Det lukter nyslått gress og solen skinner fra blå himmel.

 

Skal si vi har vært heldige med været på vår tur rundt i Danmark.

Skagen Fiskerestaurant bestiller vi rekesmørbrød og fish and chips med panert fisk og sjøkreps.

Et lass med deilige reker.
Fish and chips.

Jeg prøver lykken igjen med en øl fra Skagen bryghus i håp om å slippe å bli antastet av fulle, norske sjøulker. Det lykkes denne gang.

Gulvet på Skagen Fiskerestaurant er rett og slett finkornet sand. Dette er en gammel måte å legge gulv på. Det er ingen forsøk på å lage en trendy strandbar av stedet. Det er rett og slett slik gulvene var før i tiden.

Utenfor fylles benkene opp av solhungrige dansker som har fri. Dagen er perfekt for å nyte en kald pils i solen. Sjøsprøyten slår mot brygga og folk koser seg.

Det er trist å måtte forlate Skagen. Vi har et tog å rekke og må ha utepilsen til gode.

Vi tøffer ned til Lindholm stasjon, som er den som ligger nærmest Aalborg flyplass. Det er så enkelt, så enkelt. Null stress. Du kan velge å ta båten fra Fredrikshavn, der toget også stopper. Eller du kan ta toget til Lindholm stasjon, slik vi gjorde, hoppe på lokalbussen eller taxi og kjøre i ca fire minutter til flyplassen. Her går det direktefly til Oslo.

Vi legger bak oss fem herlige dager med tog i Danmark. Vi startet i København og tok første strekk til Odense. Så videre til Esbjerg og øya Fanø. Videre til Aarhus og til slutt Aalborg og Skagen. Å reise mellom disse stedene med tog har vært enkelt, behagelig og ikke minst utrolig spennende! Jeg håper du har latt deg inspirere til å reise på denne måten og kanskje besøke noen av de deilige stedene vi har vært.

Takk for at du ble med på reisen!

Les også: Første stopp: Odense

Les også: Stopp nummer to: Fanø

Les også: Tredje stopp: Aarhus

Til info: Vi har vært på individuell pressereise med Visit Denmark. 

Forrige

Desserttaco, unicorn-fries og andre absurde mattrender

Dessert-taco

Neste

Legg igjen en kommentar