Førjulshygge i Nordjylland

(Betalt partnerskap med Visit Denmark)

Jeg kommer rett fra et julepyntet Nordjylland og jeg har julestemning helt ned i tærne. Min reise startet i Aalborg.
Det studerer mange nordmenn i byen, så vi er vant til den koselige stemningen som finnes her.
Jeg bodde på Mortens Kro Boutique Hotel som ligger i etasjenen over restaurant Mortens Kro. Det var et fint valg.

Kjenner du til denne restauranten vet du at Morten Nielsen ble «Årets Kok» i 1996 og han året etter åpnet spisestedet som er kjent for sine kreative smørrebrød. Jeg har spist dem tidligere, og de kan anbefales.

Denne gang spiste jeg en herlig førjulsmeny med fem retter samt drikkemeny. Det deilige var jo at jeg i småsko bare kunne ta heisen opp i min suite etter måltidet. Og suiten, ja den var enorm! Morgenen etter fikk jeg trillet en hel frokostbuffet opp på rommet. Sjekk ut denne muligheten for overnatting når du reiser til Aalborg. Suiten jeg bodde på har to soverom så da kan to par eller en familie bo der.

Jeg bodde også en natt på Phønix Hotel, som er et eldre hotel, men som ligger veldig sentralt i byen.

Hva kan man gjøre i Aalborg i førjulstiden? En hel masse! Det er julepyntet over hele byen og det ligger et lite og koselig julemarked på Gammeltorv. Man har også rigget til skøytebane på C.W. Obels Plads. På denne plassen ligger mange koselige serveringssteder pluss en av byens beste pølsekiosker. Du vil se at lokalbefolkningen sitter ute uansett vær og nå drikkes det gløgg som er deilig å varme seg på i vinterkulden. Søgaards Bryghus ligger på plassen og puben er en del av Aalborg Beerwalk. For 159 dkr får du 6 vouchers til 15 cl. øl og et glass.

Ja, det er dyrt å være norsk i Danmark om dagen. Men heldigvis er det mange rimeligere ting man kan gjøre. Og har du ikke råd til å oppleve førjulshyggen i Danmark i år, er jeg sikker på at neste år blir bedre.

Ting som ikke trenger å koste så mye er følgende:
Spis en deilig honningbombe (honningkake med sjokoladetrekk) på den ultrakoselige kaféen Penny Lane.
Drikk prisbelønnet kaffe hos Behag din Smag.
Kandiserede epler, cashewnøtter og fruktspyd med sjokolade hos mandelvognen på Nytorv eller et glass gløgg fra Nede Paa Jorden. Kaffe og bakverk på BreadByKaerup kan anbefales på det varmeste.
På Salling Rooftop kan du sitte i små lune hytter og spise en fleskestekburger eller æbleskiver (munker) og varme deg på et glass gløgg.

julemarked på Gammeltorv

Duus Vinkjælder er et sted jeg vil henge sammen venner. Den gamle drikkehallen er så herlig. Nå før jul er det fint julepyntet og det serveres klassisk, dansk julemat. Gå innom om du ikke vil slå deg ned. I samme bygg ligger en veldig bra vintagebutikk som heter Guld & Rod. Her kan man finne skatter til en rimelig penge. Kanskje finner du den perfekte julegaven til noen du er glad i?

Jeg vil også anbefale deg på det varmeste å besøke Aalborg Chocoladen som ligger ved jernbanestasjonen. Denne sjokoladebutikken har så mange deilige fristelser, Juleflødebollene deres er et must. De har marsipansbunn, kiresbærskum og frysetørket bringebær på toppen. Ah, for en lykke. De har et enormt utvalg av håndlaget kvalitetskonfekt.

Julecocktail på vinbaren D’Wine kan også anbefales, emn pass på, den går rett i fletta. Den består av rom, Tawny Portvin, sitronsaft, eggehvite, kanel og sukkerlake. Eller gå for en av de mange spanske vinene de har. Jeg digger veggmaleriene i vinbaren.

En helt gratis ting å gjøre er å se på Aalborgs mange veggmalerier laget av lokale og internasjonale kunstnere. Det er over 65 kunstverk plassert på vegger, i bakgårder og andre steder i byen. For meg var dette en av de aller beste opplevelsene jeg hadde.

Ved Aalborg Akevitts gamle lokaler (produksjonen er flyttet til Oslo) på Spritten ligger et spennende kunstkollektiv som du kan besøke. De har en koselig kafé der også. Mange av kunstnerene som har dekorert veggene i byen holder til her, men også keramikere, billedkunstnere og mange flere. Sjekk ut North Urban Art Studio.

Jeg oppsøkte mer kultur, for Aalborg er full av gode kunstopplevelser.
Kunsten er et flott kunstsenter som har flere forskjellige utstillinger. Maria Nordin – Overload er en helt ny utstilling som åpnet dagen før jeg var der. Jeg hadde især sansen for Thilo Frank – The Phoenix is closer than it appears, der man går inn i et rom med en huske og speil over hele rommet.

Når du er ferdig med kunsten, kan du oppleve kunst på tallerken. –
Restaurant Textur ligger i Østre havn og dette er en moderne restaurant som tilbyr deilig førjulsmeny med drikkepakke til en svært sympatisk pris. Jeg spiste en deilig femretter med drikke til for ca 1000 nkr. Det er faktisk en meget god deal.

Utflukt:
Dagen etter tok jeg toget til Skagen (120 dkr for en vei). Turen tar i underkant av to timer.
Som seg hør og bør sjekket jeg inn på Brøndums Hotel, stedet der Skagenmalerene hang. Den originale stuen er faktisk utstilt på Skagen museum et steinkast unna hotellet (se bildet over).

Brøndums Hotel er gammeldags på en deilig måte. Du kan sitte i peisestuen og slappe av med et glass eller en kaffekopp og du kan spise den kjente Madame Brøndums fiskesuppe eller andre klassikere fra menyen. Du kan til og med bestille flamberte pannekaker (som tilberedes ved bordet) hvis man er to eller flere.

Skagen har mange serveringsteder og et av stedene jeg har vært flere ganger er Skagen Fiskerestaurant nede på havnen. Der fikk jeg julesild med juleøl og bjæsk, en lokal krydret snaps. Det er en koselig restaurant med veldig god service og som har sand på gulvet. Da jeg var der snødde det ute, men det så ikke ut til å sette en bremse for de som satt utenfor og spiste i de små hyttene som var satt opp.

Det er en ting til jeg vil tipse om hvis du har bil. For det finnes et julemarked på et slot som er en stor opplevelse. Voergaard Slot ligger midt mellom Frederikshavn og Aalborg, midt ute på landsbygda. De har siste julemarked neste helg, altså 2.-3. desember. Slottets saler er pyntet på en særs vakker og kreativ måte, det selges æbleskiver og gløgg i kjelleren og store telt er fylt med salgsboder. Her kan du kjøpe hjemmelagde julegaver, øl, snapser og alt mulig annet som er gøy.

Tar du turen til Danmark før jul?
I Nordjylland sier de at de har merket at det er færre nordmenn som besøker regionen i år pga svak krone, men jeg skal hilse og si at vi er hjertelig velkomne!

Forrige

Stjernedryss i den spanske Michelinguiden

Tunfiskpizza som på Mauritius

Neste

Legg igjen en kommentar