Curry med brosme

Brosme må da være en av verdens aller beste fiskesorter? Den er nesten like fast som en breiflabb. Den smaker ikke «fiskete» i det hele tatt, og dessuten er den mer bærekraftig enn breiflabben, som faktisk er rødmerket og truet, noe man ikke skulle tro, for ingen gjør deg oppmerksom på det når du handler fisk. Fisk er fisk, uansett art. Det er synd vi ikke har et opplegg i norske fiskedisker som tar et standpunkt hva angår truede fiskearter. På Strömstad Mat over grensen selger de kun bærekraftig fisk – altså fisk som det er nok av i havet og som vi kan nyte en god stund fremover.

Vet den vanlige forbruker hva som er bærekraftig fiske eller ikke? Det tror jeg ikke. Ikke hvis ikke de følger WWFs sjømatguide der det er nøye inndelt hvilken sjømat som er bærekraftig og ikke. Guiden oppdateres hvert år.

Jeg er opptatt av slike guider. Jeg vil jo kunne spise norsk hummer i fremtiden, men akkurat nå skal man ikke hive innpå av den. Den vil dø ut. Så gi den en pause og kjøp heller spensk eller kanadisk hummer, som er bærekraftige.

Det samme bør du gjøre med breiflabb, steinbit, uer og andre sorter. Synes du breiflabb er verdens beste fisk, ja så prøv brosme da. Jeg kan garantere deg at du glatt kommer til å bytte ut breiflabben med brosme for fremtiden.

Hvordan kan man bruke brosme? Den kan pannestekes. Den kan bakes i ovn. Den kan dampes. Men jeg synes den også er perfekt i en indisk curry i stedet for kylling. Fisken holder seg i et stykke og løser seg ikke opp slik f.eks torsk vil gjøre. Derfor er den perfekt å bruke i en slik rett. Dessuten legger du bare fisken i sausen i ca fem minutter og den er ferdig. Så enkelt!

Brosmecurry

Du trenger dette til en rett til to personer:

300-400 g brosme
1 boks kokosmelk
frisk koriander
brokkoli
basmatiris
nøytral olje
lime


1 ts chilipulver eller paprikapulver
1/2 ts spisskummen
muskatblomme, hel eller i pulver (1/2 ts pulver) eller 1/2 ts malt muskat
1 ts gurkemeie
1 ts kardemommekapsler
1/2 ts malt kanel
1/2 ts hel sort pepper
1 ts salt2 sitrongress, finhakk den hvite biten nederst
1 rød chili
Knus dette til i morter.

4 fedd hvitløk
10 cashewnøtter
1 løk, grovhakket
6 cm revet ingefær

Kjør dette i en blender og bland med krydderne.

Finn frem en panne og hell 3 ss nøytral olje i. Ha krydderpasten i pannen og rør i noen minutter.

Kjør dette i blender:
10 cherrytomater
1 lang, rød paprika, grovhakket

Ha det i pannen og bland i krydderpasten. La surre et par minutter og hell på kokosmelk. Dette kan småputre i ca 10 minutter. Legg så fiskestykker i sausen og trekk i ca 10 minutter. Sjekk med en spiss kniv og se om fisken er gjennomstekt i midten.

Server curryen med basmatiris og dampet brokkoli til. Et dryss cashewnøtter på toppen, lime og masse frisk koriander hører med.

Hva drikker man til? Øl er selvsagt et bra valg. Friske hvitviner funker, men også cider. Jeg har forelsket meg på nytt i denne spanske naturcideren som kun inneholder 6% alkohol. Den er frisk som fy og passer perfekt til den sterke maten.

Amandi Valdedios Sidra de Asturias Natural 2016
Forrige

Phở bo – vietnamesisk kjøttsuppe

Retromat: Biffsnadder anno 2018

Neste

Legg igjen en kommentar