Bli kvitt giften

Det er utrolig mye skitt og sprøytemiddel på grønnsaker som man får kjøpt i butikken. I påsken oppsøkte jeg en ayurvedisk lege da jeg besøkte India, og han rådet meg til å legge alt av grønnsaker og frukt (ikke bær for de blir vasne) i vannbad i en time. Økologisk eller sprøytet. Opp i vannkaret med seg. Det har jeg gjort til en vane nå.

Norske urter er også fulle av sand og sprøytemiddel . Så hjemme hos meg blir alt som kommer fra grønnsaksbutikken behandlet på denne måten. På jobben har jeg en høy beholder der jeg bløtlegger frukt en time på morgenen. Skyll godt av matvarene etterpå. Prøv det med druer. Det melaktige laget som ligger utenpå hver drue forvinner og druene smaker crispy og rene. Denne prosessen er utrolig effektiv, og jeg tror du vil få et lite sjokk når du skyller ut av karet etter at matvarene har ligget der en times tid. Du kommer til å fortsette med dette når du ser resultatet og smaker forskjellen!

 

Vil du lese litt om hva sprøytemidler gjør med barn? Klikk deg inn og les en sjokkerende artikkel fra danske Politiken

Forrige

Det måtte bli kylling satay

Artisjokk på 1-2-3!

Neste

46 kommentarer om “Bli kvitt giften”

 1. «Det er utrolig mye skitt og sprøytemiddel på grønnsaker som man får kjøpt i butikken.»

  Kan du være grei å dokumentere påstanden?

  Svar
  • Hei Øystein. Det er vel ingen tvil om at det er skitt og jord på grønnsaker. Det er jo bare å se på dem. De kommer jo fra jorden. Ei er det tvil om at grønnsaker og frukt er sprøytet med sprøytemiddel. (Ikke de økologiske, vel og merke). Jeg trenger ikke å dokumentere det. Produsentene er åpne om hvilke sprøytemidler som brukes. Se f.eks på en norsk krydderurt i potte. Der står det på plasten at produktet er sprøytet. Håper det var et greit svar:) Ha en fin kveld.
   Helle

   Svar
   • Bare reagerte litt på en påstand at økologisk mat ikke bruker sprøytemiddel. Det vil ikke være helt korrekt. Kansje noen av dem ikke gjør det men det er ikke et krav at det ikke skal være det for å få navnet Økologisk. Saken er at dersom man skal beholde økologisk merke på sitt produkt må man bruke Økologisk sprøytemiddel. Noe som ikke er blitt bevist bedre enn dem produserte vi har nå til dager. For lenge siden bruktes mer farlige stoffer i sprøytemiddel men det var før man visste at dem var skadelige. Litt som bly i bensinen som ble sluttet med også. Personlig er jeg imot økologisk mat da det ikke betyr så mye positivt for meg, Men dette er bare min mening basert på hva jeg har funnet ut om økologisk mat.

    Svar
  • Virkelig?

   Du krever dokumentasjon som er så åpenbart tilgjengelig at du må bevist unngå det for å ikke finne det? Noen mennesker lurer jeg litt på hvordan fikk seg internet-tilgang i det store og hele. Må være ved hjelp av støttekontaten sin ellernoe.

   Svar
   • Det er mange myter rundt virkning av både sprøytemidler og e-stoffer, og kan godt være behov for å bli dokumentert når det fremmes så løselig og slarvet som her. Noen ganger lurer jeg på hvorfor mytespinnere som deg aldri synes det er behov for slik dokumentasjon.

    Svar
 2. Så flott at du er grundig med vasken, Torild. Og ja, det burde være en selvfølge. Det tryggeste er selvfølgelig å kjøpe økologiske frukt og grønnsaker. (ja, all mat egentlig). I Danmark er det forsket på barn og sprøytemidler. Det er deprimerende lesing. Om all gift forsvinner ved å bløtlegge frukt og grønt i en time, er uvisst, men det vil vel uansett hjelpe noe.
  Helle

  Svar
  • Nei nei nei. Det beste er ikke å kjøpe økologiske matvarer. Alle de sprøytemidlene vi bruker i Europa er 100% trygge. Økologiske matvarer er med å bidrar til at sultproblemene i verden fortsetter.
   Er DU klar for å velge hvem som skal sulte ihjel, for at DU skal pynte deg med en gammeldags måte å dyrke frem mattvarer på. Økologisk mat er tull laget for at hippier skal kunne fortsette å fordømme fremskritt.

   Økologiske matvarer burde bli forbudt så snart som mulig.

   Svar
   • AMEN!! Blir såå glad når jeg ser fler som sier noe om det faktum at økologisk mat vil føre til matmangel.. TAKK!

    Svar
   • Det er faktisk bevisst på et stort testområde i Kina hvor de undersøkte forskjeller på dyrking av ris med og uten sprøytemidler, at ris UTEN sprøytemidler vokste hurtigere og holdt seg bedre.

    Matmangel i mange land er reell også i dag der sprøytemidler brukes på det meste, hvordan forklarer du den?

    Man trenger ikke bekymre seg for matmangel når hele verden har strøket med av all sykdom som kommer sammen med sprøytemidler. Amen til idioter som deg

    Svar
   • Er du klar over hvor mye mat som blir kastet? Mangel på mat er ikke problemet, det er grådighet og folks mangel på fornuft og evne til å tenke selv som er kjernen til så og si alle problemer.

    Svar
  • Hei! Du har ikke tilfeldigvis en link til disse forskningsresultatene, eller artikler om disse? Hadde vært utrolig interessant å lese. Takk for godt tips, jeg skyller alltid frukt og grønt, og kjøper det som fins økologisk, men nå skal jeg bli grundigere! God helg! 🙂

   Svar
 3. Det har vært en selvfølge for meg i alle år å skylle frukt og grønnsaker grundig i vann. Trodde det var en selvfølge i dag, når vi vet hvor mye gift de blir sprøytet med. Likevel er vi vel ikke trygge for at noe av giften likevel
  finnes i frukten?

  Svar
 4. Godt med gode råd ..Bananer skrelles som ved all annen frukt man kan skrelle ..da gjenstår de renere 🙂

  Svar
 5. Hvis man skulle sluttet å sprøyte frukt/grønnsaker/korn til matproduksjon ville det ikke ta lang tid før ugress/sopp/sykdommer tok overhånd og vi sto igjen uten et eneste kvalitetssikret produkt. Om du har litt kunnskap om sprøytemidler hadde du visst at det er noe som kalles behandlingsfrist, den går ut på at du ikke får lov til å høste produktet før det har gått 3-4 uker fra du behandlet det.Det er praktisk umulig om å få noe sluttprodukt om alle skulle sluttet å sprøyte, vi får prøve det så skal du få se hva som skjer! Da er ikke dette tipset ditt med å skylle grønnsakene så nyttig lenger. Du snakker av lite kunnskap,

  Hilsen Anne

  Svar
  • 1. Gjentatte undersøkelser viser at frukt og grønt inneholder skadelige stoffer lang tid etter sprøytingen. Så «behandlingsfristen» gir dessverre ingen garanti for «ren vare».
   2. Påstanden om at økologisk dyrking ikke vil gi et «eneste kvalitetssikret produkt» er jo ganske drøy og unyansert. FN kartla for noen år siden at økonologisk landbruk gir litt mindre prouktivitet i i-land og høyere produktivitet i u-land. Det er ikke sannsynliggjort at overgangen fra industrielt, kjemikalieintensivt jordbruk til småskala økologisk vil gi global produktivitetsnedgang. Tvert om, vil mange hevde, men det fører for langt å gå inn på det her.
   3. Jeg synes ikke vi skal beskylde hverandre for kunnskapsmangel. Vi vet alle litt, og sammen kan vi informere hverandre 😉
   Hilsen Kim

   Svar
   • Kan du vise til de gjentatte undersøkelsene om de inneholder skadelige mengder stoffer fra sprøytingen som du snakker om?

    Svar
 6. Så klart å skylle alle typer grsaker og frukt for evt jord ,sand og innsekter er alltid viktig. Til opplysning på NORSKE varer er d så lang karantene etter sprøyting at reststoffer er under den grense som er satt av myndighetene.

  Svar
 7. Hvis du følge med i media Kim Borgen, så vil du kunne se at myndighetene, altså det såkalte mattilsynet, har økt grenseverdien for sprøytemiddelrester (gift) i maten vår flere ganger i løpet av 1 år nå. Ikke særlig tillitsvekkende akkurat.

  Svar
 8. Jordbær kan sprøutes med soppdrepende middel tre dager -3- før den selges. Betryggende? Og den er ikke bare sprøytet den ène gangen, men mellom 8-10 ganger per sesong. Noen bruker også Roundup (ja faktisk!) mellom radene for å slippe å luke. (versågod: Nyt Norge) De som tror at giften ligger utenpå og kan skylles vekk bør oppdatere kunnskapen, det er tilgjengelig om man ønsker. Kunstgjødsel brukes jo i jorda som plantene vokser i, hvordan kan det havne utenpå frukten/grønnsakene?

  Svar
 9. Hei. Det som skjer når du bløytlegg er a) laus dritt blir stort sett med vatnet. Sprøytemidler som over nevnt har en sperrefrist før salg, det meste av rester er trekt inn i frukten/grønnsakene og blir ikkje med.
  B) frukten trekker inn en del vatn og vil framstå som friskere og sprøere pga det. Noko som alltid er kjekt, også når du deler opp i bitar før eller etter bløytlegging. det. Noko som alltid er kjekt anten d

  Svar
  • Hei! Jeg bruker kaldt vann. Grønnsakene og frukten skal forbli frisk. Bruker du for varmt vann vil du starte en mini-kokeprosess. Sånn ca 5-10 grader er fint. Vannet blir ca romtemperert etter en time. Lykke til!

   Svar
 10. Kreft kommer bla. fra sprøytemiddelet, alt dette blir gjort bare så regjeringen skal tjene masse penger på alt det vonde som skjer oss. De har makten til å kunne gjøre hva de vil, og det er nettopp det de gjør. Det er synd ikke folk for opp øynene og ser hva som skjer med verden- vi er slaver! Søk etter Chakra, og dere «skjønner» litt hva jeg mener, vi kan gjøre så mye mer enn dere aner, vi har magiske krefter! De mektige folkene som styrer alt, vet om dette, og som de vil ha for seg selv, fordi de vil ikke at vi skal være frie mennesker, slik at de kan fortsette å herske over oss.

  Svar
 11. Det var da voldsomt til temperament:) Her er det jo bare en som vil dele et godt råd hun har fått. Om du vil følge det eller ikke, er jo opp til envher. Men man kan vel ikke gjøre stort galt om man legger grønnsaker i vannbad – skitnere blir de vel ikke 🙂 Om man vil lese forskning med signifikante resutlater – er det vel ikke på blogger eller ukebalder man skal lete. Syns det er litt for mye å forlange. Litt synsing må man tåle – så får man selv velge hvor viktig det er å grave seg dypere i temaet 🙂 jeg vasker nå frukten jeg – men mest fordi jeg ikke vet hvor renslig de som har tatt i den før meg er 😉

  Svar
 12. Vaske grønnsaker og frukt? Det neste blir vel at vi skal vaske hender før vi spiser! 😉

  Svar
   • Har tatt kurs for å kjøpe og sprøytemidler .
    Der lærte vi at gjennom stikkprøver som taes av matvarer var det svært lite både i norske og utenlandske varer som ved hjelp av trygge grenseverdier ikke utgjør en trussel.
    Jeg blir forvirret.
    Hvilken dokumentasjon finnes i Norge som tilsier at maten vi spiser er «full» av gift?
    Mvh
    Småbruker Anders Kvamme

    Svar
 13. Så ikke før nå at du hadde svart meg, Helle – jeg tøyset ikke med deg, jeg er helt for tipset ditt, jeg tøyset med reaksjonene – at noen for eksempel stiller spørsmål ved påstanden om at frukt og grønnsaker er skitne. I Norge har vi hatt en massiv folkeopplysninsgaktivitet i regi av myndighetene siste hundre år, ikke minst på helseområdet. At man skal vaske frukt og grønnsaker og vaske hendene etter toalettbesøk er råd som har vært med fra begynnelsen. Heldigvis har mange tatt det til seg, men det er noen som isteden reagerer med enslags trass. Det å stritte imot å ta til seg kunnskap kan ha mangslungen motivasjon – latskap er en av dem, men min favoritt er sitatet av François de la Rochefoucauld: «Middelmådige sjeler fordømmer vanligvis alt som overgår deres fatteevne.»

  Svar

Legg igjen en kommentar