Blåskjell med sandefjordsmør

Du har helt sikkert spist klassikeren «laks med kokte poteter og sandefjordssmør». Det er utrolig godt. Smør og fløte blir jo aldri feil, smaksmessig. Jeg fikk en påminnelse om dette på en tur til det vestligste punktet i Sverige, Väderöana (ca. samme breddegrad som Arendal) – nærmere bestemt Storö.

Jeg ville velge en rett som er bærekraftig, og da er blåskjell noe av det beste du kan spise. De er også økologiske, koster lite og smaker nydelig. Oppdrettslaks er, dessverre, ikke det aller beste å velge, skal man tenke på dyrevelferd.

Blåskjell kler veldig godt å være i kremete saus. Sjekk ut mine franske blåskjell eller de asiatiske. Sørg for å gni potetene godt i sausen for skikkelig å få smaken av sandefjordsmøret.

Min blåskjelloppskrift lager du på 10 minutter.

• 1 nett blåskjell holder til min 2 personer som hovedrett og til 4 personer som forrett.

• Rens og skyll blåskjellene når du kommer hjem fra butikken. Fjern skjellene som er skadet. Legg dem i en bolle vann og sett dem i kjøleskapet til du skal bruke dem. Det er viktig at de ikke ligger i posen fra butikken, for da kveles de og da vil ikke skjellene åpne seg når du damper dem.

Start med å lage sandefjordsmøret:

• 1 liten kartong fløte kokes i en kjele til du har halvparten igjen.

• Så tilsetter du 100 g kaldt smør gradvis i terningform.

•Pisk inn i fløten under omrøring. Tilsett så saften fra 1 sitron, litt salt og pepper.

•Til slutt tilsetter du masse grovhakket bladpersille (2 ss). Sausen er ferdig.

• Blåskjellene:

• Finhakk 1 løk og 3 fedd hvitløk.

• I en høy kjele varmer du 2 ss olje og tilsetter løken. Surr på medium varme  noen minutter til løken er glossy.

• Hell over 1/2 glass hvitvin og legg blåskjellene i gryten, skru opp varmen og legg på lokk.

• Etter noen minutter kan du ta av lokket og se om skjellene har åpnet seg. Når de er klare, tar du skjellene over i sausen med en hjulsleiv (sånn med hull i) for ikke å få med blåskjellkraften over i sausen, for da vil den bli for tyntflytende).

• Bland forsiktig og server med en gang sammen med nykokte poterer (deilig å gni ut i sausen) og nybakt brød til.

RIB-tur ut til Storö.
RIB-tur ut til Storö.

På Väderöanas värdshus fikk jeg servert klassisk laks, poteter og sandefjordsmør. Du kommer til dette flotte stedet (som også er overnattingssted) ved å seile hit eller ta ferge fra Fjällbacka. Øya er et yndet sted for norske seilerturister og vertshuset er åpent året rundt. Her kan du være med på sjøkrepsfiske, hummer- og krabbesafari eller på fisketur med fiskebåten «Wilma». All fisk/skalldyr som hentes opp fra vannet er bærekraftig og årtidsbasert, og i restauranten lager de alt fra bunnen av. Til og med drikkevannet lager de av sjøvann. De har et eget renseannlegg på øya som blir til «Havsvatten».

L1120394
Ingrid Bergmanns sommerhus på egen øy utenfor Fjällbäcka, der Isabella Rossellini og familien ferierer hver sommer. Ikke mye Hollywood-glam over dette.
Selene ligger å koser seg på berget. Mye gøy å se fra båt.
Selene ligger å koser seg på berget. Mye gøy å se fra båt.

L1120402

L1120435

L1120424

Klassisk laks med poteter og Sandefjordssmør.
Klassisk laks med poteter og sandefjordsmør.
Fiskebåten Wilma.
Fiskebåten Wilma.

NB: JEG HAR VÆRT PÅ TUR MED VISIT SWEDEN. ALLE UTGIFTER FRA TUREN ER DEKKET AV DEM. BLOGGINNLEGGENE JEG SKRIVER FRA DENNE TUREN erMINE OPPRIKTIGE TIPS OG MINE EGNE ANBEFALINGER.

Forrige

Sommerlig kyllingsalat med bacon og jordbær

Lobster Roll – sommerens beste blings

Neste

Legg igjen en kommentar