potetmos pølser

Bangers and mash

april 10, 2014
bangers and mash

Herr og fru Valebrokk lager mat sammen. Vi har slurvet litt i det siste, men nå er vi på banen igjen. Dette er en serie på HellesKitchen der jeg og mannen min lager mat sammen. Det høres sikkert idyllisk ut, men det har sine utfordringer. Jeg er vant til å lage mat alene, og irriterer meg over at ting ikke blir slik jeg har sett det for meg. Erik er mer nybegynner og synes det er morsomt å lære, men han liker ikke å bli kjeftet på. Naturlig nok. Derfor møtes vi på bar bakke og lager ting vi ikke har laget før. Vi valgte en klassisk engelsk rett: Bangers and mash. Det er rett og slett pølser med potetstappe og løksaus. Det kan være en aldeles forferdelig rett hvis du får den servert på en sliten pub hvor maten er varmet i mikroovn, eller den kan være nydelig og sofistikert, slik vi har laget den: Med kjøttfulle kvalitetspølser og silkemyk potetstappe. Det er ingen problem å få tak i gode pølser lenger. I Oslo har vi Strøm Larsen på Torshov, Annie’s pølsemakeri i Mathallen, men også kvalitetspølser i større matbutikker fra Jens Eide, Grøstad gris, Jacobs utvalgte eller Arne Brimi. Vi kjøpte kalvepølse med urter på Bondens Marked.

Pølser, poteter og løk. Basis for middag.

Pølser, poteter og løk. Basis for middag.

L1010149

Erik kutter løk uten å gråte.

Jeg steker pølser og er blid som en sol.

Jeg steker pølser og er blid som en sol.

Pølsene: Disse steker du hele på medium varme til de er ferdige. La de hvile litt før du skjærer dem skrått over. Potetene: Skrell poteter og skjær dem i store biter. Kok dem til de er møre. Hell av vannet og mos dem med rotfruktpresse eller moseværktøy. Smelt 50 g smør og hell 1 dl melk i gryten i det varme smøret sammen litt revet muskatt og salt. Bland dette i potetmassen og rør godt.

Smørmelken skal i potetmassen. Det gjør potetmosen supersaftig.

Smørmelken skal i potetmassen. Det gjør potetmosen supersaftig.

Løksaus: Skjær 1 løk i to og skjær tynne skiver av den. Varm 2 ss olje i en gryte og tilsett løken sammen en klype flaksalt. La løken myknes, ikke steke. Tilsett 2 ss sukker og rør ofte til løken er skikkelig myk. Hell på 2 ss hvitvinseddik. Rør et minutts tid og hell på 3 dl vann og 1 buljongterning (eller kraft). Kok inn til halvdelen. Tilsett et drammeglass med tørr sherry. Grovhakk 1 ss fersk timian og tilsett gryten. La sausen småkoke. Tilsett 1 ts soyasaus. Dander potetmos på en tallerken. Legg pølsene på toppen og hell over litt løksaus.

 

Middagsforberedelsene gikk uten krangling og dårlig stemning. Nå kan man vel si at dette er en særdeles enkel rett å lage også, men helt perfekt prosjekt for en ukedag.

Erik gleder seg til mat!

Erik gleder seg til mat!

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar