Akevitt til julematen

Jeg har kost meg med en av mine favorittdrikker den siste måneden, nemlig akevitt. Det er et hav av juleakevitter, vanlige akevitter og spesialakevitter på Vinmonopolet og det er strengt tatt vanskelig å velge. Jeg har ikke smakt mange, men et godt utvalg av noen velkjente akevitter samt noen nye bekjentskap. Jeg har i år ikke smakt Arvesølvets juleakevitt, men ut fra tidligere årganger vil jeg tro at det er et sikkert kjøp. Det samme gjelder Strand Brænderi som jeg har stor sans for.

Smaking på hjemmekontoret.

Jeg var med da Oslo Håndverksdestilleri tappet sin juleakevitt på flaske i november. Ja, det snødde såvidt utenfor fabrikken og det var snev av julestemning både inne og ute.
Jeg har sansen for akevitter som er laget av småskalaprodusenter. Det er mye spennende der ute og det er kanskje ikke alltid man skal gå for de aller mest kjente akevittene. I alle fall kan man vurdere å kjøpe en «outsider» for å prøve noe nytt.

Oslo Håndverksdestilleri sin juleakevitt ligger halvannet år på bourbonfat og så på rødvinsfat fra Saint-Emilion i Bordeaux i ca 6-7 måneder. – Men i år har vi latt akevitten ligge på lavere alkoholprosent i siste del av lagringen for å få mer fatuttrekk, forteller Frederik Dahl. – Vi har latt oss inspirere av den gamle juletradisjonen med å legge bær og frukt fra hagen i brennevin til jul. Vår juleakevitt får derfor trekke litt med plommer og kirsebær før den flaskes.
Akevitten inneholder kun 2 g sukker per liter og de har byttet ut hvitt sukker med demerarasukker. – Vi synes demerarasukkeret gir en naturlig fruktighet i akevitten, forteller Frederik.

Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt 2020
50 cl,
Kr 399,90
Sukker: 2 g per liter
Passer til svin og lam
Råstoff: Norsk potetsprit, karve, botaniske vekster og lang ettersmak med hint av plomme og kirsebær.
Min vurdering: Neddempet karve og mye frukt. Et spennende valg for den som vil prøve noe utradisjonelt og knusktørt. Denne liker jeg veldig godt. En av favorittene.

Meir Juleaquavit 2020
70 cl,
Kr 489,90
Sukker: 5 g per liter
Passer til svin og lam
Råstoff: Potetsprit, destillater av karve, koriander, fennikel og paradiskorn, sukker, boisé (ekstrakt fra treverk), karamellisert sukker
Min vurdering:
Dette er den perfekte avec’n mer enn akevitt til mat, synes jeg. Den er fløyel! Den er rund og har så mye madeirapreg fra fat. En klar favoritt hos meg i år. Avdempet karve som gjør den lett å like også for akevittskeptikere.

Jeg kan trygt anbefale Meir Classic Aquavit også. En ekstremt deilig akevitt som jeg gjerne også drikker til julematen som rakfisk. Skarpere enn juleakevitten, og en norsk akevitt slik man vil ha den i 2020 uten for mye vaniljepreg.

Hellstrøm Juleaquavit 2020
50 cl,
Kr 459,90
Sukker: 4,8 g per liter
Råstoff: Potetbrennevin med mild, frisk duft av karve, appelsinskall, stjerneanis, vanilje og fiken og fyldig, rik og kompleks i smak.
Passer til svin og lam
Min vurdering: Veldig godt valg til medisterkaker. Jeg kjenner mye tørket frukt og jul. Rund og skarp på samme måte, men mangler litt oomph.

Hellstrøm Aquavit er også kul! Den er mye barskere og det liker jeg. Full karvefest uten for mye fatpreg, så ikke noe for den tradisjonelle akevittdrikkeren som liker søtlig, vaniljepreget akevitt. Jeg vil tro denne passer ekstremt godt avkjølt til sild.

Kurt Nilsens Juleaquavit
50 cl,
Kr 349,40
Sukker: 5,5 g per liter
Råstoff: Potetsprit med duft av karve, innslag av anis, blomst, grønn urt og tørket frukt og god fylde, tydelig karvepreg, innslag av sitrus, balsam, anis og fat.
Passer til svin og lam
Min vurdering: Jeg er så som så begeistret for kjendisdrikker der det av vekslende grad er tilstedeværelse av personen bak drikken. Hvor engasjert Kurt Nilsen har vært i dette prosjektet er for meg ukjent. Men det skal sies at denne akevitten ikke er så gal, altså. Jeg liker den faktisk ganske godt. Den har ganske mye anis-smak. Smakte den til rakfisk og der passet den ikke så bra. Men så er den jo heller ikke beregnet for det. Da jeg smakte den til rakfisk, men uten løk, fungerte den bedre. Du smaker sherryfatet, men også ganske mye karve. Solid forsøk.

Gilde Juleaquavit 2020
50 cl,
Kr 304,90 (Kr 399,90 for 70 cl)
Sukker: 8,5 g per liter
Passer til svin og lam
Råstoff: Poteter, krydder som karve og duft av sitrus, vanilje og fat
Min vurdering: Årets utgave har fått kjempekritikker i pressen. Det er ikke mitt førstevalg, men en helt trygg og ganske tradisjonell juleakevitt. For meg blir det litt for mye vanilje, men hei, den er klassisk og god, da og den vil slå an hos de aller fleste rundt bordet. Super til rakfisk.


Lysholm Markens Grøde Aquavit
70 cl,
Kr 429,40
Sukker: 3 g per liter
Råstoff: Sprit av potet, karve, fennikel, pors, rognebær og oloroso-sherry
Passer til svin og lam
Min vurdering: Denne likte jeg skikkelig godt da jeg fikk smake den på det eneste julebordet jeg fikk med meg i år – den 24. september! Tørr, spennende med rognebær-bitterheten og sødmen fra sherryfatene i kombinasjon.

Nansen Aquavit
70 cl,
Kr 439,90
Sukker: 4,5 g per liter
Råstoff: Potetbrennevin, krydderdestillater med duft av appelsin, sitrusoljer, grapefrukt, karve, kardemomme, koriander, stjerneanis, nøtter.
Passer til svin og lam
Min vurdering: Mer mot den klassiske juleakevitten med tørket frukt og nøtter som kommer fra sherryfatene. Ganske fyldig i munnen. Fin, denne.

En liten kuriosa for den som liker akevitt og mørk rom. Dette er en kul produksjon som ble utgitt tidligere i høst.
Plantation Single Cask Fiji 2011 on Linie Cask (Plantation Rum lagret på Linie akevittfat) og Lysholm Linie Double Cask Rum (Lysholm Linie akevitt lagret på Plantation Romfat). Jeg elsker begge utgaven og synes akevitten er den mest heldige av de to, så kjøper du ikke begge vil jeg hinte deg i retningen av akevitten. De finnes på spesialutvalget på Vinmonopolet og ligger noen hakk dyrere enn vanlige akevitter og rom.

Uansett hvilken akevitt du ender opp med, så vil jeg bare ønske deg riktig god jul!
Akevittsmaking til Eriks fabelaktige medisterkaker.
Du kan bruke akevitt til mer enn tilbehør til julematen. Bruk den i drinker! Her har jeg brukt Meir juleakevitt i Negroni i stedet for gin. Knakende fin kombo.
Forrige

Julevegetarkaker med soppsaus, rørte tyttebær og rosenkål

Langtidsstekt juleand i ekte Disney-stil

Neste

Legg igjen en kommentar