Julevegetarkaker med soppsaus, rørte tyttebær og rosenkål

Denne oppskriften lagde jeg for en kunde i fjor og den vil jeg også legge ut på bloggen til glede for den som prioriterer bort kjøtt i jula. Jeg brukte lang tid til å komme frem til en rett som skulle smake så mye som mulig som om de inneholdt kjøtt og som var mettende, lett å forme og steke og som var formidable i smak. Det fikk jeg til og jeg testet dem på kjøttfolk som sa at de når som helst hadde spist disse igjen.

Så da må dere også få denne oppskriften som gir ca 12 kaker.

Vegetarkakene:
70 g fin bulgur/couscous
1 fedd hvitløk, grovhakket
4 store champignoner
1 medium gul løk, grovhakket
1 egg
30 g hvetemel
40 g valnøtter, grovhakket
70 g revet parmesan
1 boks kikerter, hell av vannet
1 ss finhakket timian
2 laurbærblader
Salt og pepper
Nøytral olje og smør

Slik gjør du:
Tilbered bulgur som anvist på pakken
Hakk hvitløk, champignon og løk i en kjøkkenmaskin til du har en fin blanding. Stek blandingen i en panne med litt olje for å få ut fuktigheten av soppen. Stek under jevnlig omrøring i ca 10 minutter. Tilsett timian, salt, pepper og laurbærblader under steking. Ta ut laurbærblader etter steking. 
Ha valnøtter, revet parmesan og kikerter i en kjøkkenmaskin og kjør dette glatt. Tilsett mel og egg og bland godt. 
Bland så bulgur, soppmiksen og kikertblandingen. Form til boller eller «kjøttkaker». Stek i nøytral olje og smør. Kakene er skjøre, så vær forsiktig når du snur dem. Stek til du har fin stekeskorpe på begge sider. Hold dem varme under folie. 

Soppsaus:
2 dl tørket steinsopp
1 hvitløksfedd, finhakket
1 ss hakket timian
Salt og pepper
2 ss smør
2 dl lett rødvin
5 dl soppkraft (dette får du ved å bløtlegge tørket sopp)
4 dl kremfløte
1-2 ts soyasaus

Slik gjør du:
Legg tørket steinsopp i en bolle med 5 dl lunket vann i ca 15-20 minutter til soppen er myk. Vannet er nå kastanjebrunt. Dette er soppkraft som du senere siler over i sausen.
Klem vannet forsiktig ut av soppen og grovhakk den. Stek i pannen med smør. Salt og pepre og tilsett hvitløk og timian. 
Når soppen får litt farge heller du på rødvin. La dette koke noen minutter før du tilsetter soyasaus. (smak til med mer mot slutten). Hell soppkraften i pannen, men vær nøye på å la partiklene i bunnen bli igjen. Det er sand fra soppen. Den vil vi ikke ha i sausen. 
Kok inn til halvparten før du heller på fløte. Kok opp og kok til du har ønsket konsistens. Du kan jevne sausen med maizena hvis du vil ha den tykk. Smak til med mer soya. 

Tilbehør:

2 dl tyttebær
1 ss melis
Rosenkål

Slik gjør du:
Bland tyttebær og melis og sørg for å knuse noen tyttebær for å få ut saften.
Del rosenkål i to og damp dem i lettsaltet vann. Når de er møre skyller du dem fort  i iskaldt vann for å beholde den knallgrønne fargen.

Forrige

Fingermat til julens små selskaper

Akevitt til julematen

Neste

4 kommentarer om “Julevegetarkaker med soppsaus, rørte tyttebær og rosenkål”

  1. Mmm.. har en datter som er vegetarianer så denne skal testes. Høres godt ut. Har de fin bulgur i vanlige matbutikker eller finner jeg det i grønnsaksbutikker med asiatiske varer? Tørka steinsopp har de kanskje på meny?

    Svar
  2. Disse ble laget som ekstrarett julaften og både datter, jeg og andre var enige om at de var kjempegode! Nøttene tilførte herlig krønsj og parmesanen umami. Gode som middag og sikkert like gode som lunsj. Med salat, i pitabrød, tortilla osv. Det er jo bare fantasien som setter grenser. ?

    Svar

Legg igjen en kommentar