Fingermat til julens små selskaper

(Betalt partnerskap med Ask gård)

Fysen på noe godt? Fingermat er den perfekte kosematen når du skal ha et glass bobler eller lignende. Denne typen mat passer til jul, til nyttår og egentlig når som helst. Det skal helst være en kombinasjon av forskjellige godsaker, men fellesnevneren er at det skal kunne spises med fingrene.

Hockey (coppa-skinke) , Slegge (Salami picante) og Passe (fennikelsalami) i skjønn forening

Foruten å ha ei fjøl med litt god spekemat som et utvalg økologisk salami og coppa-skinke fra Ask gård får du her et utvalg deilige retter som alle inneholder spekemat fra Ask gård. Produktene deres får du i dagligvare, delikatessebutikker og til og med fra deres egen nettside. Ja, du kan få pølse rett i postkassa, for å si det slik. Og det helt uten frakttillegg.

Les også: Slik bruker du pinnekjøttrestene

Her kommer gode fingermatretter til julens mange koselige stunder.

Mini-quiche med løk, timian og Passe (fennikelsalami)

1 rull ferdig paideig
fyll til ca 15 minipaier:
2 egg
1/2 dl h-melk eller fløte
1/3 løk, finhakket
2 ts hakket timian
4 cm snabb av Passe, skåret i strimler
4 ss finrevet god ost. Velg gjerne noe norsk som minner om parmesan.
salt og pepper

Slik gjør du:
Stikk ut sirkler av paideigen med et utstikkerjern. Jeg bruker et stekebrett til mini-muffins som er helt perfekt til disse små quiche’ene. Smør formen med litt olje eller smør.
Forstek paiskallene i 10 minutter på 180 grader.
Pisk sammen egg, melk og ost.
Stek løk i litt olje. Tilsett timian og salami. Krydre. Legg litt av blandingen i hver pai. Hell over eggeblandingen og sett i ovnen til fyllet har satt seg. La avkjøle i formen og vipp ut hver pai med skaftet på en skje eller lignende.

Vårruller med sprøstekte staver av Slegge

Vårruller kan være ferske med rispapir eller friterte laget med wonton. Dette bestemmer du selv. Disse er ferske og friske og er laget med rødkål, gulrot og sprøstekte staver av Slegge. Finn en god dippe-saus. Det finnes mange gode på markedet og Drit Forbanna har noen kule varianter.
Du trenger rispapir, gulrot, rødkål og Slegge. Du kan bruke andre salami fra Ask gård: Pablo (chorizo), , Passe (fennikelsalami) Holy Baloney (klassisk salami) er også gode valg.
Skjær en 4-5 cms snabb salami i tynne staver og stek på medium varme med noen spiseskjeer med olivenolje. Oljen i salamien vil nå blande seg med olivenoljen og gi fantastisk smak. Ta vare på den smakfulle oljen for den skal brukes i hummusretten også.
Skjær kål og gulrot i tynne strimler. Du kan bruke rivjern på gulroten.
Bløtlegg rispapiret og legg en stripe med kål og gulrot på rispapiret. Så legger du på strimler av salami og ruller sammen rispapiret stramt til en lang pølse. Skjær av endene og del «pølsen» i to-tre biter. Server på fat med dipp.

Hummus med salamiolje

1 boks kokte kikerter (du kan selvsagt også legge erter i bløt og koke dem etter et døgn i utvanning).
Hell av vann og skyll dem i kaldt vann.
Kjør med stavmikser sammen:
1 lite fedd hvitløk
1/2 dl vann + to isbiter
3 ss hjemmelaget tahini (eller ferdig). Tahini lager du slik:
5 ss sesamfrø ristes lett i pannen til de blir lett gylne. Tilsett litt salt og 1/4 ts spisskummin. Knus til en paste i en morter.
Kjør alle ingrediensene i stavmikser eller blender og smak til med nok sitronsaft. Ha over i en bolle og lag en grop i midten der du heller på litt salamiolje. Oljen lages slik: Skjær en 4-5 cms snabb salami i tynne staver og stek på medium varme med noen spiseskjeer med olivenolje. Oljen i salamien vil nå blande seg med olivenoljen og gi fantastisk smak. Bruk noen av salamistavene i denne retten og resten i de ferske vårrullene.
Scoop opp deilig hummus med kjeks.
Ps: Du kan bruke Pablo (chorizo) eller Passe (fennikelsalami) til denne retten i stedet for Slegge.


Pigs in Blanket (dadler og coppaskinke)

Denne klassikeren lages vanligvis med svisker og bacon. Du kan bruke søte, deilige dadler i stedet for slik jeg har gjort her. Dette er en så enkel fingermat-rett som du snekrer sammen uten problemer.

Det viktige å tenke på her er å skjære coppaskinken tynt, så har du en skinkeskjærer er det en stor fordel. Coppaskinken, Hockey, til Ask er så delikat og jeg velger å bruke den slik den er. Surret rundt deilige og myke dadler (fjern stenen i midten hvis det er sten i dadlene du velge) og satt på et dekorativ spyd eller cocktailpinner er dette den perfekte fingermat-retten.

Deviled eggs med chorizo-olje

Alle liker et egg fylt med nydelig eggekrem. Vanligvis lages disse med kayennepepper i kremen, men ved å tilsette olje fra chorizo får du en deilig, rund og dekadent smak.
Det er enkelt å hente ut oljen fra spekepølse. Finhakket salami eller salami skåret i tynne staver legges i pannen med noen spiseskjeer med god olivenolje. På medium varme over litt tid (ca 10 minutter) vil fettet fra salamipølsen blande seg med oljen og vips har du deilig olje som kan smaksette f.eks disse deilige eggene. Jeg bruker Pablo – chorizo fra Ask gård til denne retten.

Slik lager du deviled eggs:
3 egg (gir 6 deviled eggs)
3 ss majones
2 ss rømme
salt
1 ss chorizoolje (eller mer)

litt chiliflak på toppen smaker godt.
Du kan også kjøre den stekte chorizoen i blender og strø over eggene ved servering.

Kok eggene i 10-11 minutter (kommer an på hvor store egg du har. Jeg kokte mine i 10,5 min og de var størrelse L)
Avkjøl i kaldt vann og skrell. Del i to og ta ut plommen. Plommene blandes med majones, litt salt, rømme og chorizoolje. Bland godt og ha over i sprøytepose. Legg sprøyteposen kaldt og sprøyt i eggene (altså hulrommet der plommen nå). Dryss over chorizo eller chiliflak.


Forrige

Italiensk festbord

Julevegetarkaker med soppsaus, rørte tyttebær og rosenkål

Neste

Legg igjen en kommentar