Italiensk festbord

(Betalt partnerskap med Prosciutto di Parma)

Jeg har vært mye i Italia. Det har pleid å bli 4-5 turer i løpet av året. En del presseturer med fokus på mat og vin, men også ferietur har det blitt. Området Emilia-Romagna er en av favorittene mine når det kommer til god mat. Det er her store matprodusenter kommer fra, som Prosciutto di Parma – den deilige parmaskinken som er laget av 100 % italiensk svin og som ikke er tilsatt nitrat, nitritt eller fargestoffer.

Hvorhen du reiser i området rundt Parma, vil du få servert den kjente parmaskinken Prosciutto di Parma.

Men hva serverer man til?

Du husker kanskje at jeg serverte skinken sammen med deilig, italiensk drikke som en Aperitivo? (lenke til innlegget)
Men hvordan får du servert parmaskinken når du f.eks er på restaurant eller vinbar? Det skal jeg vise deg i dag.

Gnocco fritto er et brød du kanskje ikke kjenner til fra før av. Dette er brød som er fritert. Den kommer på bordet rett fra gryta mens de er varme og oppblåst. Så river man et hull i brødet og stapper en skive parmaskinke inn i brødet før nyter den. Og nyter gjør man virkelig, for dette er så godt.
Det som er morsomt med matkulturen i dette området av Italia er at en ting kan hete noe i en bygd og så noe helt annet på andre siden av fjellet. Gnocco fritto er et godt eksempel på det. I Parma heter den Torta Fritta og i Bologna heter de Crescentine. Og dette er bare noen få eksempler på navneforskjellene. Noen brød lages med svinefett og andre med smør eller olje. Den eneste likheten er at brødene friteres og fylles med parmaskinke eller ost.

Grissini kommer automatisk inn på bordet når du setter deg på restaurant. Som oftest ligger de innpakket i en pose, men noen ganger får man hjemmelagde grissini og de smaker selvsagt best og gjerne hvis de er smaksatt med rosmarin eller sorte oliven. Prosciutto di Parma kan tvinnes rundt brødpinnene og spises. Det er lett å lage grissini, man må bare passe på at de er helt tørre uten å bli brent.

Focaccia kjenner de fleste til og en luftig focaccia med masse deilig extra virgin olivenolje passer så godt til Prosciutto di Parma. Focaccia er litt som pizza, du kan smaksette den slik du vil. Denne er laget med tomat og siciliansk krydderblanding som inneholder oregano, timian, fennikel og salt. Du kan selvsagt bruke de urtene og krydderne du liker best.

Skiver av Prosciutto di Parma legger du på et pent fat og så kan gjestene selv forsyne seg. Oliven og tomater hører med samt god olivenolje og en skål med god hvitløksmajones. Det siste her er nok mer vanlig i Spania, men vi nordmenn elsker å ha aioli på det aller meste, så jeg vil så absolutt anbefale deg å lage en porsjon av det å sette på bordet.

Her kommer oppskriftene på de tre brødrettene som passer perfekt til deilig Prosciutto di Parma.

Gnocco fritto

5 dl hvetemel
1,5 ss smør
1 ts flaksalt
1 ts bakepulver
1,5 dl vann

Elt sammen. Kjevl ut til en tykk plate og brett over deigen. Kjevl ut igjen og brett. Dekk til med plast og sett lunt en halvtimes tid eller mer. Kjevl ut til ca 4-5 mm tykk og skjær ut firkanter.

Fyll varme gnocci fritto med deilig Prosciutto di Parma.

Sett en tykkbunnet panne med høy kant eller en tykkbunnet gryte på platen. Hell i 1 liter nøytral olje (solsikkeolje er bra å bruke, synes jeg) og varm. Når oljen er varm legger du i noen firkanter med deig. Sørg for å regulere varmen slik at brødene ikke svis. Vend brødene etter et par minutter og ta dem ut når de har blåst seg opp litt. Ha over på rist og server varme.

Grissini

1 ts tørrgjær
4 dl hvetemel
2 dl vann
1 klype salt
1/2 dl olivenolje
urter som f.eks tørket rosmarin

Elt sammen og tilsett litt urter etter smak. Dekk til og sett et lunt sted og hev i minimum 30 minutter.
Sett ovnen på varmluft og 180 grader. Kjevl ut til en rektangel og skjær i 24 strimler. Tvinn hver strimmel og legg på bakepapir på bakebrett. Sett i ovnen og stek i ca 15 min eller til de er tørre og gylne. Avkjøl på rist.

Focaccia med tomat og urter

3 dl hvetemel
1/2 ts brunsukker
1/2 ts flaksalt + mer til å strø over ved steking
1/2 dl extra virgin olivenolje + mer til formen
1 ts tørrgjær
1,5 dl varmt vann

5 cherrytomater på gren
flaksalt
urter

Ha olje, vann, sukker og gjær i en bakebolle. Rør ut gjæren og tilsett de andre ingrediensene. Deigen skal være ganske klissete.
Ha noen spiseskjeer olivenolje i en liten ildfast form. (Ca 22 diameter). Legg deigen i formen og klem den forsiktig ut. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Bruk fingrene og press luft ut av deigen og dekk til igjen og la stå i min. 30 min. Ta av plasten og press fingrene i deigen for å lage hull i deigen.
Del tomatene i to og så i to igjen. Ha over i en sikt og rist av så mye væske som mulig. Stapp biter av tomat dypt ned i deigen. Strø over urter og flaksalt. Ringle olivenolje over og sett focacciaen i varm ovn (200 grader, varmluft) i ca 15 min eller til brødet er gyllent og gjennomstekt.

Les mer om produktet her. Og sørg også for å følge Prosciutto di Parma i Norden på Instagram for å få med deg fine oppskrifter og inspirasjon.

Buon appetito!

Forrige

Perfekt langtidsstekt ribbe for dummies

Fingermat til julens små selskaper

Neste

Legg igjen en kommentar