Pizza er kunst. Det er kunst fordi en perfekt pizza består av 5 viktige steg: bunnen, sausen, toppingen, valg av ost, stekingen. Jeg lager mye pizza, men kan ikke kalle meg en kunstner ennå.
Her skal jeg ta for meg hvert steg. Håper du vil være med på veien. Jeg garanterer deg en bedre pizzaopplevelse hvis du følger tipsene mine.
Oppskriften er til to porsjonspizzaer av italiensk type.
1. Bunnen.
Jeg liker italiensk, tynn pizzabunn. Jeg liker ikke tykk og oljete panpizza eller 80-talls langpannebunn. Men dette er en smakssak. Jeg streber alltid etter en sprø og tynn bunn. (Sprø, men ikke kjeks.) Oppskriften jeg har kommet frem til er kombinasjonene av italiensk pizzamel (tipo 0) og durumhvete. Jeg skal forklare nærmere.
• Først av alt trenger du en pose tørrgjær. Hell denne i en liten skål og tilsett en klype flaksalt og en klype sukker. Tilsett 1,5 dl lunket vann. Temperaturen på vannet er viktig, så velg kroppstemperatur. Hvorfor er det viktig? Fordi gjæren skal skumme godt før du går videre med neste steg. La dette hvile i 10-15 minutter.
• Har det dannet seg masse skum på gjærvannet? I så fall gå du videre til neste steg.
• Sett i gang en kjøkkenmaskin (evt gjør dette for hånd.) Ha gjærvannet med skummet over i en bakebolle og tilsett 1 ss god olivenolje. Pisk. Tilsett italiensk hvetemel (Tipo 0) til du har en seig deig. Elt i min. 5 minutter. Jeg oppgir ikke mål her for du må selv få følelsen av hva du er på jakt etter. Deigen skal være klebrig. Tilsett så et par spiseskjeer med durumhvete. Denne føles som sand mellom fingrene og er perfekt å bruke for å oppnå ekstra krønsj.
• Sett så deigen et lunt sted med plast over. La stå i 45 minutter. Etter dette vil du se at deigen har hevet seg enormt.
• Elt deigen med hendene og bruk litt ekstra hvetemel for å få deigen til å slippe taket. Men ikke tilsett unødvendig mye mel. Form to boller og la de ligge et kvarter før du kjevler dem ut på et dryss durumhvete. Durumhveten vil få pizzabunnen til å gli lettere av steinplaten eller pizzastålet, hvis du bruker det.
2. Sausen
Bestem deg for om du vil ha hvit saus eller tomatsaus. Hvit saus (bianco) kan være godt til spekematspizza eller en ostepizza, En tomatsuas går til nesten alt, og især sjømatpizza eller pizza med deilig fennikelsalami, slik som denne.
Les her for oppskriften min på pizza bianco.
En god tomatsaus lages av modne tomater. Kjøp gjerne små plommetomater på gren, og beregn en gren per pizza.
Dette trenger du:
• Grovhakk tomater
• Finhakk 1 liten løk og 2 fedd hvitløk
• 1 glass hvitvin
1 ss tomatpuré
• 1 ss oregano (tørket)
• 1 ts tørket chilikorn
• 5 ss god olivenolje
• 1/2 ts sukker, salt og pepper
Start med å mykne løken i oljen. La dette surre på medium varme 5 minutter. Tilsett hvitvin og tomatpuré.
• La dette koke noen minutter før du tilsetter hvitløk, oregano og tomater. Tilsett chilien også. Skru ned temperaturen til lav og sett på lokk. la dette surre i en halv time.
• Kjør innholdet fra gryten til en glatt saus med en stavmikser. Smak til om den trenger mer krydder.
• Kok opp og la småputre i 10 minutter til. Nå er den ferdig til bruk. Spre utover et tynt, emn jevnt lag saus for et perfekt resultat.
3. Toppingen
Her kan man boltre seg, men ikke gå berserk! En italiensk pizza har sparsommelig med fyll. Velg noen gode skiver italiensk salami kjøpt inn fra en ekte italiensk delikatesseforretning, hvis du hardet der du bor.
Bor du i Oslo, anbefaler jeg deg å dra til Andrea Bono. Mer om butikken hans her.
Du kan velge vegetarpizza med oliven og bakte paprikafileter. Potetpizza med urter. Eller hva med en restepizza med skiver av langstekt kjøtt? Det er uendelig av muligheter, men husk at pizzaen ikke må overlesses. Da blir den ikke sprø ved steking.
4. Osten
En ekte italiensk ost lages med mozzarella. Og da bruker du de som kommer i store baller på størrelse med en god snøball. Du får dem også laget på bøffelmelk, noe som er min favoritt. Du kan godt blande denne osten med en sterkere est hvis du vil det. cheddar, emmental, gruyére er flotte oster å kombinere med mozzarella. Selv liker jeg også litt parmesan på.
Et triks til å behandle mozzarellaen på er å rive den i biter i en kål og drysse litt flaksalt over. Da vil osten «melke» mindre og holde formen.
Hvor mye ost er perfekt? 1,5 ball er perfekt til to porsjonspizzaer.
Lyst til å lage basilikumsost? Klikk her for oppskriften min,
5. Stekingen
Bruker du en pizzastein eller et bakestål, er det viktig at dette varmes godt opp før du steker pizzaen. La oven stå på 250 grader og varm stein eller stål i min. 45 minutter før bruk. Har du ikke stål eller stein, gjelder det samme med å varme ovnen godt opp før bruk.
Et godt pizzaresultat ligger i en høy temperatur. Kan ovnen din varmes til mer enn 250 grader, velger du hørere temperatur. Max er bra. Stek pizzaen til bunnen er sprø, men ikke brent eller tørr som en kjeks og til fyllet og osten bobler. Et triks er å helle en liten stråle med god olivenolje over pizzaen rett før servering og legg gjerne på litt friske urter. Oregano, basilikum eller timian gjør susen. Server på en fjøl med en gang.
Håper du ble inspirert til å lage en god italiensk pizza. Ja, det tar litt tid, men resultatet blir nok perfekt! Lykke til!
Lyst til å lage pizzaen som fikk meg på 3. plass i Pizza-NM? Klikk her for oppskrift.
Må bare si meg enig med Eli – dette er den beste pizzabunnen jeg har laget! Tusen takk for oppskrift! 🙂
Så hyggelig å høre!!! ?