Verdens beste sensommersalat

//Reklamesamarbeid med King Oscar//
Sommeren er over og morgenene blir igjen mørke. Mange som meg strever litt med å akseptere at den fine tiden er over. Men dette må vi gjennom hver sensommer. Og den beste måten å komme gjennom det på er å minnes de fine stundene man har hatt i sommer og gjenskape dem hjemme mens det tross alt ikke er snø, slaps og kulde. Sensommeren er fin, den. Og jeg skal vise deg hvorfor.

Min sommer handlet mest om Spania. På forsommeren var jeg i Galicia i nord og så i Valencia i øst. Dette var jobb, men fordi jeg jobber med mat og reise, så får jeg noen skikkelig gode måltider med meg på veien. Selve sommerferien tilbrakte jeg igjen i Spania. Denne gang på mine faste steder som er Barcelona og Cadaques. Det er slik hver sommer. Det er her jeg finner roen og sommer betyr å lade batteriene, kose seg og slappe av. Det har jeg gjort.

Jeg har spist masse tomater. Solmodne og deilige. Nå er tomatene gode her i Norge også. Jeg har spist tunfisk i alle varianter, og jeg har spist grillet paprika. De deilige søte filetene som man bruker mye nord i Spania. Jeg har til og med spist tunfisk nedlagt på smør og det blåste meg i bakken.

Det jeg har laget i dag kan se ut som en enkel tomat- og tunfisksalat, men det er det ikke. Det er en salat som gir fullkommen komfort. Jeg har nemlig brukt brunet smør – det flytende gull. Det gir en helt annen opplevelse enn å bruke olivenolje. Prøv det!

Retten inneholder fetaost. Det er ikke noe som passer inn i mitt spanske feriebilde, men det gjør ikke så mye. Kall det heller en smak av Middelhavet. Da dekker det det meste. Fetaost er nemlig den perfekte partneren til tomater, tunfisk og løk.

Jeg brukte King Oscars tunfisk med pepper. Den synes jeg er så utrolig god. Den er litt kraftigere på smak enn den vanlige tunfisken på olje. Jeg kunne også brukt tunfisk med smak av tomat og basilikum, men da hadde jeg nok heller laget en italiensk variant. Tunfisk med kvernet pepper passer perfekt til akkurat denne retten. Man trenger litt ekstra smell i smakene. Jeg bruker både hakket rødløk og gressløk. Når man serverer noe med brunet smør må man også ha noe skarpt til og begge deler gir dette samt farge.

Brunet smør. Hva gjør det egentlig? Ah! Smaker du brunet smør for første gang? Heldiggris! Brunet smør, eller nøttesmør som det også kalles smaker nøttaktig og litt karamell. Det er som fløyel i munnen. Når jeg lager brunet smør lager jeg av en hel pakke smør og har det på det aller meste. Jeg steker også i det for det tåler mye mer varme enn vanlig smør fordi melkestoffene er fjernet. Jeg forklarer nedenfor hvordan du skal lage det.

Savner du også sommeren? Da foreslår jeg at du lager denne retten til middag i dag. Den er faktisk veldig mettende og ikke minst tikker den alle bokser når det kommer til sommer, sol og gode ferieminner.

Verdens beste sensommersalat

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 1

Ingredienser

 • Brunet smør:
 • 100 g ekte smør
 • Salat:
 • 1 stor bifftomat
 • 1 boks King Oscar tunfisk med kvernet pepper
 • 1 spisspaprika
 • 1 bit fetaost
 • 2 ss finhakket rødløk
 • 1 ss finhakket gressløk
 • flaksalt
 • sitron
 • brød til servering

Slik gjør du

1

Start med å legge smør i en gryte. Smelt det på lav varme til du ser at melkestoffene skiller seg fra fettet. Nå har du laget klaret smør. La kjelen stå på platen litt lenger til melkestoffene i bunnen på gryten blir mørkere i fargen. Pass på nå så det ikke går for langt og melkestoffene blir for mørke. Ta av platen når du lukter en svak duft av hasselnøtter. Sil gjennom en finmasket sil eller et linklede. Den blanke væsken er brunet smør eller nøttesmør.

2

Legg parikaen i ovnen eller på grillen på høyt temperatur til skinnet blir mørkt og nesten brent. Avkjøl litt før du skreller av skinnet og fjerner kjerner og stilk. Filetene kan skjæres i terninger eller i strimler.

3

Skjær tomaten i skiver. Strø litt flaksalt over. Legg lagvis med fetaostbiter, tunfisk, paprika og rødløk. Press noen dråper sitron over. Strø over gressløk og til slutt, rett før servering heller du litt brunet smør over.

Sånn tar man vare på sommeren litt lengre. Ha et deilig måltid!

Forrige

Bulletin 08/23

A.T. – Estetisk matkunst i Paris

Neste

Legg igjen en kommentar