Den 8. februar 2022 kunne Det norske måltid avsløre vinnerne av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge.
Det norske måltid sier dette om seg selv:
«Siden 2008 har DNM jobbet for å posisjonere norsk mat, med mål om å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning, vi arbeider for å bidra til vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter, i tillegg å gjøre produktene deres kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk mat- og drikkeproduksjon.
Fra 2020 er Det Norske Måltid et nasjonalt omdømmearrangement, på lik linje med Matstreif og IGW (Internationale Grüne Woche).
Det Norske Måltid reiser årlig landet rundt for å gjennomføre konkurransens juryeringer sammen med bransjens dyktigste fagfolk.»
Det er flott at vi har en slik kåring som viser de fantastiske produktene som finnes i Norge. Men jeg sitter her med en ørliten bismak i munnen når det kommer til en av vinnerne. I kategorien «Årets sjømat» vinner Domstein sjømat avd. Stavanger i Rogaland for sitt produkt «Fersk skatefilet«. Og i juryens begrunnelse kan vi lese dette:
«Vinnerproduktet er eksklusivt og har en nydelig smak. Produsenten har et bevisst fokus på å gjøre spennende sjømat tilgjengelig for folk flest. Dommerne synes produktet har et delikat utseende, fileten er fint filetert og porsjonert. «
Skulle jeg ha klappet av begeistring i stedet for å sitte her med vond smak i munnen? Jeg velger heller å dele mine tanker rundt denne prisen.
Skate er rødmerket i WWFs Sjømatguide. Det vil si at fisken står i fare for å bli utryddet.
Skate vinner altså prisen på en av Norges aller viktigste matkåringer. I juryen sitter kokker og fagfolk som burde vite bedre enn å hylle et slikt produkt. Men så slår det meg: Kan egentlig folk nok om hva som er bærekraftig fiske i Norge? Vi har heldigvis fått økt fokus på dyrevelferd og kvalitet når det kommer til kjøttproduksjon. Men hva kan kokker, fagfolk og folk flest om dyrevelferd og bærekraft i havet?
Når jeg går i fiskedisken ligger det rødmerkede arter side om side. Vi kjøper dem av gammel vane fordi de er tilgjengelig. Jeg vil tippe at 9/10 ikke aner at artene er utrydningstruet. Ingen fagfolk råder oss til å velge andre, mer bærekraftige arter. Vi kan velge fritt.
Men hvorfor ligger arter som står i fare for å bli utrydningstruet i fiskedisken? Hvorfor finnes de på restaurantmenyene? Jo, fordi produktene kan leveres.
Når Domstein vinner en så viktig pris og juryen sier at «»Vinnerproduktet er eksklusivt og har en nydelig smak. Produsenten har et bevisst fokus på å gjøre spennende sjømat tilgjengelig for folk flest. Dommerne synes produktet har et delikat utseende, fileten er fint filetert og porsjonert.» så skapes det et behov hos forbruker og kokker. Et slikt produkt vil folk prøve, vil de ikke?
Skate har vært å se på menyer i lang tid. På samme måte som breiflabb, steinbit og andre rødmerkede arter.
Jeg spiser av og til skate selv, men velger det oftere og oftere bort mot noe mer bærekraftig.
Jeg reagerer på prisen for «Årets sjømat». Så derfor tar jeg kontakt med daglig leder i Det norske måltid, Kristin Austigard og spør hvorfor produktet fikk prisen.
Jeg skriver følgende:
«Hei Kristin.
Jeg spør meg selv om det er riktig å velge et produkt som er rødmerket (i Sjømatguiden) og som kun fiskes ved bifangst fordi stammen er for liten til vanlig fiske.
Jeg spør meg igjen om Det Norske Måltid i sin begrunnelse skjønner hva det innebærer og hva det kommer til innebære å fremheve og hylle et produkt som er truet.
Dere skriver: «Produsenten har et bevisst fokus på å gjøre spennende sjømat tilgjengelig for folk flest». Skate er ikke og skal ikke være tilgjengelig for alle.
Hvis skate blir tilgjengelig for folk flest vil ikke den neste generasjon ha mulighet til å smake denne delikatessen. Føler dere ikke at dere har et ansvar for å se på bærekraftige produkter og råvarer når de velges ut til en finale?
Det som vil skje nå er at etterspørselen etter skate øker, og det er allerede ganske brukt råvare på menyen på restauranter her i Oslo. Litt som hummer. Litt som breiflabb. Ja, alle er truede arter i norske farvann.
Jeg håper dere vil gi meg et svar på hvorfor et truet produkt får en så viktig pris i en matkonkurranse.»
Jeg får dette svaret av Kristin Austigard:
«Takk for din henvendelse og vi setter pris på ditt engasjement. Vi i Det Norske Måltid er selvsagt også opptatt av bærekraft og dommerne er bevisst dette når de gjør sine vurderinger i juryarbeidet.
Når det gjelder vinneren av Årets sjømat, skatefilet, så har vi under hele konkurransen vært klar over at dette er et bifangstprodukt, og vi har kommunisert dette ut ifm presentasjon av produktet.
Råvarer som kommer fra bifangst, og som kan brukes i konsummarkedet som en matressurs, er også aktuelle i konkurransens kategorier. Motivasjonen for å vurdere bifangst, er å forebygge at en matressurs enten blir kastet eller malt opp til dyrefôr.
Håper dette var svar på dine spørsmål, men skulle noe være uklart så ta gjerne kontakt med meg.
Vi takker igjen for ditt engasjement og vi vil også ta med oss dine innspill i evalueringen av årets konkurranse.»
Jeg svarer tilbake:
«Bifangst som blir kastet overbord er viktig mat for sjøfugler, så det er sjelden snakk om matsvinn. Skal den havne på middagsbordet som en delikatesse? Dette er en vanskelig diskusjon, selvsagt og her har vi sikkert forskjellige meninger. Men det er en viktig diskusjon der alle meninger, for og imot må frem.
Jeg er bare redd for at man skaper et behov som noen uærlige fiskere vil utnytte til sin fordel å «skylde» på bifangst fordi et produkt har fått pris og dermed blir mer ettertraktet. «
Er det jeg som overdriver?
Er det ok med bifangst?
Jeg tar kontakt med Leder i havteamet i WWF, Fredrik Myhre. Han svarer:
«Skater er merket med rødt lys i WWFs Sjømatguide og frarådes å selges/kjøpes. Trist å se at et slikt produkt blir løftet frem som Årets sjømat-vinner. Skate kan være så mangt, da vi har flere ulike arter i norske farvann. Flere av disse artene er direkte utrydningstruet i dag. Det finnes heller intet fiskeri i Norge som har noe kvotesystem på skater og de som er å finne stammer fra bifangst fra andre fiskerier. Altså fra fangst som i utgangspunktet ikke burde vært fanget inn og landet.
Så ja, skate er noe WWF oppfordrer alle til å avstå fra å kjøpe/selge/bruke.»
Hva tenker dere? Skate på bordet og tilgjengelig for folk flest?
Jeg tror det er på tide med en diskusjon rundt temaet bifangst på et profesjonelt nivå.
Jeg håper jeg har sådd et lite frø og at noen vil ta stafettpinnen og føre debatten videre.
God søndag!
Superintressant og viktig! Hadde null peil på dette. Håper Det Norske Måltid gjør bedre vurderinger i neste omgang.
La oss håpe det.
Væsentligt emne, du tager op Helle. Men måske I gode nordmænd bare skal nøjes med at spise jeres industri laks 🙂
ha ha ha! Den skal vi også ha fokus på. Lorteprodukt.
Det er strengt forbudt og kaste bifangst over bord. Kystvakten overvåker fiskefartøy med droner. Blir klekkelig bot dersom man blir tatt. Prisen fiskefartøy får for rødlista arter som skate, steinbit osv er lav så det er ikke noe attraktivt og fiske etter. Det er mye bedre at bifangst blir menneske mat enn dyrefôr eller evt kastes. Høy pris i butikk skyldes relativt lite volum som gjør foredling dyrt.