Tropisk samosas

Jeg elsker palmer, tropisk frukt og chili! Av og til tror jeg jaggu jeg er født på feil kontinent for jeg er definitivt tropisk i sjela.

Før påske kom jeg hjem fra deilige Mauritius. Dette er et eget land som ligger utenfor kysten av Madagaskar, Afrika.

Øya (som egentlig er to øyer) er kjent for sitt fantastiske kjøkken – og især snacksen. Hva får du hvis du krysser indisk, kinesisk og fransk mat? Jo, Mauritisk mat! Du får kinesiske dumplings, indiske samosas og franske terter og mye mer.

Her får du en liten guide til mauritisk snacks og småretter som du kan oppsøke og smake når du tar turen til drømmeøya. Det anbefales på det varmeste. Jeg har vært der seks ganger og det blir definitivt ikke siste gang.

meld deg gjerne på foodtour når du er der. Les saken min fra da jeg prøve en slik tour.
Jeg har laget samosas med en spicy ananaschutney til. Håper du vil prøve retten min. Oppskriften kommer til slutt i saken.

Dholl Puri på grønnsaksmarkedet i Flacq. Min favoritt så langt.

Dholl pori  Dette er tynne lefser som stammer fra de indiske faltbrødene paratha. Indiske immigranter laget en enklere variant av paratha på Mauritius da de ikke kunne finne riktig meltype på øya. Lefsene fylles med gule linser som er kokt inn, chutney og et realt kick med chili.

Roti fra Roti AKA på stranden i Flic-en-Flac . Fantastisk god. Varm, mettende og passe sterk.

Roti chaud og Farata – Disse likner med på de opprinnelige indiske paratha. Forskjellen mellom roti og farata er tykkelsen på lefsen. De er smøraktige og helt herlige. De fylles med curry eller serveres til curry. Roti chaud fylles med Grois Pois (curry laget på smørbønner) og Rougaille (tomat-basert saus). Det er vanlig å legge pickles (atchars) i fyllet også. Du ruller sammen lefsen og spiser den som en wrap.

Victoria-ananas

Victoria-ananas – Finnes det noe bedre i hele verden? Disse små ananasene bruker 18 måneder på å vokse seg modne. De er ekstremt søte og herlige. Du finner ofte selgere på stranden som renser ananas og selger dem som lollipops. Befolkningen på Mauritius spiser dem gjerne med salt og chili på.

..og slik vokser de!
Slike små hissigpropper brukes til å lage Mazavaroo.

Mazavaroo – Lokalbefolkningen spiser chili til alt! Maten er ikke nødvendigvis så sterk, men det er chilipasten de tilsetter som river! Pasten er ofte laget på grønne, kruttsterke chili og blendet med hvitløk, ingefær og sitrus. Den er nydelig på grillet fisk, i dholl puri. Ja, egentlig til det meste. Men vær forsiktig. Litt av gangen til du føler deg trygg på styrken.

Dim sum

Boulet – Kinesisk dim sum. I hovedstaden Port Louis finner du Chinatown. Dette er gater på kryss og tvers med kinesiske butikker og serveringssteder. Her finner du fantastiske dim sum som lages av grønnsaker, reker, svin, okse eller kylling. Du får dem servert i en kraft eller alene. Det brukes lokale råvarer så denne typen dim sum er typisk for Mauritius.

Tørket fisk brukes i mange retter på Mauritius

Vindaye – Dette er slags curry ofte laget med fisk. Du kan bruke den i en roti eller farata. Curryen inneholder sennepsfrø, gurkemeie, chili og karriblader (veldig vanlig på Mauritius) samt mange andre ingredienser.

Mine Frites –  Stekte nudler (stekt i soyasaus) som ofte serveres med grønnsaker og kjøtt eller fisk. Dette er også en kinesisk rett som immigranter har tatt med seg til Mauritius.

Riz Frit med kyllingspyd på Constance Belle Mare Plage.

Riz Frit – Kinesisk stekt ris blandet med grønnsaker, kjøtt, fisk eller reker som serveres i bolle som er snudd opp ned med et stekt egg på toppen. Enkelt og greit.

Palmehjerter til salat.

Millionaire’s Salad – palmehjertesalat. Dette er en litt omstridt og lite bærekraftig rett der man bruker stammen på en spesiell palme som felles når den er syv år gammel. Stammen (kun den innerste delen. kalles derfor hjertet av palmen) skjæres i tynne skiver og serveres sammen andre grønnsaker. Fisk og skalldyr er også vanlig å ha i denne salaten. Især røkt Marlin (sverdfisk). Den er en supergod!

Rougaille – Dette er en tomatbasert gryte laget med timian, løk og hvitløk. Du kan bruke kylling, kjøtt eller grønnsaker. Jeg har en deilig oppskrift med kylling og chorizo på bloggen.

Bryani  Risrett som er vanlig å servere i bryllup. Retten helles gjerne på bananblader og så spiser man med fingrene. Basmatirisen er blandet med urter, grønnsaker og enten kjøtt, fisk eller skalldyr.

Tarte Banane

Tarte banane – Deilig, tynn tertebunn fylt med karamellisert banan. Disse små tertene er det perfekte følge til en kopp vaniljete – også en spesialitet på Mauritius. Tertene er laget i typisk fransk konditorstil. Det kom da noe godt ut av fransk okkupasjon. Tekulturen kan de takke engelskmennene for, også de okkupanter av Mauritius frem til 1968.

Gajak (snacks)
Du finner disse snacksene overalt: På markeder eller solgt fra små glassbur bak på sykler og motorsykler. Gajak er fellesbetegnelsen for små snacks. De er som oftest friterte og kan spises slik de er eller dyppes i diverse deilige sauser.

Gâteaux Piment og samosas

Gato pima (Gâteaux Piment) – Dette er små boller laget av gule linser  blandet med chili, vårløk og koriander før de friteres.  De er ganske tørre i konsistensen. Det er vanlig å putte noen Gateau Piment mellom loffskiver med smør på. Selv foretrekker jeg en hel bolle av dem sammen med en iskald lokal øl.

gâteaux arouille

Gato arouille (gâteaux arouille) Disse små snacksene er laget av tarorot og ingefær. De serveres gjerne med en spicy tomatchutney til å dyppe i.

Samosa/Samoussa – Disse kommer man ikke unna, og hvorfor skulle man det! Dette er min favorittsnack over alle! Trekantene som inneholder deilig fyll av enten potet, grønnsaker, kjøtt eller saltet fisk er og blir det beste jeg kan kjøpe fra matvogner på stranda i Mauritius. De er friterte, så det er bra man bare er på ferie og sikke spiser dem hver dag…

Gato gingeli

Gato gingeli – kinesiske boller laget med søtpotet og mel. De dekkes sesamfrø og friteres. Disse spises som dessert eller «fika».

Gato patate – Ser ut som empanadas og er laget av deig fylt med potet, revet kokos og kanel før de fritert. Dette er en typisk kake som lages til Diwali (hinduenes lysfest)

Drikke:

Chamarel

Rom – Mauritius er kjent for sukkerrør. Åker på åker over hele øya. Nå har det gått sånn rimelig til helvete med sukkerrørsproduksjonen pga EUs strenge mål om å reduserer sukkerforbruket. Nå skal det sies at mye av produksjonen går til romfremstilling. Det finnes mange dårlige og noen få veldig gode romprodusenter. Jeg vil trekke frem Chamarel, New Grove og La Bourdonnais som gode produsenter.

Litchivin

Litchi-vin –Takamaka Winery Wines Estate lager gode og rimelig tørre viner på litchi-frukten. Jeg ble superoverrasket over at man kunne lage så tørre fruktviner – og faktisk også like dem. Vingården kan besøkes til omvisning eller spis et måltid i bistroen deres.

Phoenix – Mauritius’ beste øl uten sidestykke. Det finnes flere merker, men for meg er det Phoenix som er eneste alternativ.

Alouda – Dette er en forfriskende drikk laget av melk, basilikumfrø og agar-agar. Overraskende godt, men ikke det jeg ville ha valgt hvis det var en bod ved siden av som serverte ferskpresset sukkerrør. Det er bedre, synes jeg. Især den varianten med presset grønt eple og lime. Superfresh.

Kokosvann – kokos må nytes på Mauritius. Enten i naturlig form eller som drikke. Sunt, godt og avkjølende.

Det var en liten innføring i den deilige maten du kan få på Mauritius. Jeg er hjemme i Norge igjen og har laget en solskinnsrett bestående av samosas og ananaschutney. Det er en munnfull med mauritiske smaker, skal jeg si deg. Dette er den perfekte snacken eller maten du kan kose deg med foran tv’n og med en iskald øl i hånden.

Tropiske samosas

1 pakke samosa-deig (dette får du i asiatiske butikker. Ligger i frysedisken.) eller wonton-ark

400 g svinekjøttdeig

3 poter, skrelt, delt i små terninger og kokt ferdig

2 kinesiske hvitløk, revet fint

3 ts finrevet ingefær

1 ss karripulver

2 ts flaksalt

2 ss finhakket koriander

chili etter ønske, finhakket

1/2 liter solsikkeolje til steking

Ananschutney:

1 moden ananas. Kiwi har Dole-ananas og de pleier å være perfekte

1 dl brunsukker

chili etter ønske. Kjør på!

2 ss riseddik

frisk koriander

1 lime, saften

Slik gjør du:

Bland ingrediensene til samosafyllet. Pakk fyllet inn som anvist. Bruk vann til å forsegle kantene på deigen. Apropos deig. Jeg har brukt samosa-deig som du kjøper ferdig i ark i asiatiske butikker. Jeg synes konsistensen ble litt vel hard i forhold til de jeg fikk på Mauritius. Jeg vil neste gang heller bruke wonton-deig. Det tror jeg blir mye bedre. Det jeg opplevde som feil med samosa-deigen jeg kjøpte var at deigen ble for sprø og hard. Med wonton vil deigen og fyllet flyte bedre sammen.

Stek samosaene i varm olje til de er sprø og gylne. Dette tar et par minutter. Avkjøl på rist med godt med kjøkkenpapir under. Spis mens de er lunkne.

Ananaschutney:
Sørg for at ananasen er skåret i små terninger. Ha dem over i en gryte og sett på maks varme. Nå vil væsken fra ananasen trekkes ut. Tilsett sukker, chili, ingefær og eddik.

Kok inn til du ser at væsken får store bobler og ananasen er glinsende og knallgul og litt gjennomsiktig. Ja, de skal nesten se ut som små drops. Smak og juster med limesaft og koriander helt mot slutten. Avkjøl og server til samosas.

Samosa og ananaschutney. Perfekt snacks med smak av solskinn.
Forrige

Verandaviner med lavere alkoholinnhold

Hellstrøms sommerflørt

Neste

Legg igjen en kommentar