Tre potetretter du kommer til elske

Jeg sier det igjen: Poteter kunne jeg ha spist hver dag. Og når jeg tenker meg om, så gjør jeg jo nesten det.

Jeg har samlet tre potetretter som jeg har laget den siste tiden. Retter som du kan bruke til nesten alt og alene også. Herre min hatt hvor deilig det er med potet!

Den ene varianten er små hasselback-poteter som er perfekte å bruke på tapasbordet eller til andre retter.
Nummer to er rømmepoteter. Syrlig, kremete og ekstremt godt.
Den siste potetretten er en fløtepotetrett, uten ostegratinering, men med deilig, røkt bacon, rosmarin og litt hvitløk. Det er jo bare godt, da! Og så match til lam eller vilkjøtt. Når det er sagt kan den også være en rett for seg selv med en god salat til. Det er faktisk potetformen som er viktigst her.

Her kommer oppskriftene. Miks og match med hva du serverer dem til.

Mini-hasselbackpoteter:
Kjøp fine, små poteter. Nå finnes det pakker med gode, norske poteter som er ypperlige å bruke. De er ganske like i formen og da steker potetene likt.
Legg en spisepinne på hver side av langsiden på poteten mens du skjærer skiver til du treffer pinnene. Det gjør at du ikke skjærer skiver rett igjennom potetene. Legg potetene i en ildfast form med snittflatene opp. Ha rikelig med god extra virign olivenolje og flaksalt over.

Koselig med tapas.

Sett i ovnen på 180 grader til potetene er møre og gylne.
Server dem til fisk, kjøtt, grønnsaker eller på tapasbordet. Kongepoteter, dette.

Jeg hadde også laget de samme hasselbackpotetene til langstekte lammeskanker med masse grønnsaker. Nydelig.

Rømmepoteter legger seg sikkert rett på sidebeina, men altså. En gang i mellom må det jaggu være lov. Jeg lagde rømmepoteteen med rørosrømme for den holder seg fin i oppvarming og har en deilig syrlig smak. Jeg serverte rømmepotetene til hjort.

Rømmepoteter

Dette er superlett å lage. Du skjærer tynne skiver av skrelte poteter. Jeg bruker min mandolin. Den kan jeg ikke leve uten, men det er selvsagt klart at du også kan skjære jevne skiver med kniv.
Forkok potetene i lettsaltet, kokende vann i fem minutter. Hell av vannet og la potetskivene dampe av noen minutter. Bland dem forsiktig med rømme. Er dere fire personer og trenger 8 poteter, da er et beger rørosrømme nok. Salt og pepre og legg enten litt rosmarin eller timian sammen med potetene. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er myke.

Hjort, bønner, sky og rømmepoteter.

Når du har poteter som dette trenger du egentlig ingen saus. En sky, kanskje. Men det er alt.

Fløtepoteter og elg

Ja, jeg liker vilt. Bondens marked er tilbake i byen og da får jeg tak i disse deilige stykkene av hjort eller elg. Siste rett jeg lagde med deilige poteter var flat iron filet av elg. Da lagde jeg ekte fløtepoteter med røkt bacon, rosmarin og litt hvitløk. Makan! Vi hadde full los på potetene selv om elgkjøttet var helt perfekt.

Dette er også enkelt å lage. Jeg skjærer tynne og jevne skiver av potet. Så legger jeg dem lagvis i en ildfast form med tynne hvitløksskiver, noen rosmarinblader og godt bacon. Jeg bruker bacon fra Haugen gardsmat som er å finne på Bondens Marked i Oslo ganske ofte. Det er det beste baconet. Ferdig snakka.

Så drysser jeg litt salt og pepper over og heller på fløte. Ca 2 dl til 8 medium store poteter. Jeg etterheller litt fløte halvveis i stekeprosessen når potetene har sugd opp det meste av fløten.
Potetene står i ovnen på 180 grader i ca 1 time eller til potetene er møre.

Forrige

Helgedrinken: Taffel & Tonic

Where to eat and drink in Honolulu

Neste

2 kommentarer om “Tre potetretter du kommer til elske”

Legg igjen en kommentar