Tonkatsu – japansk wienerschnitzel

En av rettene jeg spiste da jeg besøkte Tokyo i februar var tonkatsu. Jeg klarer ikke å beskrive med ord hvor mye jeg likte å spise den saftige og sprø svineretten. Det var såpass at jeg vurderte å dra tilbake neste dag og spise akkurat den samme retten.

Les mer: Min nybegynnerguide til Tokyo. 

Tonkatsu i Tokyo.

Tonkatsu måtte jeg selvsagt prøve å lage hjemme og det gikk søren meg skikkelig bra, om jeg må si det selv. Det er et par ting man må ha på stell før man setter igang:

Kjøp bra svinekjøtt. Jeg valgte svinenakke, for det har litt fett.

Bruk en panne med høye kanter. Du skal fylle den halvt opp med nøytral olje og for å ta vare på brannsikkerheten må du ikke fylle pannen helt opp med olje. Ha også et lokk klart hvis det skulle begynne å brenne. Olje + vann er en skikkelig dårlig idé, så ikke forsøk å slukke flammer med vann. Ok?

Det er også viktig å ha en rist som du kan legge det ferdigfriterte kjøttet på. Legger du det på en fjøl vil sprøheten forsvinne og tonkatsuen vil bli soggy.

På samme måte som med wienerschnitzel, må svinekjøttet vendes i mel, sammenpisket egg og rasp. Her bruker man panko. Det er florlett japansk brødrasp som du får kjøpt i vanlige butikker. Blue Dragon har esker med det som du finner i butikken.

Slik lager du min deilige tonkatsu med ponsudressing, ris og lynsyltede agurkstrimler:

Skjær ganske tykke skiver av svinenakke (ca to cm tykke). Salt og pepre godt. Vend i mel, så i sammenpisket egg (sørg for å dekke hele kjøttstykket). Vend så stykkene i panko.

Jeg brukte jernpanne for den holder konstant varme. Varm en panne med nøytral olje. Jeg bruker alltid solsikkeolje for den har ingen bismak. Varm oljen til ca 180 grader. Gjør en test: Slipp en brødbit i olje. Når det bobler og freser rundt den er oljen varm nok.

Svinestykkene legges i skikkelig varm olje.

Jeg senket temperaturen på komfyren fra 9 til 7 og holdt den der under hele stekingen. Legg en eller to kjøttstykker i oljen samtidig. La dem ligge i oljen i ca 4 minutter før du snur dem og steker i nye fire minutter.

Legg de ferdigstekte svinestykkene på rist. Rett før servering skjærer du tykke stykker av kjøttet og serverer.

Sausen: Ferdig ponzusaus får du i butikken. Jeg bruker den fra Kikkoman for den synes jeg er skikkelig god og passe aromatisk. Jeg presser i tillegg litt sitronsaus over kjøttet.

Kok ris til. Jeg har i tillegg laget noen strimler av agurk som jeg har syltet i fem minutter i en blanding av 50% riseddik og 50% mirin.

I Tokyo serverte de også strimlet kinakål til. Det er også godt.

Spis de deilige og saftige stykkene av tonkatsu med pinner og dypp dem i ponsusaus. Nam!

Forrige

Pizza med egg og bacon

Spritz med grillet appelsin og timian

Neste

2 kommentarer om “Tonkatsu – japansk wienerschnitzel”

Legg igjen en kommentar