Tequila Tonic – min nye favorittdrink

Hvordan retter man opp dårlige minner fra ungdomstiden?

Jeg snakker om tequila. Det var gøy, det var hæla i taket, tenna i tapetet og shotting av dårlig sprit. Godt hjulpet av salt og lime. Dagen etter var et helvete. Jeg har aldri vært så dårlig som de gangene jeg har havnet på tequila-fylla.

Det gjorde også sitt til at jeg ikke har drukket det på over 25 år. Jeg liker ikke tequila, jeg. Det var det jeg trodde.

Da jeg nylig var i Mexico by for å se på verdens største bartenderkonkurranse (World Class) møtte jeg Master Destiller ved Don Julio, Enrique de Colsa. Jeg spurte ham rett og slett: Hvordan retter man opp en gammel tequilaskade?

Don Julio. Enrique de Colsa. Foto: Helle Øder Valebrokk
Enrique de Colsa. Foto: Helle Øder Valebrokk

– 80 % av verdens befolkning har samme erfaring som deg. Før i tiden var det shotting av dårlig kvalitetstequilavanlig.  Man drakk masse tequila for å komme i godt humør. Før var det slik fordi kvaliteten på tequilaen var så dårlig og man måtte shotte den for å få bort den vonde smaken.

– Tequila ble først laget for 500 år siden. Den var enkel å lage og prisen var lav. Det ble en drikk alle hadde råd til, sier Enrique de Colsa.

– Man husker bakrusen, men man husker også hvor morsomt man hadde det før alt gikk galt. Man husker at det var en bra fest med venner, men dessverre husker man også hvor stort bakrusen var dagen etter.

– De siste 80-90 årene har dette vært greia med tequila. Da Don Julio Gonzales startet med tequilaproduksjon i 1942 sa han til seg selv: – Jeg skal lage den beste tequila i verden, uansett om jeg selger den eller ikke. Han visste at det ville være umulig å selge et produkt som var dyrere enn den billige man fikk på gaten, som alle likte og man ble i godt humør av. Ingen brydde seg om kvalitet. Han lagde derfor tequilaen for å ha den til eget bruk.

Mirakelet kom da Don Julio fikk hjerneslag. Han følte seg deprimert og familien stelte i stand fest for ham. De spurte om de ikke kunne få bruke litt av tequilaen som han hadde lagret i årevis. I løpet av årene hadde Don Julio lagret kanskje 500 liter av tequilaen sin. De serverte den på festen. Der var det en stor kunde tilstede. Han smakte tequilaen og ville ha mer for å selge umiddelbart. Don Julio sa at han ikke hadde noe til salgs. – Ja, hvor lang tid trenger du på deg, spurte kunden. – Gi meg et år, sa Don Julio. Prisen per liter ble 10 dollar til importøren. Det var galskap! Dette var den første kvalitetstequilaen på markedet i Mexico.

Nå lages det mange kvalitetstequila i Mexico. Don Julio er det mest solgte merket i Mexico.

Hva bruker man så kvalitetstequilaen til?
– Don Julio Blanco kan brukes i alle drinker der du ville ha brukt annen blank sprit.  Den er selvsagt perfekt i en Margarita. Det er den mest solgte cocktailen i verden. Med Don Julio Blanco får du en ren og deilig versjon. Tequila er også nydelig i en Bloody Mary, sier Enrique de Colsa.

Dette trenger du: Tonic, lime, isbiter og Don Julio Tequila Blanco

– Jeg anbefaler å lage en tequila tonic med lime. Skjær en limebåt og klem den sammen i et glass. La limebåten ligge i glasset. Hell på 4 cl tequila og la dette marinere før du heller på 10 cl tonic og masse is. Det gjør hele forskjellen. Du kan bruke andre frukt også, bare la dem ligge i tequilaen og mariner noen minutter først, sier Master destiller ved Don Julio, Enrique de Colsa.

La limebåten ligge i tequilaen noen minutter før du tilsetter is og tonic.

Gamle dårlige minner om tequilabakrus til side. Nå er tiden inne for å rette opp fæle inntrykk. Det er litt som å påstå at britisk mat er godt. De har et skikkelig dårlig rykte, og med god grunn. Men poenget er at britisk mat har blitt bedre og noen steder kan britisk mat være fantastisk. Ny stil og bedre kvalitet på råvarene. Slik er det med tequila også.

Tequila Tonic. Rett opp gamle, fæle minner fra ungdomstiden.

Jeg har laget Tequila Tonic hjemme og brukt Enrique de Colsas metode med å marinere limen først. Jeg har fått meg en ny favorittddrink! Og så er den så enkel å lage! Noe for helgen?

 

Forrige

Reinsdyr med sesongens kantareller, mais, kirsebær, fritert pastinakk og gratinerte skorsonerrøtter

Malmö Saluhall – et paradis for matelskere

Neste

2 kommentarer om “Tequila Tonic – min nye favorittdrink”

  1. God artikkel om Tequila, min favoritt drikke også, bare en liten ting, José Cuervo er den mest solgte Tequilaen i Mexico?

    Svar

Legg igjen en kommentar