Svenskehandel med fokus på økologi og kvalitet

Det er to ord som skurrer i mine ører: HellesKitchen og svenskehandel. Ja, jeg har selvfølgelig vært på harrytur til Sverige – jeg som alle andre, men det er mange år siden. Hvorfor? Fordi jeg har tatt enkelte valg og standpunkt.

Jeg har de seneste årene tatt sterk avstand fra produkter fra leverandører som ikke leverer kvalitet eller tenker på dyrevelferd og bærekraftighet. Skal man først spise kjøtt, er jeg av den oppfatning at man bør velge kjøtt fra dyr som har hatt et så godt liv som mulig. Skal jeg spise fisk og skalldyr, velger jeg arter som er bærekraftige. Jeg velger økologisk der jeg kan fordi jeg tror det er bedre for meg. Nei, det finnes ikke bevis for at økomat er sunnere enn ”vanlig” mat, men jeg tror det. Dessuten tror jeg det er bedre for miljøet og naturen. Det i seg selv er god nok grunn for meg.

90

Så hva gjør jeg så i Sverige på grensehandel?
Det finnes en butikk som møter mine krav og behov. Den heter Strömstad Mat og ligger i senteret som heter Gallerian Strömstad. Aldri hørt om den? Den ligger rett bak Systembolaget på vei inn til Strömstad.

Strömstad Mat er en litt annerledes butikk. I grønnsaksavdelingen blir jeg møtt av en behagelig atmosfære og et skilt som forteller meg at de i dag har 85 sorter økologisk frukt og grønnsaker i hyllene sine. En god start.

12

Varene er oversiktlig presentert og utvalget enormt. Og butikken virker overraskende intim. Jeg vil sammenlikne den med Whole Foods i Cheltenham (den største i England). Litt saluhall, litt Maschmanns i Oslo. Du finner oversiktlige seksjoner med logisk og synlig merking og interiøret er pent. Du vet når du er i kaffeavdelingen, og rett bak ligger teavdelingen. Akkurat slik det er logisk at det skal være.

DSCF1856

Grønnsaksavdelingen har kjøleskap med fristende varer. En av overraskelsene jeg fikk da jeg kikket rundt var potter med thaibasilikum, foruten alle vanlige urter. Det har jeg aldri sett før i en ikke-asiatisk butikk. Jeg elsker den lakrisaktige smaken som thaibasilikum har, og selvsagt er disse økologiske.. Skorsonerrøtter ligger i halvkilosposer – også øko. Også dette er vanskelig å finne i Oslo. Kokebananer har de også. De er så herlige å lage chips av!

14

Bakeriet har kurver med nybakt brød, og på disken står en kaffekanne og ”fika” til kundene. Det kan på dette stadiet i shoppingen lønne seg å benytte seg av det tilbudet, for går du videre nå vil du høre magen rumle.

DSCF1870

Hyller med økologisk mel og bakervarer, allergivarer (stort utvalg), kjeks og småkaker. Alt pent og logisk presentert. Så kommer en av de aller største overraskelsene. Ja, de har hele sortimentet til temerker som Pukka, Clipper og Yogi-te, men at de skulle ha hele utvalget til Renée Voltaire hadde jeg jaggu ikke trodd. Dette er et kvalitetsmerke med fokus på økologi og sunnhet som jeg kjenner fra Norge, men mangelfullt utvalg i Norge gjør at jeg aldri har vært oppmerksom på hvor stor kolleksjonen har vært. Her finner du alt!

Kokosolje fra
Kokosolje fra Renée Voltaire

Bla i bildearkivet for å se litt av det kule utvalget de har i butikken:

Pastaavdelingen og seksjonene for øl og mineralvann ligger like ved. Også her er det økologiske utvalget enormt. Har du lyst på sort pasta eller spagetti med soppsmak, finner du det der.
Ferskvareavdelingen har skilt med ”Fisk” , ”Ost” og ”Kjøtt”. Jeg tar en runde i den asiatiske delen der du får spennende ting som miso og blekksprutblekk. En plakat på fiskedisken annonserer ”sertifisert bærekraftig fisk”. Dette er musikk i mine ører. En fiskedisk som kun selger bærekraftig fisk og skalldyr er en fiskedisk etter mitt hjerte og ideologi. Tenk så mange arter du finner i norske fiskedisker som egentlig er truet: Norsk hummer, breiflabb, steinbit, uer… Man kan nesten ikke forvente at forbrukeren vet disse tingene, men det er flott at en butikk tar standpunkt om ikke å selge arter som er truet.

Ferske sjøkreps.
Ferske sjøkreps.

Butikksjef Thore forteller at Strömstad Mat åpnet i juni 2015 og at de jobber med å få enda flere økologiske kvalitetsvarer i butikken. – Det er jo i tiden og dessuten vil vi skille oss ut fra de andre grensebutikkene. Thore forteller videre at det er matglade folk som står bak denne butikken og at betjeningen er oppriktig interessert i faget sitt.
I kjøttavdelingen finnes fristelser på rad og rekke. Noen ukes- og dagstilbud er det selvsagt, men det er ellers befriende rent for neonskilt med ”billig flëskfilet”. Men slapp av. Det er billigere å kjøpe kvalitetsvarer i Sverige enn mange steder i Norge. En fantastisk tomahawk (entrecôte på bein) på akkurat et kilo kom på 350 svenske kroner. Det er hva jeg kaller et varp!

DSCF1923
Michael er kjøttansvarlig på Strömstad Mat.

Bak glassvegger henger dessuten flotte kjøttstykker til modning. Det er et syn du ikke ser så ofte. Michael som er kjøttansvarlig på Strömstad Mat forteller at de skal henge her en god stund til. Og om litt kommer mer kvalitetskjøtt fra Sverige i kjøledisken. Da gjerne fra griser som er foret opp på raps.

Ble deg gjennom bildene for å se noen av de deilige produktene fra ferskvaredisken:

Jeg får ham til å pakke et par ferske og fristende spareribs av svensk gris. Disse skal på grillen.

Ellers i kjøttdisken finner du lam fra Gotland og frittgående kyllinger. Du finner svensk, økologisk bacon og økologiske kjøttboller. Jeg tar med meg et solid utvalg av alt dette.

I delikatesseavdelingen får jeg meg også en herlig overraskelse. I stedet for en disk full av italienske og spanske skinker, finner jeg et stort utvalg av svenske spesialiteter. Selvsagt finnes de italienske og spanske – skulle bare mangle – men tilstedeværelsen av fantastiske vedrøkte skinker er gledelig. Naturlig nok finner jeg også et stort utvalg av oliven og andre syltede produkter som passer perfekt til skinkene.

Kan ikke dra herfra uten ost! Og sa jeg forresten at det lønner seg å kjøpe med masse mozzarella? Det koster 1/3 av prisen hjemme, og utvalget er enormt, øko eller ikke.
Men jeg vil jo ha svenske oster også. Man kan smake seg frem til favorittene sine og bestille hva man vil. Hva er det med prisene på ost i Sverige? Dette er nemlig latterlig billig.

Herlige eddiker.
Herlige eddiker.

En av de aller kuleste tingene hos Strömstad Mat er utvalget av spennende eddiker. På rekke og rad står beholdere med smaker som du kan få tappet over på flasker. Refill av flasken koster bare 10 kroner. Her kan du velge mellom daddel, fiken, jordbær og mye, mye mer. Eddikene er supergode, og de små flaskene har akkurat riktig størrelse når man skal kjøpe noe man aldri har prøvd før. Men en ting skal sies, neste gang skal jeg ha en stor flaske av både daddelbalsamicoen og fikeneddiken.

Krydderavdelingen er et kapittel for seg. Utvalget av økologiske krydder er massivt, og her finner jeg mange spennende smakskombinasjoner jeg aldri har prøvd før. Grillkrydder med havtorn (trendbæret som du kanskje kjenner som tindved). Tørket ramsløk. Spennende!

Sauser, ketchuper og utallige senneper finner du selvsagt også. Smaker fra Stokes og hele utvalget til Jamie Oliver finnes i hyllene (også kjøkkenutstyr).

Kjøkkenutstyr.
Kjøkkenutstyr.

Snacks- og nøtteavdelingen kan tilby et enormt utvalg økologiske varer. Et av de aller beste produktene jeg kjøpte med hjem var en pose aprikosmandler med havsalt. Aprikosmandler som snacks? Hæ? Selvsagt ligger det en liten mandel inne i aprikosstenen, men jeg har da aldri tenkt på at den kan spises. Stor opptur!

Meieriavdelingen er enorm. Økologiske melkeprodukter, allergiprodukter, egg fra frittgående høns, økologiske egg og deilige og trendy kombucha-drikker. Nå har jeg gått gjennom alle de avdelingene som interesserer meg. Jeg droppet barnematen (av åpenbare årsaker), rengjøringsavdelingen og skjønnhetshyllene.

Jeg må ta en runde til. Butikken er nemlig akkurat såpass stor at jeg gidder å gjøre det for å finne ut om det er noe jeg har oversett. Og det er det jo selvsagt alltid. Spennende blandevann til fremtidige gin og tonics, knekkebrød og tomater i alle regnbuens farger havner i handlevognen. Jeg støter på et par damer fra Sandefjord som hyler av begeistring over det fantastiske utvalget. ”Hvorfor har vi ikke vært her før”, sier de til hverandre. ”Det er vel fordi vi alltid stopper på den første butikken over grensen”, sier den ene. Og ja, det er nok derfor mange har misset åpningen av denne perlen av en butikk.

På vei mot kassen må jeg selvsagt raske med meg økologisk kvalitetssjokolade av merker jeg har hørt om og overraskelser som jeg ikke kjenner fra før av.

Hele sulamitten kommer på 2029 svenske kroner. Jeg har gjort en ufattelig god deal!

Dette kjøpte jeg. Bla deg fra bilde til bilde i bildegalleriet:

Tips: Drar man først over grensen for å handle, bør man sørge for å handle stort og lurt. Slå deg gjerne sammen med andre for å spare bensin og miljøet. Dessuten er det så utrolig mye hyggeligere å være flere!

Les mer om Strömstad Mat her.

Bonus: Her har du en fabelaktig playlist til turen! Den varer i 3 timer og ti minutter. Det tar bare 1,5 time å kjøre fra Oslo til Gallerian, men jeg har lagt inn ekstra 10 minutter i tilfelle du blir tatt inn til kontroll i tollen. Playlisten er laget av min mann, Erik som har den fabelaktige bloggen erikvalebrokk.no. Der finner du masse spennende musikk og kulturstoff.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Strömstad Mat og Gallerian Strömstad. Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.

Forrige

Pimientos de Padrón

Sommerens beste gin & tonic

Neste

15 kommentarer om “Svenskehandel med fokus på økologi og kvalitet”

  1. «Nei, det finnes ikke bevis for at økomat er sunnere enn ”vanlig” mat, men jeg tror det. Dessuten tror jeg det er bedre for miljøet og naturen. Det i seg selv er god nok grunn for meg.»

    Okei….

    Hvorfor holder det ikke å skrive at dette er en hyggelig og god butikk, med gode matvarer og god service? Hvorfor trekke inn myter og desinformasjon? Er ikke en blogger også en journalist, som plikter å forholde seg til verifiserbare fakta?

    Svar
    • Hei Atle! Takk for melding. Jeg er opptatt av økologi, bærekraftighet og dyrevelferd. Derfor er det viktig for meg å presisere det i blogginnlegget. Husk at jeg ikke slår fast noe. Jeg antar bare og forteller hvordan jeg opplever det. En blogg er en friere form enn pressen. Man kan være personlig, og de fleste bloggere er også det.

      Svar
      • Takk for svar, Helle. Jeg forstår at du som en velmenende forbruker som ser på deg selv som en bevisst person, er opptatt av økologi. Og vi er enige om at bærekraft og dyrevelferd, og jeg vil legge til naturvern, klimavennlighet, matsikkerhet og «bondevennlighet», er viktig når det kommer til hvordan vi produserer maten vår.

        Men dette med økologi er mer kinkig. Jeg var inntil for et par år siden også «hardcore» tilhenger av økologiske matvarer. Men heg visste egentlig ikke hva økologisk matproduksjon innebar. Jeg var overbevist om at det betyr korn, grønnsaker og frukt som ikke er sprøytet (eller i det minste mindre sprøytet), mer skånsomme bearbeidingsmetoder for jorda og andre innsatsfaktorer, mindre bruk av vann, kunstgjødsel (som andre sa var uønsket, uten at jeg skjønte helt hvorfor) og så videre.

        Men så ble jeg utfordret av en agronom og gårdbruker på mine oppfatninger. Det jeg lærte var følgende:

        1. Økologisk landbruk krever MER areal pr. produserte enhet (kalori) enn konvensjonelt landbruk. Og arealbruk er noe av det mest ødeleggende for naturen.

        2. Økologisk landbruk innebærer også sprøyting. Men de sprøyter med «naturlige» sprøytemidler, det vil si ikke «syntetiske». Det er et merkelig argument. For eksempel, er kobbersubstanser regnet som «naturlig» og tillatt i økologiske plantevernmidler. Men det er like fullt giftig, endog enda mer giftig enn mye av de «syntetiske» midlene. Tror du insekter, ugress og sopp bryr seg om avlingen er økologisk eller ikke? Mindre sprøyting, eller sprøyting med mindre effektive (ikke nødvendigvis mindre giftige) sprøytemidler betyr bare større behov for mekanisk arbeid (luking, vending etc.) og større tap til insekter, sopp osv. Som igjen minker arealeffektiviteten.

        3. De som leter etter rester eller spor av sprøytemidler i mat, leter stort sett bare etter konvensjonelle («syntetiske») sprøytemidler. De knapt målbare restene som finnes, ligger på rundt en hundredel til en tusendel av hva forskerne i verste fall tror kan ha en skadelig effekt. Direkte komisk blir det, når man for eksempel lager et poeng av at det finnes spor (knapt målbart) av glyfosat i tysk øl, mens alkoholen i ølet er flere tusen ganger så giftig som de knapt målbare restene. Glyfosat regnes for øvrig av forskere for å være et av de mindre giftige stoffene, i motsetning til hva Greenpeace og andre ikke-vitenskapsbaserte miljøvernere hevder.

        4. Økologisk dyrking krever i mange tilfeller mer CO2-utslipp pr. produserte enhet. Dels pga. mer behov for mekanisk arbeid (luking, pløying osv), dels pga større svinn (sopp, insekter, ugress).

        5. Kunstgjødsel er av en pussig årsak bannlyst av mange økologi-tilhengere. Riktignok tillates noe kunstgjødsel, av tvingende nødvendige årsaker. Det er nemlig ikke i nærheten nok naturlig gjødsel tilgjengelig til engang å bruke på den lille prosentandelen økologisk matproduksjon i Norge. Og kjøttproduksjon (og -forbruk) er vi vel enig om ikke skal økes i særlig grad, eller?

        6. Økologisk landbruk er hardere mot jorda, fordi den krever mer pløying. Da blir den mer utsatt for erosjon, og nødvendige næringssalter forsvinner lettere fra jordene.

        7. Når det gjelder dyrevelferd; Har du noen gang vært på et storbruk med dyr? Jeg er helt enig i at det finnes eksempler med dårlig dyrevelferd, men det har ikke noe med økologisk/ikke-økologisk bruk å gjøre. De aller fleste moderne brukene i dag, både de større og de mindre, behandler dyra godt. Og de aller fleste bøndene har faktisk et godt og nesten intimt forhold til dyra sine.

        8. Når det gjelder matsikkerhet, er det lite troverdig forskning som støtter at økologiske matvarer er bedre enn konvensjonelle matvarer. Du har sjølsagt verstinger også her, men de som driver etter de gjeldende normene og reglene for sikker matproduksjon leverer også råvarer av tilfredsstillende kvalitet. Dette i motsetning til økologisk matproduksjon. For kort tid siden var det et utbrudd av e-coli-smitte fra økologiske, tyske grønnsaker, og vi har hatt tilfeller av stygge bakteriespredninger fra upasteurisert melk (som økologitilhengere har lagt sin elsk på).

        9. Og til slutt; Smaken og kvaliteten på råvarene: Tror du virkelig at du klarer å kjenne forskjell på økologiske varer og konvensjonelle varer av god kvalitet?

        Det er i det hele tatt mye som ikke stemmer med påstander fra økologi-bevegelsen. Jeg har likevel sympati for utgangspunktet, nemlig det som du nevner (bærekraft og dyrevelferd). Jeg tror mye småskala produksjon kan ha mye å lære av økologisk tenking, men når det kommer til storskala produksjon – som tross alt må til for å mette millioner og milliarder av mennesker – kan man ikke ta seg luksusen med å dille med produksjonsmetoder fra tidlig 1900-tall. Det ville rett og slett ført til omfattende hungersnød, i tillegg til at det ville krevd enormt mye mer arbeid. Jeg har truffet en del økologi-folk som er fornuftige og har gode argumenter og kunnskap, men som ikke legger skjul på for eksempel det med arealbruk og sprøyting. Beklageligvis, er minst 9 av 10 økologitilhengere ganske blanke på kunnskap om matproduksjon, de bare tror en masse, har lest en del sprøyt på nettet og har rare ideer om en fæl matindustri som gir blaffen i både dyr og forbrukere.

        Hvis du vil, kan jeg invitere deg inn i et lukket forum på Facebook med agronomer, biologer, mikrobiologer, ernæringsfysiologer og andre fagfolk som er svært kunnskapsrike og ikke minst vennlig innstilt overfor folk med divergerende meninger, men som også er interessert i å lære. Du skriver såpass godt og inspirerende om det øvrige, at det synes jeg du skulle unne deg selv.

        Svar
        • Det med kobber sprøyting er bare bullshit, og hører KUN hjemme hos biodynamisk landbruk (R Steiner), og er ikke det du tror det er. I biodynamisk, økologisk, regenerativt landbruk er det ikke behov for sprøyting mot insekter og sopp, fordi man forebygger. Jeg ser dette argumentet blir brukt av uvitende fordi de så gjerne vil avsløre disse fæle økobøndene. En annen røverhistorie er at bonden sprøyter på natten og bruker «litt» kunstgjødsel. Bare tull. Økobønder har hauger og lass med plantenæring. Fra te, lan, kompost og møkk. Om en økobonde bruker litt kunstgjødsel så kan han vanskelig fortsette, fordi det vil hemme resten av produksjonsprosessen. Det eneste problemet øko bonden har er i omleggingsperioden -3 år, fra konvensjonelt til øko.

          Svar
        • Det du sier om at øko teknikk er «hardere for jorda», er komisk 😀 Øko (og konvensjonell) bruker begge gjødsel. Det som økobøndene i tillegg er veldig flinke på er å «grønngjødsle» det vil si forkultur av feks dyrking av ert, som gjennom sin vekstsyklus trekker nitrogen fra lufta og ned i planten, denne blir i sin tur blandet og pløyd inn i jorda, som fører til at jorden på en smart måte får et mye høyere innhold av nitrogen.

          Svar
        • Skjønner at du elsker propaganda fra næringssalt industrien, du burde lese MINDRE og observere MER. Stol på deg selv mer 🙂

          Svar
      • Hei igjen, Helle. Du kan begynne med å lese deg opp på dette:

        «Ekologisk odling – vägen till svält

        Föreställningar om att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktiga. Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad, skriver fyra forskare med anknytning till SLU.»

        http://www.svd.se/ekologisk-odling–vagen-till-svalt

        «Økologisk dyrking i stor skala ville ført til utarming av næringsstoffer i jorden, skriver seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk.»

        http://geitmyra.no/wp-content/uploads/2014/07/morgenbladetgr%C3%B8nlund3.pdf

        «Økologiske matvarer vil føre til problemer for matforsuning og miljø, skriver Arne Grønlund og Poul Vejby-Sørensen i denne kronikken, der de forsøker å avlive 10 myter som økologisk jordbruk.»

        http://forskning.no/meninger/kronikk/2012/08/okologiske-myter

        «Fup og fakta om økologisk landbrug»

        http://www.dahl-madsen.dk/weblog/2015/07/fup-og-fakta-om-oekologisk-landbrug/

        God fornøyelse. 🙂

        Svar
        • Hei!
          Jeg har lest masse for og imot økolandbruk, Atle. Det finnes masse på nettet om det. Men som jeg skriver: Jeg tror det er bedre for meg og da skriver jeg det. Ser ingen problemer med det. Ha en fin helg.

          Svar
  2. Joda, du slår fast noe. Blandt annet hvilke fiskeslag som er utrydningstruet. Og det høres litt merkelig ut….. Jeg regner med at du er klar over hvor mye mindre avlinger man får, ved økologisk jordbruk? Ca 40%. Hvordan passer det inn i en verden hvor mat er en knapphet? Økologisk betyr vel egentlig bare egoistisk, spesielt siden det ikke er noe sunnere! Men matbutikken er fin, har handlet der flere ganger jeg ?

    Svar
    • Hei! Du har rett. Jeg slår fast hvilke fisketyper som ikke er bærekraftig, og de er enkle å finne på wwfs sjømatguide. Å ta en diskusjon på øko eller ikke tror jeg ikke vi skal ta her, da jeg har skrevet at for meg er øko viktig. jeg pusher det ikke på andre, men trekker frem det som jeg synes er positivt i butikken. jeg skriver også at det ikke er bevist at det er sunnere. Og enig med deg, fin butikk, altså!
      God helg!

      Svar
    • En av de positive tingene med øko produksjon er et høyere tørrstoff, og høye avlinger over tid. I tillegg kommer alle miljøfordelene om bevaring av mikrolivet i jorden, sopp til insekter og fugler osv. Om man zoomer ut og ser det i en 10 års periode. Ja på kort sikt får man noe høyere avlinger med kunstgjødsel, men hvem vil vel spise sånn mat i fremtiden? Ikke jeg.

      Det er lett å si at økomat forbrukere er egoistiske, men det er ikke relevant. Om målet er å løse miljø, klima, helse og etikk utfordringene som vi har med matproduksjon.

      Svar
  3. Å nå fikk jeg lyst til å dra tl Sverige! ser ut som en helt herlig butikk. Er også fan av Rene Voltaire produktene, men leste litt på innholdfortegnelsen på et sjokolade og hasselnøttpålegg jeg kjøpte en gang og ble veldig overasket over hvor dårlig det så ut. Smakte godt da, men har laget selv siden 😉

    Svar
  4. Til deg som skriver kritisk om øko landbruk: Å mette verdens befolkning har aldri vært noe overordnet mål. Dette er propaganda som vi har lært fra den grønne revolusjonen 1 og 2. 1 revolusjonerte landbruket med Kunstgjødsel og sprøytemidler, 2 innførte Genspleisede organismer. Dette handler om og har alltid handlet om profitt, og patent. Og har lite med «å mette en sultende befolkning». Når det er sagt, så må det produseres nok mat, og det er fullt mulig med økologisk teknikk. Co2 argumentet ditt er både feil og en avsporing. økologisk, regenerativt, biodynamisk, permakultur osv kommer helt klart bedre ut når det gjelder såkalte «utslipp» av co2. Er du klar over hvor mye energi som kreves for å produsere kunstgjødsel? Produktet er en av verdens mest energikrevende produksjoner, sammenliknet med nesten hva som helst. Tom aluminium, Derfor det kan produseres billig i bla Norge. Co2 er forøvrig en nødvendig del av fotosyntesen som planter bruker og som vi er helt avhengige av for å i det hele tatt ha noe liv på jorden, og blir i tillegg til vrangforestilling, en avsporing av en debatt om miljøvern og helse. Husk at du er bygget av karbon. Du kan spørre forsker vennene dine om dette så vil de bekrefte det for deg. Synes ellers at du burde la folk velge økologisk som er i sin spede begynnelse, det er et skritt i riktig retning, etisk og miljømessig. Selvsagt finnes det gode argumenter for å ikke avle opp en øko kylling i Norge med importert kraftfor osv, men de jobber hele tiden for å bli bedre, og i fremtiden så tvinger det seg sikkert frem bedre løsninger også her. Ang kunstgjødsel så er også det du skriver feil. For en bonde som driver konvensjonelt, så er det nettopp her problemene begynner, (ved siden av såkorn) spesielt med korn. Kunstgjødsel får strået til å vokse for fortere slik at planten blir tynn og svak, og blir deretter lettere angrepet av uønsket sopp, dette må igjen løses med sprøyting av soppmidler, og vi er i gang med en unødvendig kjemibehandlings runde, der tap av biomangfold blir resultatet. Du burde sette deg bedre inn i hva industrielt landbruk er, hva feks monokulturer gjør med biodiversitet, insekter mm

    Svar

Legg igjen en kommentar