Superenkel makrellpaté

Man kan lese i avisen at fiskepålegg har blitt trendy. Og det stemmer, det, for på Oslos hippere vinbarer og spisesteder har en yngre generasjon fått øynene opp for fisk på boks. Trenden kom til København for over fem år siden da man introduserte boksefisk på byens mange aperitivobarer.

Men fisk på boks er langt fra en nyhet. Man har spist det siden tidenes morgen. Sjømat på boks (og kjøtt også) har vært en måte å konservere mat på. Stort på vermutbarer i Spania både før og nå.

Boksefisk i Porto.

I Portugal kan du se egne butikker som bare selger et stort utvalg sardiner på boks. Ja, så det med trend må man ta med en klype salt. Her i Norge har vi da virkelig spist fisk på boks i alle de år. Makrell i tomat er kanskje ikke like trendy, men vi har en lang tradisjon med å spise det. Tunfisk på boks er også et fast innslag i lunsjsalaten. Dog skal det sier at den grå og tørre varianten man finner i hylla er rimelig døll. Den hvite varianten Bonito del Norte derimot. Koster skjorta, men er så verdt å sjekke ut hvis du ikke kjenner til den.

Sardiner, sild, brisling og makrell. Dette er vi kjent med som god og sunn mat. Men det stemmer nok at den yngre generasjonen ikke er like bevandret i disse norske delikatessene som man lett finner i butikkshyllene.

I byens delikatessebutikker kan man nå få tak i både spansk og portugisisk boksefisk, og det er gøy at det er en økende interesse for disse produktene. Men ikke glem de norske…

På oppfordring fra flere av mine følgere på Instagram (følg @helleskitchen hvis du ikke allerede gjør det) legger jeg nå ut en oppskrift på en makrellpaté som jeg har fått helt dilla på. Den la jeg ut i en storie for noen dager siden og etter det har folk bedt om oppskrift. Det skal dere få. Det tar ca 3 minutter å lage den og den er det beste pålegget du kan få. Den er også super å sette på et koldtbord eller som en liten kveldssnacks til en vermut eller sherry.

Slik gjør du:

Kjøp en røkt makrell i butikken. Jeg har brukt en halvsides filet fra Coop. Den er pepperkrydret. Men velg den du vil.

Rens fisken for skinn og evt bein. Ha den i en beholder sammen med 1 ts dijonsennep, ca 1-2 ss Rørosrømme (kommer an på hvor mye fisk du har. juser underveis). Kjør dette med stavmikser og pepre litt ekstra. Smak til om du vil ha luftigere konsistens. Da tilsetter du litt mer rømme. Server som pålegg, koltbordrett eller som snacks med god kjeks til.

Den smaker godt nylaget, men kan også oppbevares i kjøleskap noen dager. Du vil da oppleve at den blir fastere i konsistensen. Men like god, altså.

Godt med egg eller vaktelegg til og knasende agurker.

Makrell på koldtbordet.
Forrige

Sommerens Barcelona-tips

Guilty pleasures i 2021-versjon

Neste

Legg igjen en kommentar