Guilty pleasures i 2021-versjon

Det handler om rom. Både blanke og mørke. Du finner denne spriten som destilleres på biprodukter fra sukkerproduksjonen i kjente drinker som Daiquiri, Mai Tai, Mojito, Hurricane, Piña Colada, toddy, lumumba, og ikke minst Cuba Libre (Rom & Cola). 

Denne sommeren har barer i Oslo og Bergen servert romdrinker til tørste nordmenn, og det er ikke over ennå. Det er fremdeles rom igjen.

16. august feires selve Rum Day, så da bør du veien til en av barene som er med i arrangementet. Her får du drinker du ikke nødvendigvis selv klarer å gjenskape hjemme. 

Men ønsker du å lage en god romdrink selv? Da har jeg noen godbiter til deg.

Jesper Høst. Glad trønder med sans for pynt i glasset.

Jesper Høst ble kåret til Norges aller beste bartender i World Class i 2014. Det var da jeg ble kjent med den trivelige trønderen. 

Jeg tok en prat med Jesper, som nå jobber som Commercial Activation Manager hos Bacardi om den økende interessen for nostalgi og drinker med en ørliten harryfaktor. Ja, for paraplydrinkene er tilbake, dog i 2021-utgaven. 

– Det skjedde noe for et par år siden, egentlig. Den drinken som ble kåret til norske bartenderes favorittdrink av Bartenders’ Choice Awards har vært en eller variant av Piña Colada tre år på rad. Det var et tydelig tegn på man var klar for å hente frem klassikerne fra 60-, 70- og 80-tallet, men pakket inn på en ny måte, forteller Jesper. 

Er det en snev av nostalgi for de som oppsøker en Piña Colada , tror du? Man vil vel egentlig ikke ha den som man fikk den servert på stranda i Syden?

– Den kan være ganske kvalmende hvis den lages feil. Man må oppdatere den. Målet må være at når du har drukket en drink, så skal den ha vært så godt laget at man har lyst på en til. Det er da en bartender har gjort en god jobb.

Piña Colada kan være kvalmende, helt klart. Hva gjør man nå for å få en mer balansert drink?

– Historisk sett er det fett, sukker og sprit med ananasjuice, kokosmelk (og gjerne søtet kokosmelk) og rom. Det gjør mye for drinken å friske den opp med litt limesaft.
Hvis du tenker som en bartender eller kokk så kan du begynne å hente frem kryddertoner som passer inn. Her står man helt fritt. Kun fantasien setter grenser. Den klassiske oppskriften er bare en referanse, så kan man leke seg som man vil.

Hvorfor dette fokuset på rom i sommer?

– Det er fordi sommeren er perfekt for drinker med rom og dessuten skjer det ikke så mye på barfronten om sommeren, så vi ønsket å løfte frem de gode barene og sparke i gang kreativiteten hos de flinke bartenderne.

Totalt sett er det 15 barer (10 i Oslo og 5 i Bergen) som er med på rom-prosjektet.  Himkok, Krongods, Svanen, MAD at BAR Vulkan, Bettola, er noen av barene som er med. De har spesialdesignet meny med enten klassiske varianter, eller deres egne signaturversjoner som blir servert gjestene.

Hvordan har mottakelsen vært?

– Fantastisk bra! Folk elsker det!

Rom er jo ikke bare noe man bruker i sommerdrinker. Hva slags romdrinker skal vi drikke i høst?

– Vi går fra sommeren der blank rom og lette, friske, tørre og fruktige drinker gjelder, til lunere stemning. Da er det et hav av mørk rom som er aktuelt å bruke. Det er kanskje det jeg synes er det aller morsomste med rom, at det finnes et så vidt spekter av de søte, latinamerikanske typene rom til tørre kubanske varianter, som er de jeg jobber mye med, til funky, tørr og fruktig fransk agricole-stil. 
Drinker å se opp for er Old Fashion, som allerede har fått fotfeste. Manhattan, selvsagt. Varm eplemost og rom med krydder som passer som ingefær, kanel, allehånde, appelsin. Rom kan drikkes hele året, opplyser trønderen. 

Hvor mye pynt er lov å pøse på i en romdrink?

– Fellesnevneren for rom er at at det kan være morsomt og upretensiøst. Det er bare ens egen skam som setter grenser. De som kjenner meg vet at jeg ikke har så mye av det, ler Jesper.

Det er lov å ha det gøy. 

Jesper trekker frem en drink han håper folk vil lage i helgen eller på Rum Day.
Hvorfor Banana Daiquiri, Jesper?

– Jeg forbinder alltid Banana Daiquiri med den fantastiske scenen i Gudfaren 2 hvor den litt enfoldige Fredo desperat av skyld og anger etter å ha forrådt sin bror forsøker å drukne sorgene sine i en Banana Daiquiri, men språkbarrieren kommer i veien:
Fredo (til kelner): «Por favor… How do you say Banana Daiquiri?”
Michael: “Banana Daiquiri”
Fredo: “That’s it?”
Michael: “That’s it.”
Fredo: “Una Banana Daiquiri.”

Banana Daiquiri er også en av favorittdrinkene til forfatteren Terry Pratchett og den refereres flere ganger i hans Discworld-serie. Så det er altså ikke bare jeg som finner glede i denne proto-guilty-pleasuren!

Jesper sin Banana Daiquiri får du her oppskrift på. Jeg har laget den og kan anbefale den på det varmeste. Den var urolig frisk og deilig. Skulle bare ta bilde av den og smake bittelitt, men endte opp å drikke hele greia. 

Banana Daiquiri
5 cl Bacardi Carta Blanca
Juice fra én lime
1,5 cl Cointreau eller triple sec
1 ts hvitt sukker eller 1 cl sukkerlake
1 moden banan

Tilsett alt i en blender sammen med et par gode håndfuller is. Blend til en tyktflytende, iskald og deilig konsistens og hell over i et stort longdrinkglass.
Pynt til skammen tar deg.

Hvis du ønsker å eksperimentere litt med basebrennevinet her, så funker denne også brillefint med en god spiced rom eller hvis du vil gå all-in på guilt-faktoren så må du prøve den på en smakssatt kokos-rom. Jeg lover å ikke sladre til vennene dine.

Trikset for å lykkes her er å finne den perfekte modne bananen. Plukk bananer som så smått begynner å bli myke og brune. Maks sødme og smak er det vi er på utkikk etter!

Odd og Karel.

Jeg tok en tur på Himkok der barsjef Odd Strandbakken og kollega Karel Varga, barsjef på Svanen/D.G.Æ. i Oslo disker opp med noen eksempler på hva man kan forvente seg på Rum Day 16. august. Det skal sies at drinkene også vil være tilgjengelig andre dager. 

Først ut er Karel. Han lager to nydelige drinker som du finner på Svanens meny nå. Strawberry Highball inneholder en premix som kan kjøpes på Svanens FB-side eller på Instagram. Jeg har prøv den før og den er virkelig nydelig og enkel å bruke.

Strawberry Highball

Strawberry Highball

Dette er en enkel drink å lage hjemme hvis du får tak i Svanens ferdigblandede Pre-mixer. Jeg kan anbefale dem på det varmeste. Vil du ha den i dag, går du på Svanen og drikker den der.
Slik lager du den:
40 ml Bacardí Cuatro
75 ml Svanen Pre-mixer #2 Jordbær x Sitrongress (bestill via Svanen sin FB-side eller Instagram.).
Topp med club soda

Piña Colada Moderna

Karel har gitt meg hele oppskriften, også på de litt mer kompliserte ingrediensene. Så for de som virkelig vil gjøre en innsats, så kan jeg anbefale denne deilige moderne versjonen av Pina Colada. Langt fra den kvalme, søte drinken du husker fra syenturen på 80-tallet. 

40 ml Bacardí Carta Blanca Fat Washed med kokonøttsolje
25 ml Pineapple Saccharum
20 ml lime juice

Kokosolje Fat Wash:
100 g kokosnøttolje
700 g Bacardí Carta Blanca

Finn frem en gryte. Smelt forsiktig kokonøttsoljen. Når oljen har avkjølt seg litt blander du rom og olje i en lufttett beholder. Rist på beholderen og sett i fryseren i min. 12 timer. 

Ta ut av fryseren og fjern laget med stivnet olje. Sil i en finmasket sil eller kaffefilter. Hell rom på flaske og la stå i romtemperatur. 

Pineapple Saccharum: 
1 ananas
Sukker

Skjær av skallet og del ananas (uten stammen) i biter. Vei ananasen og vei opp lik mengde med sukker. Bland sukker og ananas og dekk til. La stå i romtemperatur i 12 timer. Rist på beholderen av og til i løpet av de 12 timene. Sil av væsken og ta vare på den i kjøleskapet.

Odd Standbakken er barsjef på Himkok. Han har lang erfaring med å bruke rom i drinker og han har til og med bodd og jobbet i mange år på Cuba. Drinkene som Odd lager for meg er så og si umulig å få til hjemme. Så vil du smake disse cocktailene må du ta turen til Himkok. Drinken “Midsummer” er å finne på Himkoks nye meny illustrert av selveste Esra Røise. Drinken er en slags vin i cocktailform. Skummelt god, for alkoholprosenten må man ikke glemme. Det er tross alt en cocktail og ikke et glass vin. Prøv den på Himkok. Drinken er laget av Odd Strandbakken. 

Romdrink nummer to er laget av Paul Voza på Himkok. «Peach Champagne Colada” Dette er en slushdrink som du kommer til å omkomme av lykke når du smaker den. Jeg trodde ærlig talt at det var ananas i drinken (Jeg er Big Time ananasfan), men det er det ikke. Det er komboen fersken og kokos på to måter som gir denne fantastiske smaken. 

Himkok kommer til å kjøre denne drinken i baren en god stund til, så den er ikke bare tilgjengelig den neste uken. 

Odd er glad i en god Daiquiri og han håper flere vil ta seg bryet med å lage en god versjon av cocktailen, derfor vil han gjerne dele en god oppskrift på nettopp dette. Du har jo allerede Jespers Banana Daquiri, og her får du en Odds favoritt:

60ml Lys Rom 
25ml Frisk Lime Juice
15ml Simple Syrup (100g Vann/100g Sukker) 
Fyll shaker’en helt full med kald hel is og rist i 5 sekunder. Finsil drinken i et kaldt glass uten is.

Da er det offisielt helg. Fredag den 13. er det også, så take care!

Forrige

Superenkel makrellpaté

Neste helg blir det Oslo Rum Festival

Neste

Legg igjen en kommentar