Sprøstekt ribbe med jordskokkpuré og pæresalat

Vi fortsetter serien «Herr og fru Valebrokk lager mat sammen». Dette går absolutt strålende. Denne gangen har vi laget en herlig, sprø ribbe med jordskokkpuré og pæresalat. Ribbeabstinensene etter jul gjorde at vi bare måtte skaffe et stykke. Vi var innom et par butikker og fant en deilig tynnribbe på Ultra på Majorstuen. Så var det å komme seg gjennom snøføyka og hjem til kjøkkenet.

Muskelkraft må til for å knuse krydder.
Muskelkraft må til for å knuse krydder.
Gni ribben godt inn med krydder.
Gni ribben godt inn med krydder.
Legg ribben på toppen av løk, hvitløk og vann.
Legg ribben på toppen av løk, hvitløk og vann.
Perfekt, eller hva?
Perfekt, eller hva?

Det første vi gjorde var å få ribben i ovnen. Vi snittet striper i svoren og gned ribben godt inn med salt, pepper og knuste fennikelfrø. Rikelig med krydder. Fennikel og svin er bra match. Så skar vi en vanlig løk i 6 båter og la i bunnen av en leirgryte (du kan bruke en annen ildfast form med lokk). I bunnen av leirgryten legger vi også 3 hele hvitløksfedd som vi har gitt et lite kakk med kniven for å få ut mest mulig smak. I gryten legger vi 2 laurbærblader. Så legger vi på ribben med svorsiden opp, og heller på 3-4 dl vann i bunnen. Ikke hell vannet på den nykrydrede ribben, for da vil jo krydderne bli skylt av. Sett ribben, med lokk på, i ovnen på 200 g i 2 timer. Etter to timer heller du av kraften i en kjele og setter ribben tilbake i ovnen, denne gang uten lokk, på 250 grader i ca 20 minutter. Etter dette setter du på grillen og følger nøye med. Nå vil svoren poppe i været. Ta ribben ut når du er fornøyd med resultatet og før svoren blir brent.

La ribben hvile. Kraften koker du inn til ca halvparten sammen med 1 god teskje ripsgele (rognebær eller eple går også fint). Smak til. Hvis du synes den trenger litt salt, tilsetter du bittelitt soyasaus. Ferdig!

Jordskokkpuré: Skrell jordskokkene og ha dem over i en bolle med kaldt vann og noen dråper sitronsaft. Hvis du ikke tilsetter sitronsaft vil jordskokkene bli misfarget. Hell av vannet og fyll en gryte med vann og en klype salt. Kok jordskokkene møre og hell av vannet. Ha dem over i en blender og kjør til en fin puré sammen med en generøs smørklatt og ørlite salt.

Pæresalat: Vi brukte faste nacipærer, men gråpærer eller gule pærer funker like bra. Skrell dem og del dem i biter. Bland med masse finhakket koriander og bladpersille, samt mandelflak og valnøtter som du bruner lett i litt smør (evt. riste i en tørr panne). Dryss litt flaksalt over nøttene før du har dem i salaten. Ha litt sitronsaft og god olivenolje over salaten og server.

Ribbe på en lettere måte med fantastisk tilbehør. Vel bekomme!

IMG_0496

Forrige

Deilig potetrett til kjøtt, fisk eller bare for seg selv

Kvedechutney

Neste

Legg igjen en kommentar