En sommer er over. Og det har vært en fin én.
Sjelden har jeg slappet av så mye som jeg fikk muligheten til i år. Årsaken er den at vi unnet oss hele to uker i Cadaques, mot 8 dager som vi vanligvis er der. Vi har pleid å bo på hotell de siste 15 årene vi har hatt denne byen som vårt sommerparadis. I år valgte vi å leie leilighet. Det skulle vi ikke angre på.
Både mannen min og jeg bor mye på hotell i jobbene våre. For oss er det ikke luksus å bo på hotell. Vi vil heller bo i leilighet der vi kan pakke ordentlig ut av kofferten samt lage vår egen frokost og andre måltider.
Mannen min, Erik elsker å gå til bakeren hver morgen for å kjøpe brød. Hver frokost har vi inntatt på verandaen der vi har sett solen skinne utover vårt lille paradis. Noen morgener har vært overskyet og det har hatt sin sjarm. Er man opptatt av fint vær, er ikke Cadaques stedet for deg. Ingenting er nemlig sikkert når det kommer til været i denne delen av Spania. Vindene avgjør hvilket vær vi får og slik er det bare. Derfor er det ekstra fint å ha leilighet. Skulle det bli gråvær kan man finne på ting inne. Det er ikke like lett når man bor på hotell.
Vi har laget mye mat i leiligheten i sommer. Ikke så rart med tanke på alle de deilige butikkene som finnes i byen.
Hver mandag er det marked der man får kjøpt lokale og regionale produkter som grønnsaker, frukt oster, skinker, honning og olivenolje.
Byens slakter har nydelige og freshe produkter.
De lokale fiskerne leverer fisk til butikkene hver kveld. Og da er det bare å stå klar og slå kloa i det de har å tilby av fisk og skalldyr.
Jeg elsker å handle slik. Spontan handel ut fra hva som er tilgjengelig og påfølgenede matlaging på kjøkkenet.
Vi har laget mange lunsjer hjemme som vi har kost oss med på verandaen. Til middag har det gått mye i ost, skinke og små tapasretter. Det har passet oss perfekt. Det å spise akkurat det du har lyst til uten å måtte gå på restaurant to ganger per dager har passet godt for magen og lommeboken.
Vi har også tatt take away fra noen av favorittpizza-stedene i byen.
Men tilbake til matlagingen. Vi har laget mat og noen av rettene har jeg allerede lagt ut oppskrifter på. Her får du resten. Det er alt fra kjøttboller til perfekte lammekoteletter og sjøkrepspasta. Noe for enhver smak.
La oss ta med oss sommeren utover høsten med disse deilige rettene.
Når potetene er så gode som på sommeren liker jeg å dele dem i biter og steke dem i ovnen med god olivenolje, flaksalt, et par hvitløksfedd og rosmarin. Rosmarinen plukket vi hos naboen der den vokste vilt. Da er det vel lov å ta noen grener, vel?
Disse potetene passer egentlig til alt. Fisk, tapas, kjøtt osv. Vi serverte dem til kjøttboller, eller albondigas som de heter på spansk.
Hva er det som skiller spanske kjøttboller fra andre kjøttboller? De lages av en kombinasjon av kalv og svinekjøtt. De er luftige fordi man bruker brødsmuler og de ligger i en aldeles nydelig tomatsaus.
Hos oss er det Erik som er kjøttbollemester og jeg deler gjerne oppskriften hans.
Eriks spanske kjøttboller:
250 g svinekjøttdeig av god kvalitet
250 g kalvekjøttdeig
2 dl brødsmuler (fra innmaten på et lyst brød)
1 dl melk
1 egg
salt og pepper
40 g hakket chorizo
Sausen:
1 finhakket medium størrelse løk
1 glass hvitvin
2 fedd hvitløk
1 kg friske, solmodne tomater, skåret i terninger
1 laurbærblad
salt og pepper
1 kvist rosmarin
1 dl god extra virgin olivenolje
Slik gjør du:
Bland brødsmuler og melk og la stå i fem minutter. Bland kjøttdeig med egg, brødmelk, chorizo og krydder.
Start på sausen. Mykne løk i litt olje. Hell på hvitvin og kok opp. Tilsett så hakket hvitløk og tomater. Ha i urter og litt salt og pepper. Kok på medium varme 15 minutter. Tilsett olivenoljen.
Stek kjøttbollene slik at de blir gylne. Ha dem i tomatsausen og la dem trekke ferdig i sausen.
Smak til med mer salt og pepper.
Server dem på et tapasbord med gode oster, skinke og melon og en deilig grønn salat med vinaigrette.
Pasta med skalldyr
Når du har tilgang på deilige skjell og rå reker må jeg rett og slett lage en god skalldyrspasta. Du trenger skjell og reker, tomater, hvitløk, hvitvin, extra virgin olivenolje og persille. Det holder hvis du har gode råvarer.
Pastaen bør være spagetti av god kvalitet. Den skal suge opp den deilige sausen og all smak.
Jeg brukte blåskjell, vongoleskjell og lokale, rå reker.
Du starter med å koke opp pastavann med salt i . Finn frem en panne og surr hvitløk og hakkede, ferske tomater i god olivenolje. Salt og pepre og tilsett vin. Kok opp og ha i skalldyrene. Legg på lokk og la småputre noen minutter. Når pastaen er kokt tilsetter du litt av pastavannet. Et par spiseskjeer. Legg pastaen i pannen og la pastaen suge til seg sausen. Tilsett evt litt mer pastavann.
Dryss over hakket bladpersille og server med en gang.
Favorittdrinken min denne sommeren får du oppskriften på her.
Vi har ikke bare spist hjemme i sommer. Vi har også spist et par ganger på favorittrestauranten vår, Compartir. Denne restauranten er et must hvis du besøker Cadaques. De tre som står bak Compartir har også en to-stjerners restaurant i Barcelona som heter Disfrutar.
Se på den lekre maten du får på Compartir!
En av de beste rettene jeg lagde i sommer var stekte lammekoteletter med gremolata, pannestekte poteter og en deilig grønn salat.
Lammekotelettene er krydret med salt og pepper og stekt i pannen med olivenolje til de har fått en fin og fantastisk karamellisering på kjøttet og fettet.
Gremolataen laget jeg av bladpersille, kapers, revet sitronskall, sitronsaft, extra virgin olivenolje, salt og et hvitløksfedd. Du tar alt i en beholder og bruker stavmikser eller blender. Ha gremolataen over de stekte lammekotelettene før servering.
En annen restaurant vi vil få med oss hver sommer når vi er i Cadaques er Restaurant Cap de Creus. Restauranten ligger i en forfallen hippi-byggning ved fyret i nasjonalparken Cap de Creus. Det er et mygghøl, men så vanvittig vakkert. Å sitte her å drikke masse vin spise god mat, høre god musikk og se solen gå ned i Frankrike like ved, er en opplevelse som nesten er umulig å beskrive.
Maten her er middelhavsmat og indisk. Ja da. De lager fantastiske indiske retter her. Jeg mistenker at en del av de som jobber her har bodd i India på et tidspunkt.
Ta med myggspray og bestill transport ut til nasjonalparken og kos deg glugg.
En av rettene vi har laget mye av er Pulpo ala gallega – Blekksput med paprika og poteter. Det er så godt! Den har jeg tidligere lagt ut oppskrift på og den finner du her.
Sjøkrepspasta.
Dette ble et kongemåltid på verdandaen denne sommeren.
Vi fikk tak i disse herlige sjøkrepsene da de lokale fiskerne kom til land med sin fangst. Vi slo kloa i åtte mellomstore kreps.
Krepsen koker du i sausen slik at den deilige kraften fra de rå krepsene blander seg med smakene i sausen.
Jeg brukte et fedd hakket hvitløk, 2 dl kremfløte, en shot vermut og et glass hvitvin som base for sausen. Dette kokte jeg opp og la krepsen i sausen. Når krepsen var ferdigkokt etter fem minutter tok jeg dem ut og la spagettien som var kokt al dente i sausen slik at den fikk anledning til å suge til seg masse av den deilige sjøkrepssausen. Også i denne sausen justerer jeg med masse extra virgin olivenolje, persille, salt og pepper.
Hver sommer feires Virgen del Carmen der man tar med statuen fra kirken i byen ut på en liten seiltur i bukta. Hun bæres i land igjen og opp i kirken. Og så er det fest i byen. Det grilles sardiner som deles ut til alle sammen med litt vin. Vin, fisk og brød? Mye symbolikk i det.
Ingen sommer uten Caprese. Jeg lagde en variant med lokale tomater og lokal bøffelmozzarella-ost. Så nydelig. Se oppskrift her.
En siste rett som vi koste oss med i sommer var den legendariske retten Vitello tonnato. Oppskrift på denne finner du her.
Jeg håper du vil lage noen av sommerrettene mine selv om sommeren nå takker for seg. Det er fullt mulig å kose seg med denne type mat på høsten også.