Sommerens vinfavoritter

Jeg har jo nevnt det før, men en god ting kan ikke gjentas for ofte: Jeg elsker vin! Jeg kan ikke mye om det, men jeg vet hva jeg liker og ikke liker. Litt slik som de fleste andre folk gjør. Jeg blir ikke spesielt klok av å lese anmeldelser for det brukes et språk som jeg er for dum til å skjønne. Og kjøper jeg en 6’er vin er det ofte at jeg ikke skjønner hvorfor denne fikk høyeste poengsum. Dum? Nei, bare vanlig.

Jeg har hatt stor glede av å lese Gunnar Skoglunds herlige bok om vin. Han forklarer vin på en måte slik at vi vanlige storkonsumerende vindrankere skjønner det vi vil vite om innholdet i flasken.

Denne uken har det vært forskjellige vinsmakinger i Oslo. FineWine-gruppen med importørene Terra Wines, Nebbiolo Wines, JP Wines, Sønnavin, Garage d’Or, Interlope og Tramontane hadde en samlet smaking, mens Non Dos hadde sin egen smaking dagen etter.

Jeg har plukket ut noen av mine favoritter og presenterer dem enkelt med bilde og link der det er mulig. Noen av vinene er ikke tilgjengelig på Vinmonopolet før i juli. Jeg skal ikke prøve meg på å mene noe som helst annet enn «liker godt» «tørr» og «fruktig» og slike enkle betegnelser som vi alle skjønner.

DSCF2963
Les Puits fra fra Les Vins Contes i Loire. Frisk og fruktig. Denne skal inn i kjøleskapet straks.
DSCF2964
La grange aux belles Fragile 2014. Supergod sommervin med mye frukt.
DSCF2967
Adega Algueira Brandan Ribeira Sacra Godello 2014/2015. Galisisk vin. Nesten litt vino verde-aktig. tørr, krisp. Ikke en vin jeg kan drikke uten mat.
DSCF2968
Adega Algueira Cortezada Ribeira Sacra 2014/2015. Inneholder 40% Albariño-druer. Denne skal være bra til tapas og fisk.
DSCF2970
Overraskende! Først likte jeg den ikke. Virkelig ikke. Men etter et par forsøk forelsket jeg meg i den. For en farge, for en deilig tørr vin. Definitivt vin til mat. Hacienda Lopez de Haro Rosado 2014/2015. Jeg er en sucker for fine etiketter, og denne får plusspoeng for det.
DSCF2973
Musserende vin laget på champagnemetoden fra Piemonte. Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2009 er en lekker laksefarget sprudlevin som jeg garantert kommer til å drikke noen flasker av denne sommeren.
DSCF2974
Villa Job Bianco 2015 fra Friuli i Italia. Kul etikett, men kul vin også.
DSCF2975
Giacometto Bruno Erbaluce di Caluso 2015 fra Piemonte. Dempet hvitvin som behaget meg veldig. Fin pris på en vin som jeg syntes hadde masse for seg.
DSCF2984
Patrick Pestre Hautes-Côtes de Beaune Blanc 2014. En fantastisk chardonnay med honningpreg. Perfekt til lyst kjøtt og soppsaus.
DSCF2986
Dette er en veldig rar vin og jeg er usikker på om jeg liker den eller om den bare er morsom. Den smaker helt klart av safran. Ja nesten litt bouillabaisse. Finner den ikke i pollisten, så den kommer nok i juli.
Cortijo el Cura Oro del Llano 2014. Litt oransjevin-aktig. Spennende og litt krevende.
Cortijo el Cura Oro del Llano 2014. Litt oransjevin-aktig. Spennende og litt tropisk. Må kjøpe og teste ut mer.
François Crochet Sancerre 2015 er en fantastisk fruktig og deilig vin fra Loire. Anbefales på det varmeste.
François Crochet Sancerre 2015 er en fantastisk fruktig og deilig vin fra Loire. Anbefales på det varmeste.
DSCF2990
Barranco Oscuro Rubaiyat 2009. En ekte kosevin som du kan sitte å nippe til et glass på kjølige sommerkvelder. I like!
DSCF2999
Jeg digger denne serien viner. Dette er «El Viejo» fra Matsu. Dette er den dyreste og mest lagrede i serien. De to andre i serien er to yngre generasjoner (og det ser du på etiketten). Den eldste er altså dyrest, men også deilig. Litt lakris i smaken i denne spanske vinen. Ikke på vinmonopolet før i juli. De to andre rødvinene i serien er tilgjengelig.
Verandavin!
Verandavin fra Loire! La grange aux belles Le Vin de Jardin 2015 er superdeilig og lett, men har fremdeles masse karakter.
DSCF3003
En annen herlig rødvin fra Loire: Les Vins Contés Poivre et Sel 2015 er en skikkelig nytelse.
DSCF3008
Kveldens kanskje beste rødvin for meg. Kutch Block 7 Sonoma Coast Pinot Noir 13 er vinen du vil ta med deg under et pledd og bli der. Er svak for amerikanske Pinot Noir’er, altså.
DSCF3010
Men så kom denne på bordet. En ekte godbit. Den er dyr, men dette er vinene du har lenge i glasset. Copain Monument Tree 2012/2013 også en 100% Pinot Noir-vin.
DSCF3021
ok, nå snakker vi! Dette er en rosévin med malolaktisk gjæring. Det visste jeg ikke hva var før inntil noen dager siden, og det forklarer hvorfor jeg liker denne vinen og ikke synes den virker for syrlig på magen. Spør etter «malo» eller «malolaktisk gjæring» hvis du har samme problem som meg med at noen viner blir for syrlige for magen. Scarzello Diferènt 2013 er fyldig, fruktig og helt vidunderlig!
DSCF3025
Cant. d’Isera Marzemino Etichetta Verde Superiore 2012. Superbløt og helt herlig. Italiensk rødvin fra Trentino.
DSCF3027
Alberto Oggero Roero 2012. Også en «malo»-vin. Lav på svovel. En vin for meg.
IMG_2058
Nesten oransjevin med vulkansk preg og en del bitterhet. Caravaglio Salina Bianco 2012 laget på 100% malvasia. Denne skulle jeg gjerne ha prøvd sammen med mat.
IMG_2060
Nydelig oransje farge, tørr, litt snerpete og en hvitvin som vil passe perfekt til rødvinsmat. Den skal testes ut! Cos Pithos 2013
IMG_2064
Carussin Completo er alltid en favoritt. Ny blend og fremdeles verdens beste idé å tappe vin på 1-liters flasker. Bare nevner det.
IMG_2067
Biurko Gorri Arbanta 2015. Pepperaktig temperanillo, deilig og tørr.
IMG_2075
Krevende som fy! Men jeg må bare nevne den. Den trenger tid og luft og jeg er ikke sikker på om jeg har tålmodighet til å vente så lenge. Canlibero Turrumpiso Aglianico 2014. De som skjønner seg på vin mener at dette er en skikkelig godbit.
IMG_2077
Denne derimot! Det var min favoritt av rødviner på Non Dos sin vinsmaking for juli. Kommer i juli, så derfor ingen link. Fromm La strada er laget på 100% Pinot Noir og kommer fra Malborough, New Zealand.
Supergod og billig riesling. Gustavshof Kalkstein Riesling Trocken 2014. Eplesmak og superfrisk.
Supergod og billig riesling. Gustavshof Kalkstein Riesling Trocken 2014. Eplesmak og superfrisk.
Kveldens store overraskelse. Cider! Jeg digger cider! Valdedios Sidra de Asturias kommer på polet i juli og er tørr, ikke så snerpete som cider kan være. Den er laget på 100/ epler og er en naturcider. Løp og kjøp! Prisen blir 110 kroner. Har du aldri prøvd cider før, er dette anledningen.
Kveldens store overraskelse. Cider! Jeg digger cider! Valdedios Sidra de Asturias kommer på polet i juli og er tørr, ikke så snerpete som cider kan være. Den er laget på 100% epler og er en naturcider. Løp og kjøp! Prisen blir 110 kroner. Har du aldri prøvd cider før, er dette anledningen.
Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Deilige, italienske kjøttboller? Close, but no cigar!

Nå kommer den blå vinen! Men er dette bare kødd?

Neste

Legg igjen en kommentar