Hver morgen klokken 10 seiler ferden til Christians ø ut fra den lille havnen i Gudhjem. Og hver morgen står et lite kor og synger den avsted. Jeg var med å synge denne morgenen “Hvem kan seile foruten vind” sammen med lokale.
Gudhjem er også stedet der den kjente retten ”Sol over Gudhjem” stammer fra. Dette er et smørrebrød med røkt sild, hakket løk, reddiker, fingersalt og rå eggeplomme på toppen (egget er solen). Det smaker vanvittig godt og du får det over hele Danmark, ikke bare her på Bornholm.
”Sol over Gudhjem” er også en kokkekonkurranse. Den arrangeres av Mikkel Marschall og hans bror Mads. Mikkel er vår guide i dag og han står på den lille plassen utenfor «Bechs chocolade» og forteller oss om hvor så forhold det var da de startet med denne konkurransen i 2009 etter å ha hoppet av hardkjøret som chef på Michelinrestauranter i utlandet og på Kadeau (Michelinrestaurant på Bornholm). Konkurransen er blitt så stor og attraktiv at den har havnet på nasjonal tv. Maaemos, Espen Holmboe Bang, skal være meddommer i år og det er ventet godt over 60 000 besøkende.
I fjor promoterte ”Sol over Gudhjem” konkurransen med en pop-up restaurant i Mathallen i Oslo. Jeg spiste der og alt om det kan du se her.
I Gudhjem kommer en pike forbi oss med det som må være verdens største is. Sjekk ut denne da!
Tilbake til det kjente smørrebrødet ”Sol over Gudhjem”. Røkt fisk er en spesialitet på Bornholm, og ellers i Danmark. Jeg husker fra mine sommerferier i Gilleleje (på Nord-Sjælland) at vi tok turen ned på havnet til røkeriet for å kjøpe røkt sild. Det var høytid. Ikke bare å spise den, men å komme inn i røkeributikken og kjøpe de gullglinsende fiskene som hang vakkert på rad og rekke. Det er mange små bein i sild, men det gjorde ingenting, så lenge jeg kunne nyte smaken av ekte røkt fisk. Så var det å ta dem med til sommerhuset og rense dem for skinn og så mange bein som mulig. En tur innom bakeren for å kjøpe ferskt rugbrød eller franskbrød måtte til for så å smøre et godt lag smør på skivene. Fisken på toppen og finhakket løk, reddiker og kanskje litt hakket gressløk for fargens skyld, før man balanserer et rått egg på toppen. Nam! Og etter at jeg ble gammel nok, fikk jeg også en Hof (Carlsberg) og ”en lille en” til. Komplett lykke.
Min Sol over Gudhjem:
Min Sol over Gudhjem (bildet på toppen av innlegget) er laget med varmrøkt makrell. Det får du kjøpt absolutt overalt i norske matbutikker. Billig og veldig godt. Rens fisken for bein og skinn. Bruk gjerne fingrene til dette. Ha fisken i en blender og kjør til en mousse sammen med 1-2 ss majones eller rømme. Tilsett litt salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Nå har du en herlig makrellmousse. Jeg legger dette på en skive mørkt brød. Så legger jeg på noen tynne løkskiver, tynne skiver reddiker, litt flaksalt og urter. På siden har jeg en eggeplomme som jeg heller over smørrebrødet når jeg er klar til å spise. Dette er nostalgi, lykke og velvære på en gang. Makrellmoussen blir ekstra god hvis du lar den stå i kjøleskapet noen timer.
På denne Bornholmturen går også turen innom et fiskerøkeri av gamle sorten, Hasle Røgeri. Det finnes ikke mange av disse igjen, for de unge finner ikke glede i å spise tradisjonsmaten som har gjort Bornholm så kjent. Det er fryktelig synd. Overalt på øya kan man se små hus med store piper ved sjøen. Disse er gamle fiskerhus der fiskerne selv røkte fisken etter at de kom i land. På Hasle røkeri røyker de sild, makrell, laks, ål og reker. De har til og med begynt å røyke havsalt – et meget vellykket ekseriment. Jeg fikk et glass med hjem som jeg har begynt å bruke, og jeg kan anbefale det på noe så enkelt som stekte poteter eller et stekt egg. Det hever smaken til nye høyder.
På Hasle Røgeri bruker de ældetre til røykingen. Kubbene bestilles fra en leverandør som må kutte dem i akkurat passe stykker. Fisken røykes over åpen ild, og dette er det eneste røykeriet på Bornholm som gjør det slik. Klokken 06.00 startet røykingen, og det er silden som er først ut. Dette var tidligere jobb for kvinnene, for mennene var ute å fisket. Grunnen til at de røkte fisken var for at den skulle holde seg lengre. Det var jo ikke kjøleskap i de dager. Fisken tørkes først i ca 1 ½ time før den settes lengre inn i ovnen på 70-80 grader. Så sjekkes fisken om den har den rette farge og konsistens før den settes inn i ovnen, denne gang med et ”teppe” over kullet slik at røykeprosessen kan starte. Selve røykingen tar ca 2 timer.
Sild klar til røyking.
Kommer du til Bornholm vil jeg anbefale deg å besøke et slikt gammeldags røykeri. Du kan handle med deg fisk hjem eller du kan spise i kaféen. Vi spiste en buffet slik at vi fikk smakt på alle de deilige røkte produktene. Jeg anbefaler især de nydelige røkte rekene. Du får kjøpt slike på noen fiskebutikker i Oslo.
Til info: Jeg har vært på tur til Bornholm med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.
Snakker vi om varmrøkt sild til «sol over Gudhjem»?
Varmrøkt sild:)