Grillkylling med herlig tilbehør til pinsehelgen

L1130657

 

Mine faste lesere vet at jeg elsker krydder, og jeg lager vanligvis kryddermiksene selv. Da står jeg og måler opp, rister hele krydder i pannen og knuser dem til pulver i morteren. Jeg skjønner at ikke alle andre synes det er toppen av lykken. Så da jeg ble spurt om å teste ut en kryddermiks fra Santa Maria tenkte jeg ok, la meg se om dette kan måle seg med mine egne kryddermikser.

Jeg ble bedt om å teste en tørr rub av typen «allround». Dette er en kryddermiks som egner seg til svin, okse og kylling og som skal gi en deilig skorpe og smak til kjøttet. Den inneholder krydderne salt, paprika, chili, hvitløk, røkt paprika, ingefær, sukker, løk, sort pepper, persille og koriander. So far, so good. Rene krydder uten noe tull. Jeg er opptatt av hva ferdige produkter inneholder og jeg ønsker ikke å ha i meg ting jeg ikke vet hva er.

Sukkere som er i kryddermiksen er med til å karameliserer kjøttoverflaten og gi den et sprøtt og deilig ytre. Min opplevelse av ferdigmiksede krydder er at saltinnholdet er høyt og at de andre krydderne havner i skyggen. Det synes jeg definitivt ikke i dette tilfellet. Produktet inneholder ikke smaksforsterkeren glutamat E 621 – som gir den ekstreme saltsmaken i mange produkter. Balansen mellom de forskjellige krydderne er perfekt.

Allround RUB fra Santa Maria er en pose ferdigblandet krydder som du gnir kjøttet inn med. Du kan så grille det, steke i pannen eller i ovnen. Jeg valgte ovnen.

Retten jeg lagde var kyllingvinger (eller overvinger som det egentlig er) med grillet mais, grillet paprikasaus og en god potetmos til. Det ble et skikkelig festmåltid!

Jeg startet med å gni kyllingvingene inn med rub. Så la jeg dem i kjøleskapet til dagen etter. Du trenger ikke gjøre dette, men jeg vil oppnå maksimalt med smak og da gir jeg krydderne tid til å sette seg i kyllingkjøttet og i skinnet, som skal bli sprøtt og godt.

Rub fra Santa Maria og rå kyllingklubber.
Rub fra Santa Maria og rå kyllingvingene.
L1130612
1 pose rub er perfekt til 8 store kyllingvinger. (bruker du mindre vinger, rekker posen enda lenger) Nå kan du dekke til formen med plast og la krydderne trekke inn i kjøttet og skinnet natten over, eller du kan grille dem/steke dem med en gang. Hvor lenge klarer du å vente?

 

Dagen etter slo jeg på stekeovnen min på 230 grader og grillelementer. Jeg helte litt olivenolje over kyllingklubbene. Bare bittelitt.  Jeg satte det ildfaste fatet med kylling inn, nederst i ovnen. Etter 15 minutter snudde jeg kyllingvingene og stekte videre i ca 15 minutter. Det kommer litt an på størrelsen på kyllingvingene og hvilken ovn du har. Kjenn med en spiss kniv innerst mot beinet for å se om kyllingen er ferdig. Skinnet skal være lekkert, sprøtt og ha en fin farge.

I bunnen på det ildfaste fatet har det dessuten dannet seg en herlig sky av oljen, krydderne og kyllingkraft. Denne tar du vare på og heller over kyllingen rett før servering.

Kyllingvingene kan selvsagt grilles på gass/kullgrill. Sørg bare for å legge dem på indirekte varme slik at krydderne ikke brenner seg. Kjøtt med bein trenger indirekte varme for at ikke kjernen skal være rå og skinnet brent.

Perfekt stekeskorpe. Skal si disse klubbene fikk ben å gå på!
Perfekt stekeskorpe. Skal si disse vingene fikk ben å gå på!

Så over til tilbehøret:

Potetmosen lager du ved å skrelle faste poteter, som f.eks Beate. Skjær potetene i store terninger og kok dem i en gryte vann (ikke tilsatt salt) til de er møre. I en annen gryte smelter du smør (2 ss per 5. potet) og melk (1/2 dl per 5. potet). En god klype flaksalt, sort pepper og litt revet muskatnøtt. Smør-melken spes sammen potetene når potetene er ferdigkokte og vannet er helt av. Mos potetene og smak til med mer salt.

Maissalaten: Nå er det mulig å få fine, ferske maiskolber i butikken. Har du en grill eller grillpanne griller du dem møre her. Ikke la dem ligge så lenge at de blir til popcorn, da. Maiskolbene kan selvsagt også kokes, men det er noe spesielt med smaken av grillet mais. Når de er ferdige setter du dem på høykant, og med en kniv skjærer du av kjernene. Ta dem over i en skål og dryss litt flaksalt over og litt god olivenolje. Bladpersille er godt til.

Paprikasausen: Dette er en smaksbombe av dimensjoner. Jeg elsker å bruke denne til all type sommermat. Du lager den enkelt ved å legge 2 lange paprika på grillen eller under grillen i stekeovnen. Grill til skallet blir lettere sort og paprikaene faller sammen (da er kjøttet varmebehandlet). Ta paprikaen av grillen og legg dem i en plastboks med lokk i 15 minutter. Nå blir det lettere å skrelle av skinnet. Fjerne skinn og kjerner (+ stilken) og ha paprikakjøttet i en høy beholder sammen en klype flaksalt, 1 hvitløksfedd og 2 ss god olivenolje. Kjør med stavmikseren til du har en glatt saus. Ferdig!

Sommermaten er servert.
Sommermaten er servert. Rub fra Santa Maria får du i dagligvarebutikker over hele landet.

Smaken på kryddermiksen er hverken for hot eller for dominerende. Jeg kjenner spesielt paprikaen, ingefæren og hvitløken. Dette er en kryddermiks jeg trygt kan anbefale. Dessuten, det er jo bare en pose med blandede krydder, og har du ikke et stort krydderskap slik jeg har, kan man like gjerne kjøpe en av disse ferdige blandingene. Ingen skumle ingredienser i posen heller.

Dagen etter prøver jeg den samme rubben på et kyllingbryst og steker den i ovnen med det samme. Kyllingbrystet ble veldig saftig og krydderene smakte masse. Jeg skar skiver av kjøttet og blandet meg en deilig salat med maisen og paprikasausen fra dagen før. Paprikasausen er perfekt som dressing.

Kyllingsalat med rester, agurk, spinat og chili.
Kyllingsalat med rester, agurk, spinat og chili.
 Til info: Dette innlegget er skrevet på oppdrag av Santa Maria. Min opplevelse av produktet er ektefølt og oppriktig.
Forrige

Dekadent hummersalat og et bad i havet

Sol over Gudhjem

Neste

Legg igjen en kommentar