Slik skaper du Aperitivo-stemningen hjemme

(Betalt partnerskap med Prosciutto di Parma)
Ah, som jeg savner Italia! Jeg savne Italia så mye at jeg til og med har gått på italienskkurs denne høsten. Og ikke bare det. Jeg sluker alt jeg kommer over av gode og mindre gode italienske filmer og serier. 

Og selvsagt hører jeg italiensk musikk. Min mann, Erik har laget en fenomenal playlist på Spotify som vi spiller om og om igjen – og gjerne til pasta, pizza, risotto eller til Aperitivo. 

Her finner du playlisten som kan sette deg i en ekte Aperitivo-stemning. 

For hva er Aperitivo? 

Er det en drink? 

Nei, det er et begrep som kan oversettes til aperitiff, men som brukes på en litt annen måte enn den vi forbinder med ordet. 

Det er en slags Happy Hour, men så er det ikke det heller. Det er mer enn det. Det er drikke, men også mat, det er sosialt og det er tradisjon. Og alt dette før du skal sette deg å spise og drikke igjen litt senere på kvelden. 

Aperitivo-kulturen finner du over hele Italia, og mange andre steder i verden  etterhvert. 

Hva du spiser til glasset med noe godt i kommer helt an på hvor i landet du er. Men du vil alltid finne spekemat, oliven, en ostebit, chips og noen brødretter. Salte ting vil gjøre deg mer tørst og dermed vil du kanskje bestille det ekstra glasset med noe godt å drikke før du går hjem for å spise mer. 
Drikken og maten skal gjøre magen klar for å spise mer. Det er egentlig det som ligger i ordet “Aperitivo”. 
For dette er slik det vanligvis foregår: “Inngangsbilletten” er å betale for en drink, og så får du gjerne maten gratis. 

I Roma har de gjort butikk av det og mange steder tar til og med betalt for snacksen. Mens i Milano finnes det egne Aperitivo-steder som tilbyr store buffeer med mat mot at man kjøper en drink.
I Venezia kaller de smårettene for cicchetti, men selve handlingen er fremdeles Aperitivo. 

Jeg liker aller best å gå på steder som setter sammen en passende asjett med godsaker og små skåler med det ene og det andre og serverer det sammen med drikken man har bestilt. Klassisk og enkelt er min favoritt. Jeg vil heller ha få gode ingredienser enn mange halvgode. 
Kvaliteten kan variere fra sted til sted. Noen lager snacksen selv, mens andre spekulerer i profitt og velger billige ingredienser for å spare inn gevinsten. 

Jeg vil alltid ha god skinke til drinken. Og hvis jeg skal få lov til å velge fra øverste hylle, så er det Prosciutto di Parma jeg vil ha. Den deilige skinken fra Parma er kjent og kjær i Norge også. Den koster litt mer, men det kjennes også på smaken.

Prosciutto di Parma er saltet og speket kvalitetsskinke som ofte serveres i tynne skiver. Denne type spekeskinke omtales også som prosciutto crudo, da credo betyr tørket. Kjøttet som brukes er utelukkende italiensk og det er ikke tillatt å tilsette noen tilsetningstoffer til produktet, noe som gjør Prosciutto di Parma til et 100 % naturlig produkt. 

Se etter logoen med den femarmede kronen for å være sikker på at skinken du kjøper er Prosciutto di Parma.

Les mer om produktet her. Og sørg også for å følge Prosciutto di Parma i Norden på Instagram for å få med deg fine oppskrifter og inspirasjon.

Hva trenger man av utstyr for å lage Aperitivo-stemning hjemme?
Servietter og tannpirkere holder i massevis. Du bruker tannpirkeren som gaffel til å hente en oliven, en skive Prosciutto di Parma eller en ostebit. Det skal være enkelt, godt og avslappet. 

Lag små crostini med pålegg på. Du skjærer en baguette i skiver og rister dem enten i brødristeren eller i ovnen til skivene er gylne. 

Mine to varianter består av dette:

Tomat og olivenolje: Skjær små, smakfulle tomater i små terninger. Legg dem i en sikt og rist av overflødig væske. Bland tomatene med litt god olivenolje, salt og pepper. Bland med hakket basilikum og legg på brødskivene.

Ricotta og trøffelolje: Legg litt ricotta på skivene med en skje og drypp et par dråper god olivenolje eller trøffelolje over. Dryss hakkede pistasjnøtter og noen flak salt over i tillegg. Du kan erstatte oljen med god kastansjehonning hvis du heller vil det. 

Sett frem en skål peanøtter, salt potetgull, gode oliven og selvsagt et pent fat med deilige tynne skiver Prosciutto di Parma.
Nå har du laget ekte Aperitivo-stemning i ditt eget hjem.  

Men vent litt… 
Drikke må man ha! 
Her kommer forslag til drinker du kan lage til Aperitivo-stunden.

Hva drikker man? 
Det kan være så mangt. Det kan være et glass prosecco eller spumante, et glass lokal rød- eller hvitvin, et glass vermut, en frisk Aperol Spritz eller den bitrere fetteren Campari Spritz, men også sterkere drinker som klassikeren Negroni. Til italiensk mat drikker du selvsagt italiensk drikke.

Her får du oppskrift på tre gode drinker som du kan drikke til deilig Prosciutto di Parma, chips, oliven og annen digg Aperitvo-mat.

Alle drinkene er til en person. For alkoholfritt alternativ vil jeg anbefale deg å kjøpe en flaske Everleaf. Den er bitter og fungerer supert med blant annet tonic for en god alkoholfri drink for den som vil ha noe mer voksent i glasset enn eplemost. 

Aperol Spritz, Milano-Torino og Negroni. Tre knakende gode drinker til Aperitivo-stunden.

Aperol Spritz 

Dette har blitt selve sommerdrikken. Du har sikkert sett den knalloransje drinken som har tatt Norge med storm de siste årene. Jeg elsker Aperol Spritz på vinteren også, jeg. I Roma i sommer fikk jeg den varianten jeg hittil har satt aller mest pris på og det er versjonen uten soda.
Men den klassiske varianten er bygget opp etter 3-2-1-metoden og den får du her:

9 cl prosecco
6 cl  Aperol
3 cl kullsyrevann
Is
Appelsinskive 

Ha is i et glass. Hell på prosecco, så Aperol og topp med kullsyrevann. Rør forsiktig og ha en halv skive appelsin i glasset. 

Milano-Torino

(eller “Mi-To” blant kjennere)
3 cl Campari
3 cl Vermouth di Torino (eller annen rød vermut)
Appelsinskive
Is

Rør Campari og vermut med masse is slik at drinken blir skikkelig kald. Hell i glass (men la isbitene bli igjen i røreglasset) og server med appelsinskive.
Tilsetter du litt kullsyrevann til denne drinken har du plutselig en drink som heter “Americano”
Og skipper du vermuten og bytter den ut med tørr hvitvin og beholder kullsyrevannet og Camparien, har du en “Bicicletta”. Her brukes ofte sitronskive fremfor appelsin. 

Sånn kan man holde på å lage nye drinker til nye Aperitivo-kvelder. 

Negroni

Du trenger tre like deler av Campari, vermut (gjerne rød og søt) samt gin. Du kan bytte ut gin med blank akevitt for en norsk vri). Fordi dette er en så enkel drink å lage, er det også like viktig å måle opp korrekt. En Negroni ute av balanse er ingen god Negroni. 

3 cl Campari
3 cl gin
3 dl rød vermut
Is til røring og til drinken
Appelsinskall 

Ha Campari, gin og vermut i et røreglass med masse is. Rør i en retning med en skje til drinken er skikkelig kald. Sil over i glass med is. Med en potetskreller skjærer du stimler av appelsinskall. Vri over drinken og pynt så med den i glasset.

Her er playlisten igjen, forresten. Den setter deg garantert i rett stemning.

Saluti!

Forrige

Få ekte tysk julestemning

Perfekt langtidsstekt ribbe for dummies

Neste

6 kommentarer om “Slik skaper du Aperitivo-stemningen hjemme”

  1. Her i Granada har tapas/aperitivo/afterwork og “ mellomwork” møte venner og drikke noe før man går hjem til lunch, alltid vært populært, Hyggelig at du inporterer til Norge.
    Hils Erik og takk for Playlist, vi elsker den❤️??

    Svar
    • Skulle ønske vi hadde samme kultur her i Norge. Elsker denne formen for sosial aktivitet. Håper flere lar seg inspirere av det. Skal hilse Erik fra deg. Da blir han glad. Vi elske denne listen og spiller den hele tiden – også uten aperitivo.

      Svar

Legg igjen en kommentar