Mat er medisin

Husker dere at jeg la ut blogginnlegg om min helsetilstand? Jeg hadde vært dårlig i tre år uten at legene her hjemme hadde kunnet gi meg en diagnose. Perioder opp mot 6 måneder med feber hver dag, utmattelsessymptomer, utslett, vondter i hele kroppen osv…

Jeg synes jeg skylder dere å fortelle hvordan det går med meg etter at jeg stakk av gårde til India i oktober i fjor. Der fikk jeg en fullstendig detox av kroppen, legekonsultasjon hver dag, ayurvedisk behandlinger i opp til 4 timer hver dag, yoga, meditasjon, vegetarisk kosthold, ayurvedisk medisin tre ganger om dagen, frisk luft og fullstendig avslapning. Hosten jeg hadde i syv måneder forsvant etter noen dager…

Det var rart å komme tilbake til den kaotiske verden der jeg også begynte i ny jobb. (I samme forlag, men i ny redaksjon)

Nå har jeg gått på medisiner siden jeg kom hjem i november, trent jevnlig små økter med yoga og spist minimalt med rødt kjøtt. (kun hver 10. dag).

Jeg kan med glede fortelle at min helsetilstand er så godt som normal! Jeg har masse energi og jeg må ikke ta pauser når jeg går opp trappen til leiligheten min i 4. etasje. Når jeg blir syk (ja, for jeg blir jo syk som alle andre blir) går det over fort. Kroppen restituerer seg kjappere. Du aner ikke hvor mye dette betyr for meg og mannen min. Det har vært tre tøffe år for oss begge der vi egentlig ikke har kunnet planlegge hyggelige aktiviteter fordi vi ikke har visst hvordan formen min har vært. Feriene vi har hatt har alltid inkludert besøk hos lege og dager i sengen. Jeg har vært så sliten, så sliten.

Man tenker ikke over hvordan det er å være syk når man er frisk. Jeg er så takknemlig for at jeg har en mann som sa ”reis til India og ta tre uker med behandling. Det må vi ta oss råd til. Helsa kommer først”. Vi måtte jo tro at det ville hjelpe meg. Og det gjorde det.

Å gå til fastlegen i Oslo har vært en blanding av følelsen å være hypokonder og en følelse av å være medisinsk prøvekanin. Nå slipper jeg forhåpentligvis å renne ned dørene der på en stund.

Men jeg må passe meg. Det er viktig å fortsette med et riktig kosthold: Begrense inntak av rødt kjøtt (nesten bare spist fisk, skalldyr, kylling og viltkjøtt), sukker, melkeprodukter og syrlige frukter. Dette er matvarer, som i min kropp, gjør at betennelsesnivået øker. Og betennelser er grobunn for sykdommer.

Igjen har vi et eksempel på at mat er medisin. Man skal ikke undervurdere denne påstanden. Det har fungert for meg, og jeg tror virkelig det vil fungere for andre som sliter med sykdom.

PS: Jeg hadde lovd dere mange vegetariske retter fra min Indiatur, men notatboken min er på ferie et eller annet sted, og inntil da får jeg ikke delt oppskriftene med dere. Men forhåpentligvis dukker den opp en dag.

 

PPS: Etter at jeg skrev dette har jeg fått mange mailer og meldinger om jeg kan dele noen tips til ayurvedisk kosthold. Ayurvedisk helse er holistisk og individuelt (det er det som gjør det så bra!) derfor har jeg ikke frontet ayurveda på bloggen min og i rettene jeg har laget. Dette er fordi dette er bra for meg, ikke nødvendigvis for deg. Men vil du lære om ayurveda og den tankegangen anbefaler jeg deg en fantastisk bok som finnes oversatt til norsk. den er skrevet av Pukka-te grunder Sebastian Pole. Her kan du lese mer om den.

I siste nummer av Delicious (et av mine favorittmagasiner) kan du lese om hvordan du kan spise deg frisk med Ayurvedisk kosthold.

Fra bladet Delicious.
Fra bladet Delicious.

 

Forrige

Ribbe med nye smaker

Innbakte frokostegg

Neste

11 kommentarer om “Mat er medisin”

 1. Utrolig spennende tema. De som har greie på det sier at vår helse og levealder påvirkes 80% av det vi spiser og 20% av trening. Interessant!
  Godt at du er bedre 🙂 Og takk for at du deler! Her går det også mindre og mindre i rødt kjøtt…

  Svar
 2. Spennende å lese Helle, og ikke minst veldig godt at helsa di er i stor bedring! Man glemmer ofte de mest basale ting i vår travle verden. Men jeg er helt enig med deg, at hvis man går tilbake til «røttene» og lytter til kroppen og dens grunnleggende behov (ren mat, ro, frisk luft osv.) kan mye være gjort. Og sant, man tar ofte helsa som en selvfølge helt til man mister den. Lykke til videre!

  Svar
 3. Så flott å lese. Det er til ettertanke for flere av oss. Det er mye vondter ute å går – og jeg tror også veldig på kostholdets effekt på helse. Men det er et grep man må bestemme seg for å ta. Og å leve etter det. Og som du sier.. Man husker nesten ikke hvor syk man har vært når man føler seg bra. Flott at du deler litt fra ditt eget – private – liv 🙂 God helg!!!

  Svar
 4. Så bra at du har funnet balansegangen i matveien. jeg ble også syk for noen år siden, hjerte og nyre problemer, høy kolestrol ,nå bruker jeg kinesiske urteblandinger, røtter etc. Magen holder jeg i stand med Kuzu, kjøpes i helsekostbutikker, koker en spiseskje sammen med 3 opphakkede dadler i vann ( 1 stort glass) i 10 min. 3-4 dager i uka. Pluss at jeg maler opp linfrø, chia frø og sort sesamfrø og tar 2 spiseskjeer av dette hver dag. Har kuttet ut det meste av kjøtt og meierivarer, spiser kun gjeit ost ( jeg bor i Spania så vi har jo veldig mange flotte geitoster) og bruker kun AOVE virgen extra oliven olje for å tilberede mat, og salter kun med Rosa Himalaya salt. På meg virker dette som vidundermedisiner, har byttet ut Apoteket mot Helsekostbutikken, og der får jeg også mange gode råd. Jeg blir snart 60 men det føles ikke sånn, trim, frisk luft og kontakten med naturen har også forbedret mitt liv. Og kuttet ut kaffe ikke minst, byttet mot urter og roi bos . Håper jeg kan hjelpe deg og noen andre med dette.

  Svar
 5. Jeg har også forsøkt å legge om kosten mer i tråd med Ajurvediske prinsipper. Bruker blant annet ghee når jeg steker istedenfor smør. Kanskje ghee er noe du kan skrive litt om i et av dine innlegg? Gleder meg til å følge bloggen din videre. Regner med at den i blant vil bli preget av ditt nye kosthold. Ta godt vare på deg selv framover.

  Svar
  • Hei Kristine! Takk gor melding:) Jeg bruker også ghee og har skrevet om det på bloggen. Bare søk på det, så kommer det opp. Jeg har laget mat etter ayurvediske prinsipper i lang tid nå og også på bloggen, uten å si at det er ayurvedisk. Grunnen til at jeg ikke har skrevet at det er ayurvedisk er at dette er riktig mat for meg, men ikke nødvendigvis løsningen for alle. Ayurveda tar utgangspunkt i tre forskjellige mennesketyper før diagnose og behandlingsform er klar, og jeg vil ikke at alle skal tro at dette er noe de blir frisk av uten å ha vært hos en ayurvedisk terapeut. Men at det har hjulpet meg er det ingen tvil om:) pass godt på deg selv også:)

   Svar

Legg igjen en kommentar