Ved klippene, nesten nede ved vannet ligger Stammershalle Badehotel, nordøst på Bornholm. Dette er mitt aller første møte med den danske øya, men definitivt ikke den siste. Jeg får en helt spesiell ro på slike plasser som ligger ved havet og der ting går i et avslappet tempo. Alle snakker rart, ja det høres nesten ut som om de prøver å snakke norsk iblandet litt svensk. Men de later ikke som, de snakker en egen dialekt.
Det dufter nydelig flæskesteg i hele hotellet da jeg ankommer. Stedet er innredet med gamle detaljer og det herjer en ro. Det føles som å komme hjem til noen privat. Jeg bodde på dette badehotellet et par netter og hadde noen utsøkte måltider her. Frokostene var noe av det deiligste du kan tenke deg. Forskjellige ting hver dag: hjemmelagde marmelader, nybakt brød, musli, pålegg, pannekaker, salater og en silkemyk eggerøre, frisk frukt og små søte skåler med kjøleskapsgrøt. Alt sammen presentert på den vakreste måten.
Smøret ble lagt på en fjærestein. Servisene av kongelig porselen. Glassene fra det lokale glassblåseriet Baltic sea glass.
Et av de aller beste marmelader jeg noen gang har smakt lages på dette hotellet. Sitronmarmelade med vanilje. Jeg spurte om oppskriften, men fikk beskjed om at det ikke er noen oppskrift. Man prøver seg fram. «Og du blir forbauset over hvor lite sukker som trengs», sier Henrik Petersen. Han og kona Henriette Lassen driver hotellet og har gjort det siden 2011. Henriette lager frokostene og står for innredningen, mens Henrik styrer hotellet. Da de overtok ville de ha et lite hotell og et stort kjøkken. De har en av Danmarks beste kokker, Daniel Kruse som kjøkkensjef, og den dagen jeg ankommer hotellet har de nettopp blitt sjenket seks stjerner (maksscore) i bladet Smag & Behag (et magasin som i denne utgaven hadde et stort Bornholm-spesial). Daniel Kruse er en anerkjent dessertkokk og har fortid på Conditori La Glace i København. Kjøkkenet på Stammershalle Badehotel er nynordisk med lokal mat i sesong. Hotellet får de beste råvarer fra de lokale fiskere, grønnsaksmarker, skogen og leverandører fra nærmiljøet.
Syltetøyet måtte jeg rett og slett prøve å lage. Oppskriften til 3 glass syltetøy er som følger.
5-6 saftfulle sitroner
skall av 1/2 sitron
5 dl sukker
1 vaniljestang skåret i to på langs, så i to biter til
2 ts agar-agar (asiatisk stivelsesmiddel laget på alger. Vanlig syltepulver kan brukes)
Skjær sitronene slik at du får av skall og det hvite. Skjær fileter av sitronene slik at du får med minst mulig av «skilleveggne» inne i sitronen. Legg i en gryte med sukkeret, finstrimlet sitronskall (kun det gule) og vaniljen. Kok opp. Kok inn ca 15 minutter. Tilsett agar-agar og la det tykne litt. Smak til om det trengs mer sukker. Slå av platen og la gryten kjøle seg ned en kvarters tid før du heller innholdet over i sterile syltetøysglass.
Tilbake til badehotellet og roen: Kvelden siger på og det er tid for gourmetmiddag på Lassens restaurant som ligger på Stammershalle badehotel.
Den ene fantastiske retten etter den andre blir servert sammen de deiligste vinene.
Så er det kaffe i den lille hyggelige stuen før jeg tusler inn på rommet mitt og sover de søteste drømmer. Det er en holistisk opplevelse på Stammershalle: Stillheten, maten, havet, fuglekvitter, lyset, den friske luften.
På berget ned mot havet plukker NOMA grønne einebær for å male til pulver og bruke i rettene sine på Michelinrestauranten i København. Skogsløk vokser vilt der. Tangen brukes til mat. Og blir man lei av å spise kan man ta seg en kajakktur i nærheten. Jeg prøvde det for første gang, og det var utrolig morsomt.
Hei,
Vet du hvor man får tak i agar-Agar i Oslo?:)
asiatiske butikker har det:)