Signaturburgeren til Nicolai

Fra og med i dag og frem til 4. oktober kan du smake den første burgeren i «The Signature Series». Dette er et konsept fra Burger Bar i Oslo der kokker som Burger Bar er fan av, blir utfordret til å lage sin signaturburger. Planen er å presentere tre slike før jul og fire fra jul til påske.

Først ut i serien er danske Nicolai Lundsgaard som er kjøkkensjef ved Det norske kongelige hoff. Han har tatt utgangspunkt i en rett som nesten alle liker, nemlig biff, bearnais og pommes frites.

Nicolai ved grillen.
Nicolai ved grillen.

Privat spiser Nicolai helst pizza og sushi, og han lager det ikke selv. Etter en lang arbeidsdag orker han ikke stå bak grytene. Men selvsagt liker han også å bite inn i en saftig burger. Det blir man jo aldri lei av.

Burgeren han har laget er en fransk bistro-burger med to typer bearnais-saus til. En kald variant som du kan dyppe pommes fritesen i og en varm til å ha på burgeren. Det å serverer to typer bearnais-sauser bød på problemer da jeg var på prøvesmaking. Den vanvittige varmen fra grillen på kjøkkenet gjør nok at de holder seg til en variant i perioden burgeren er i salg på Burger Bar.

Og hva gjør en kjøkkensjef ved Det kongelige hoff som burgerflipper på Burger Bar egentlig? Nicolai har i 7 år vært medlem på det norske grill-landslaget som hvert år konkurrerer i VM i BBQ i Memphis. Så grille kan han, selv om dette ikke er den type mat an lager til daglig i jobben sin.

Men over til hovedpersonen, som faktisk er burgeren:

Burgeren er laget av høyrygg og bryst av okse. Den er rosa i midten og maskulin i størrelsen. Her snakker vi ekte kjøttpuck!

Tilbehøret derimot har feminine og delikate smaker. Det er strimlet isbergsalat i bunnen, så en bifftomatskive marinert i olje og eddik. På toppen av burgeren er det strødd et delikat lag med røkt salt smakstilsatt med chili, kanel og 4 typer pepper. (dette ga en skikkelig god smak til kjøttet). En skive røkt cheddar på toppen av den igjen, så sprø løkringer og bløte løk (bløte løk er hans danske innslag). På toppen av dette lå sprøstekt panchetta og grillet paprika (deilig røktsmak) og små skiver av cornichons (franske sylteagurker). Brødet er det klassiske florlette Burger Bar-brødet. Nicolai ville egentlig ha sorte sesamfrø på brødet, men det bød på problemer, så det ble klassikeren med hvite sesamfrø.

Burgeren serveres ikke med ketchup eller sennep (selv om det er en dæsj dijonsennep i bearnaisen), men Nicolai sier at hvis man virkelig vil ha det, da skal du selvsagt få det, men i utgangspunktet er denne burgeren en ketchup- og sennepsfri burger,

Jeg spør ham om dette er noe han kunne ha servert på slottet, og det kommer kjapt et «ingen kommentar» tilbake. Jeg spør også om det er noe med burgeren som er inspirert av hans jobb på slottet, og igjen kommer et «ingen kommentar» tilbake. Selv om jeg ikke får svar på disse spørsmålene liker jeg å tenke at kongen har fått lov til å prøvesmake en av disse deilige burgerene på kjøkkenet på Slottet. Og hadde jeg fått det bekreftet hadde jo tittelen selvsagt hatt noe med «Burger King» å gjøre, men dessverre blir dette kun en fin tanke oppe i hodet mitt…

Nicolai Lundsgaard er selv tilstede bak grillen lørdag 6. september.

Nicolai og jeg på Burger Bar.
Nicolai og jeg på Burger Bar.
Forrige

Bli kjent med Norges beste bartender

Manfreds og det gode liv i Jægersborggade

Neste

Legg igjen en kommentar