Ribbe er enkelt å lage, så ikke gjør som morra di sier!

Jeg var på Bondens marked sist lørdag, og her hadde jeg fått holdt av et stykke herlig ribbe fra frittgående griser. Leverandøren var en av mine favoritter, nemlig Haugen gardsmat.

Ja, det er ikke billig å kjøpe slik en flott gris, så da er det ekstra viktig å gjøre litt ekstra stas på den.

Mannen i Haugen gardsmats bod på Bondens marked sa til meg » Ja, så må du huske å salte den to dager før du skal tilberede den, da». Hæ? Jeg trodde ikke det jeg hørte. Holder man fremdeles på med det gamle trikset? » åh, nei, du. Denne ribba skal vi ha i kveld», sa jeg. «Jasså, men hvordan går du frem da?» spurte mannen. «Jeg krydrer ribba godt før jeg legger den i gryte med lokk og lar den ligge samme masse aromatiske grønnsaker og urter – i timesvis» .» Ja, da blir det masse smak i kjøttet», sa jeg. Og det blir det.

«Ikke gjør som morra di sier», sier jeg. Det er ikke vanskelig å lage ribbe. Ei må den ligge dagesvis i salt. Jeg sier ikke at det er feil. Det jeg sier er at det er så mange kompliserte regler for hvordan man skal lage ribbe, og de reglene følger gjerne generasjoner. Jeg tror mange ikke tør begi seg ut på ribbeprosjekter fordi alt blir fremstilt så komplisert. Jeg er en ekte ribbeentusiast, og jeg lager ca 12 stk i året. Jeg spiser ribbe året rundt. Søk på «ribbe» i søkefeltet på bloggen min, og se haugevis av spennende oppskrifter som jeg har laget tidligere.

Det jeg har laget nå er en ribbenstek. Ribbenstek er ribbe på dansk. Men dette er ikke den typiske ribbensteken som du får servert i Danmark. Jeg har selvsagt gjort det litt annerledes. Fy skam, tenker du kanskje? Vel, jeg er halvt dansk, så jeg føler jeg får lov til å justere litt.

Ribben en smult inn i et tykt lag krydder: allehånde, salt, pepper og masse Coleman’s sennepspulver. La alle sider og kanter få nok krydder. Sørg for at krydderet kommer ned i svorsprekkene.

IMG_9885I en stor gryte tilsetter du en løk i båter, 3-4 hvitløksfedd, 1/2 sellerirot i store terninger, masse fersk timian, et par laurbærblader og noen grener bladpersille. Hell på 2 glass eplejuice og et glass vann og la dette koke opp. Så strør du over en stor klype havsalt og 10 pepperkorn. Legg ribben på toppen, sett på lokket og sett hele gryten i ovnen på 90 grader i 4 1/2 time. Sjekk noen ganger underveis om du må tilsette mer væske. Så guffer du opp varmen til 200 og lar ribben bli god og varm. Nå vil du hører at fettlaget under svoren begynner å boble og poffe i været. Etter 30 minutter fjerner du lokket og slår på grillelementet. Resten av svoren popper seg fin og sprø.

IMG_9887

Ribben er ferdig. La den hvile seg før du skjærer skiver av den. Sil kraften fra gryta. Tilsett litt soyasaus og litt portvin, og du har tidenens beste saus.

IMG_9890

Karameliserte epler: Røde epler skrelles og deles i båter. I en panne smelter du en god klatt smør og en spiseskje sukker. Legg eplebåtene i og la dem ligge på medium varme til de er gylne og litt klissete av karamell. Snu dem og dryss masse frisk timian over. Så legger du svisker i pannen og varmer dem sammen eplene.

Kok poteter og server sammen epler, svisker, saus og ribbe. Server med en frisk rødkålsalat til.

Spis godt!

Forrige

Lag en kul wrap av julerestene dine

7 spennende måter å bruke ribberestene på

Neste

4 kommentarer om “Ribbe er enkelt å lage, så ikke gjør som morra di sier!”

  1. Hei,
    Hvor stor er ribbensteken i oppskriften? Denne vil jeg gjerne prøve, den ser nydelig ut 🙂
    Hilsen Camilla

    Svar

Legg igjen en kommentar