Drikke Vin

Perler på tungen

mars 3, 2016

Tirsdag kom Vinmonopolet med en helt ny kategori i hyllene: “Perlende vin”. Jeg er i ekstase! Dette er en kategori jeg har lengtet etter. Det er ikke musserende, det er ikke Champagne, Cava eller de vanligste Proseccoene, det er vin som har futt, men ikke så mye futt.Vinmonopolet setter som krav at produktet skal holde minst 1 bar trykk, og maksimalt 2,5 bar trykk. Til sammenlikning har champagne 5-6 bar trykk, og annen musserende vin 3-5 bar.

Du finner perlende vin fra prosecco og moscato til lambrusco, østerriske schilcher og portugisisk vinho verde. Du vil finne både økologiske, biodynamiske og nakenviner blant utvalget. De er supre å servere til mat. Noen bobleviner synes jeg kan bli for mye til mat. Ja, jeg drister meg til å si at jeg synes champagne ikke passer til hovedretter. Du sitter igjen som en oppblåst hval etterpå, og det er ikke spesielt behagelig. Men mye mat kler bobler, og da er det deilig at det er kommet viner som er perlende.

DSCF8658

Både rosa og boblende dråper er i full fart på vei oppover i salgsstatistikken på Vinmonopolet. Her har du to nakenviner som du finner i kategorien “perlende viner”. Meinklang Prosa er en allsidig matvin og funker supergodt som aperitif. Den kommer til å bli årets verandavin her i huset. Casa Belfi Colfondo Prosecco passer til lettere kjøttretter, fisk, skalldyr, salater og tapas og er både økologisk og biodynamisk fremstilt. Dette er prosecco laget på gamlemåten.

I de nye perlende-produktgruppene («perlende vin, hvit» og «perlende vin, rosé og rød») forholder Vinmonopolet seg til EUs lovverk, som omfatter vin med et trykk på mellom 1 og 2,5 bar. Viner med et trykk på over 2,5 bar klassifiseres som tidligere som musserende (til sammenligningn har for eksempel crémanter gjerne et trykk på 3-4 bar, mens champagner ligger på rundt 6 bar). Vinmonopolet har ikke tidligere hatt noen egen produktgruppe for perlende vin, og frem til nå har disse vinene derfor vært klassifisert som stille viner i sine respektive kategorier (for eksempel hvitvin, rosévin etc.). Det har blant annet gitt utslag i at slike viner i en del Vinmonopol-butikker har blitt plassert sammen med vin med samme farge i stedet for sammen med de musserende vinene, hvor kundene jo vil forvente å finne dem – og ved bestilling på Vinmonopolet.no er det selvsagt heller ikke enkelt å se at disse vinene er perlende om man ikke selv vet det fra før. Så derfor får du hele listen over perlende viner som polet har inne nå.

DSCF8681

Til info: Tre av vinene slippes først på fredag.

[table id=1 /]

 

Kanskje liker du disse også

6 Kommentarer

 • Svar Eivind Knudzon mars 4, 2016 at 8:55 am

  Hva er en “naken” vin og hvordan lages prosecco på gamlemåten?

  • Svar helle mars 4, 2016 at 11:57 am

   nakenvin er betegnelsen for viner som ikke er tilsatt tilsetningsstoffer. De kan være økologiske og biodynamiske. Prosecco laget på gamlemåten:Dette står i sterk kontrast til dagens enorme prosecco-industri. Den moderne
   måten å lage den perlende vinen på krever en rekke maskiner, trykktanker, filtre
   og isobariske tappelinjer, mens Casa Belfi Colfondo Prosecco danner bobler i fred
   og fordragelighet – helt uten innblanding fra verken maskiner eller mennesker.

 • Svar Eivind Knudzon mars 4, 2016 at 4:28 pm

  Uten tilsetningsstoffer? Er det mye tilsetningsstoffer i vin?

  Hvordan lager man vin uten menneskelig innblanding?

  • Svar helle mars 4, 2016 at 4:33 pm

   Du vil bli overrasket over hvor mye tilsetningsstoffer du finner i vin.

 • Svar Eivind Knudzon mars 5, 2016 at 10:57 am

  Det var dessverre omtrent like overbevisende som begrunnelsen for spaghettimonsteret.

 • Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: