tilbehør

Perfekt kålrabistappe til pinnekjøttet

desember 6, 2012

Krise i juleheimen da vi et år feiret jul i Frankrike og det var umulig å oppdrive kålrabi! Der gir de slik en grønnsak til dyrene. De anser det ikke for å være menneskemat. Jeg er så uenig!

Kålrabistapp er det aller beste tilbehøret i hele verden, synes jeg. Perfekt til pinnekjøtt, men også til røkt svinekam, svineknoker, spekeskinke. Ja, til og med til hvit fisk! Noen bruker gulrot i, noen bruker potet. Jeg bruker bare kålrot.
Jeg liker å gjøre litt ekstra stas på knollveksten, og skjemmer den bort med både kremfløte og en generøs smørklatt.

Slik lager du kålrabistappen min (som egentlig er en puré…):

1 kålrabihode (velg størrelse etter hvor mange mennesker dere er. Et lite er perfekt til 2-3 personer)
Skrell og skjær i 2 cm tykke skiver. Ha det over i en gryte med kaldt vann og kok dem møre. Sil av vannet.

I en kjele smelter du 50 g usaltet smør. La det bli lettere brunet for da dufter det og smaker så mye bedre. Tilsett 1 dl kremfløte og riv noen drag på et lite rivjern med muskattnøtt. Tilsett 1 ts flaksalt og litt pepper.

Ha smør/fløteblandingen i en blender sammen den mørkokte kålrabien. Kjør glatt til en fin puré.

Kålrabi kan smake litt stramt, så jeg har funnet ut at hvis man bruker blender fremfor rotmoser, tar du vekk en del av stramheten. Derfor bruker jeg denne metoden.

Hesjeøl smakte helt fantastisk til pinnekjøttet. Kan kjøpes på Vinmonopolet.
Gikk for en røkt gardspølse kjøpt i ferskdisken på Maschmanns matmarked. Nydelig tilbehør til urøkt pinnekjøtt.
Årets første pinnekjøtt kom fra Heidal. Innkjøpt på Bondens marked og smakte helt nydelig. Kan anbefales!
img_69422
Deilig sky med timian.

Vil du vite hvordan jeg lager pinnekjøttet? Klikk på lenken og få oppskriften på en litt spesiell måte å tilberede pinnekjøttet på: Pinnekjøtt på min måte

P.S: Løsningen på kålrabikrisen i Frankrike ble at vi brukte søtpoteter i stedet for. Det ble en helt ok erstatning.

Kanskje liker du disse også

4 Kommentarer

 • Svar Linda Hauge desember 6, 2012 at 1:53 pm

  Som pinnekjøttelskende Nordmann i Danmark, som også er et land der de anser kålrabi for å være dyrefor, drar jeg med meg mange hoder av denne knollen over grensen. Jeg deler den i terninger og gir den 10 minutters oppkok, før jeg vakumpakker bitene og fryser dem ned til de skal brukes, på den måten har jeg alltid kålrot klar til mine norske vaner 🙂

 • Svar Helle Øder Valebrokk desember 6, 2012 at 2:06 pm

  Det var jammen meg et godt tips, Linda!

 • Svar Katrine desember 25, 2012 at 1:29 pm

  Jeg lagde denne kålrabistappen i går (julaften) til stor suksess!Til tross for at jeg ikke har blender, og måtte mose for hånd :)Den ble utrolig god. Takk, Helle!Vurderte å skjære opp kålrabien i biter før jeg kokte den, men droppet det – vanskelig når den er så stor, rund og hard. Hele kålrabihoder må i hvertfall koke utrolig lenge!Men godt blir det 🙂

 • Svar Helle Øder Valebrokk desember 27, 2012 at 5:11 pm

  Så hyggelig å høre at det gikk bra! Fortsatt god jul, Katrine!

 • Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: